Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αμέσως μετά το τέλος της έκτακτης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, εξέφρασε «την ικανοποίησή μου που η πρότασή μου για το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό Covid έγινε αποδεκτή». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και άλλοι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, η Άνγκελα Μέρκελ στάθηκε ιδιαίτερα τη σημασία της διαμόρφωσης του απαιτούμενου νομικού πλαισίου. Αναφερόμενη στην πρόσβαση των φτωχότερων χωρών σε εμβόλια, τόνισε ότι για να τεθεί η πανδημία υπό έλεγχο παγκοσμίως, πρέπει όλοι να έχουν την ευκαιρία να εμβολιαστούν και ανακοίνωσε ότι η Γερμανία θα διαθέσει 30 εκατομμύρια εμβόλια από τα 100 εκατομμύρια που θα χαρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση σε φτωχότερες χώρες.

«Χαιρετίσαμε τη συμφωνία για το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού και ευχαριστήσαμε γι’ αυτό την πορτογαλική προεδρία. Χρειάζεται ασφαλώς λίγη ακόμη δουλειά προκειμένου να εφαρμοστεί. Εργαζόμαστε γι’ αυτό και σε εθνικό επίπεδο στη Γερμανία. Αλλά η νομική βάση για πρώτη φορά υπάρχει κι αυτό είναι σημαντικό», τόνισε η κ. Μέρκελ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το τέλος της Συνόδου στις Βρυξέλλες.

«Για να θέσουμε παγκοσμίως την πανδημία υπό έλεγχο πρέπει να έχουν όλοι την ευκαιρία για εμβολιασμό. Η Ευρώπη αποτελεί εδώ καλό παράδειγμα. Ένα μεγάλο μέρος των εμβολίων που παράγονται εδώ πηγαίνει σε τρίτες χώρες, αλλά αυτό δεν αρκεί», επισήμανε στη συνέχεια και χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία του Ιταλού πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για την Υγεία, για τη διάθεση εμβολίων σε τιμές κόστους προς τις φτωχότερες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την πλευρά της, ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει σε φτωχότερες χώρες 100 εκατομμύρια εμβόλια έως το τέλος του έτους και -σύμφωνα με την κ. Μέρκελ- «η Γερμανία θα συνεισφέρει στην πρωτοβουλία 30 εκατομμύρια εμβόλια».

Η καγκελάριος έφερε, όπως είπε, στη σημερινή συζήτηση και το θέμα της αντίδρασης της ΕΕ σε ενδεχόμενες παραλλαγές του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού, τονίζοντας ότι «πρέπει στο μέλλον να είμαστε σε θέση να δράσουμε καλύτερα και γρηγορότερα».

Εξέφρασε, πάντως, την ικανοποίησή της για τον μηχανισμό που συμφωνήθηκε ήδη την περασμένη εβδομάδα, ο οποίος, όπως είπε, θα επιτρέψει πιο συντονισμένη και πιο άμεση αντίδραση σε τέτοιες περιπτώσεις.

Φον ντερ Λάιεν: Είμαστε στον σωστό δρόμο

Την πρόοδο που έχει σημειωθεί σχετικά με την καταπολέμηση της πανδημίας του νέου κορονοϊού και την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην ΕΕ, επισήμανε η πρόεδρος της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη συνέντευξη Τύπου, μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στο πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σημείωσε ότι, στην ΕΕ έχουν παραδοθεί 300 εκατομμύρια δόσεις και έχουν πραγματοποιηθεί 245 εκατ. εμβολιασμοί. Εμφανίστηκε δε, αισιόδοξη, λέγοντας ότι αναμένεται τον Ιούνιο να φτάσουν στα κράτη-μέλη ακόμη 400 εκατ. δόσεις εμβολίου, κάτι το οποίο σημαίνει ότι θα υπάρχει επάρκεια για να εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού της ΕΕ ως το τέλος του Ιουλίου. «Είμαστε στον σωστό δρόμο για να επιτύχουμε τον εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ, ως το τέλος Ιουλίου», σημείωσε.

Παράλληλα, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι αναμένεται η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) για το εμβόλιο της Pfizer / Biontech σε εφήβους ηλικίας 12 ως 15 ετών.

Τόνισε ακόμη ότι, «τα εμβόλια κατά της COVID19 που έχουν εγκριθεί από τον ΕΜΑ, δείχνουν ανθεκτικότητα έναντι των νέων μεταλλάξεων», ωστόσο επισήμανε ότι πρέπει να υπάρχει εγρήγορση σχετικά με τις νέες μεταλλάξεις.

Σχετικά με το ευρωπαϊκό ψηφιακό πιστοποιητικό Covid, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι υπάρχει ικανοποίηση για την πολιτική συμφωνία που επετεύχθη. Τόνισε πως «είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη διευκόλυνση των ελεύθερων μετακινήσεων» και υπενθύμισε ότι θα είναι τεχνικά έτοιμο την 1η Ιουνίου, ενώ αναμένεται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Σε ό,τι αφορά τη στήριξη της ΕΕ με εμβόλια προς χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι συμφωνήθηκε να δοθούν 100 εκατ. δόσεις ως το τέλος του χρόνου, μέσω του μηχανισμού COVAX. Σημείωσε, επίσης, ότι η ΕΕ θα χορηγήσει 1 δισ. ευρώ για να αναπτυχθούν δυνατότητες παραγωγής εμβολίων στην Αφρική.

Σχετικά με τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δείχνει ότι χτίζει μια «καθαρή και ευημερούσα οικονομία». Όπως είπε, σήμερα οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν τους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να επιτύχουν το στόχο για το κλίμα, που είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 55% ως το 2030.

Ντράγκι: Συμβιβαστική λύση στην πρόταση για άρση της πατέντας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται την πρόταση περί υποχρεωτικής μεταφοράς της πατέντας των εμβολίων για την Covid-19, προκειμένου να αυξηθούν οι ποσότητες που θα χορηγηθούν στις φτωχές χώρες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τη λήξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι δεν έχει βρεθεί ακόμη κάποια λύση στην έκκληση πολλών χωρών, μεταξύ των οποίων είναι και οι ΗΠΑ, για την άρση της πατέντας των εμβολίων.

Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται μια συμβιβαστική λύση «που προβλέπει την υποχρεωτική μεταφορά των αδειών σε περιόδους έκτακτης ανάγκης», εξήγησε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Ντράγκι είπε ότι η ΕΕ συμφώνησε ότι είναι αναγκαίο να τηρήσει μια πιο ενιαία στάση απέναντι στη Μόσχα και να ενισχύσει τις άμυνές της όσον αφορά την κυβερνοασφάλεια.