«Η ΝΔ κάνει ό,τι μπορεί για να γίνει πιο φθηνή η εργασία και αυτό αποτελεί κεντρικό στόχο του νομοσχεδίου που ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Στο Κόκκινο 105.5 FM.
«Χαρακτηριστικό είναι, ανέφερε, ότι η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή υπερδιπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ είναι στην κορυφή των χωρών της ΕΕ όσον αφορά το χρόνο που δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Και σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση έρχεται να κάνει την εργασία πιο φτηνή, μέσα από το απλήρωτο δεκάωρο, μέσα από τις ατομικές συμβάσεις –που στερούν από τον εργαζόμενο κάθε δυνατότητα διεκδίκησης-, μέσα από την ουσιαστική κατάργηση των ελεγκτικών μηχανισμών αλλά και μέσα από το χτύπημα στα συνδικάτα».
Και συνεχίζει: «Ένας άλλος βασικός στόχος της πολιτικής της ΝΔ», είναι να “βάλει πλάτη” στους εργοδότες που παραβιάζουν την εργατική νομοθεσία. Φυσικά και σήμερα υπάρχουν απλήρωτες υπερωρίες. Και σήμερα υπάρχει εργοδοτική αυθαιρεσία. Το ζήτημα είναι ότι αντί η κυβέρνηση να την αντιμετωπίσει – υπάρχουν εργαλεία για αυτό και έγιναν πολύ σημαντικά πράγματα την περίοδο ’15-’19 – έρχεται τώρα να τη νομιμοποιήσει».
Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλου «το 2017 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μεγάλη τράπεζα πλήρωσε πρόστιμο 1,6 εκ. ευρώ για απλήρωτες υπερωρίες. Μετά από αυτό το πρόστιμο, σε μια σειρά από μεγάλες επιχειρήσεις πολλά πράγματα βελτιώθηκαν ως προς την τήρηση του ωραρίου. Σήμερα, με τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση, για την ίδια παράβαση το πρόστιμο θα ήταν 109.000 ευρώ. Το ξεκάθαρο σήμα επομένως στους εργοδότες που δε σέβονται το ωράριο είναι: κάντε εσείς ό,τι θέλετε και εγώ είμαι εδώ να καθαρίσω για σας…».
Ηλιόπουλος: Τεράστιο ψέμα ότι δήθεν για πρώτη φορά μπαίνουν ψηφιακά εργαλεία τήρησης του ωραρίου
Αναφερθείς στο «τεράστιο ψέμα της κυβέρνησης ότι δήθεν για πρώτη φορά μπαίνουν ψηφιακά εργαλεία για την τήρηση του ωραρίου», υπενθύμισε ότι «μέσα από την ψηφιακή δήλωση της υπερωριακής απασχόλησης, που θεσμοθετήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το 2017, δηλώθηκαν και πληρώθηκαν για πρώτη φορά πάνω από 6 εκ. ώρες υπερεργασίας, ενώ μέσω των εργατικών διαφορών του ΣΕΠΕ καταβλήθηκαν στους εργαζόμενους επιπλέον δεδουλευμένα ύψους 51 εκ. ευρώ. Βέβαια για να λειτουργήσουν όλα αυτά χρειάζεται να υπάρχει επιθεώρηση εργασίας. Το γεγονός ότι υπάρχει επιθεώρηση εργασίας, σημαίνει ότι το κράτος αναγνωρίζει πως στη σχέση εργοδότη-εργαζόμενου, ο εργαζόμενος είναι αυτός που χρειάζεται προστασία. Ο κ. Χατζηδάκης, επειδή διαλύει την εργατική νομοθεσία, θέλει να διώξει από το Υπουργείο Εργασίας το ΣΕΠΕ ακριβώς για να μην εισπράξει το πολιτικό κόστος από τη διαλυμένη εργατική νομοθεσία».
Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εκπρόσωπό του, «το νομοσχέδιο αυτό θα πυροδοτήσει νέο κύμα brain drain γιατί ένας νέος επιστήμονας δε θα μείνει εδώ να δουλεύει απλήρωτα δεκάωρα», ενώ πρόσθεσε ότι «η αύξηση των ωρών εργασίας σε τέτοιο βαθμό –ειδικά σε κλάδους όπως στη βιομηχανία που οι υπερωρίες πηγαίνουν στις 150 ώρες- θα φέρει περισσότερα εργατικά ατυχήματα».
Τέλος, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη από το Ζάππειο, ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέφερε ότι «ένας πρωθυπουργός που σε μια επετειακή εκδήλωση αισθάνεται την ανάγκη να επιτεθεί με τόσο ακραίο τρόπο στην αξιωματική αντιπολίτευση, σίγουρα δεν αισθάνεται άνετα, δεν αισθάνεται ότι βρίσκεται σε ηγεμονική θέση. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει στην πόλωση γιατί καταλαβαίνει ότι έχει πια πολύ αρνητικά δεδομένα για την πολιτική που ασκεί, μέσα στην κοινωνία. Βέβαια, οι χθεσινές του δηλώσεις δείχνουν και τον ακροδεξιό μετασχηματισμό που βιώνει η ΝΔ τα τελευταία χρόνια. Ο κ. Μητσοτάκης είναι εκείνος που δεν ντράπηκε, την περίοδο που ψηφιζόταν η Συμφωνία των Πρεσπών, να βρεθεί στους ίδιους δρόμους με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής και να αναπαράγει ακροδεξιές θεωρίες συνομωσιολογίας στη Βουλή».