Η συνέχιση των περιορισμών που έχουν τεθεί στο Κοινοβούλιο λόγω της πανδημίας, όπως για παράδειγμα η παρουσία ελάχιστων μόνο βουλευτών, προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του Σώματος Κώστα Τασούλα και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Τσίπρα που αναρωτήθηκε «εάν θα πρέπει να φέρουμε και στην Ολομέλεια… τουρίστες» για να λειτουργήσει και πάλι πλήρως.

Ο κ. Τασούλας υποστήριξε ότι «η παρουσία 300 βουλευτών σε μια αίθουσα αυτή τη στιγμή δεν είναι υγειονομικά αποδεκτή. Όσο δε αφορά τον εμβολιασμό των εκπροσώπων του έθνους, σε καμία χώρα οι βουλευτές δεν μπήκαν σε προτεραιότητα έναντι κατηγοριών άλλων πολιτών, ούτε εντός ούτε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προηγήθηκαν παντού οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού και οι ηλικιωμένοι. Δεν παραβιάσαμε καμία προτεραιότητα. Οι Έλληνες βουλευτές εμβολιάστηκαν και εμβολιάζονται ως απλοί πολίτες στην ώρα τους. Συνεπώς, η Βουλή θα συνεχίσει να λειτουργεί όπως επιβάλλουν οι υγειονομικοί κανόνες, γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό χρέος μας».

«Η Βουλή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος» ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα που έθεσε θέμα αντιδημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.

«Δεν είναι εύκολη η διαχείριση των Κοινοβουλίων σε περίοδο πανδημίας. Κανείς μας δεν ήταν προετοιμασμένος για μια τέτοια διαχείριση με πρώτο εμένα, ενώ όμως ομολογουμένως δεν ήμουν προετοιμασμένος η επιδίωξή μου ήταν να μην αποδειχθώ και απροσάρμοστος» σημείωσε ο κ. Τασούλας. «Δεν φιλοδοξούσα να διοικήσω τη Βουλή, μετά την τιμητική σας ψήφο, συνεργαζόμενος καθημερινώς με τους γιατρούς της Βουλής, να χειρίζομαι θέματα επιπολασμού, tests, το να μην σας βλέπω την ώρα που σας μιλάω, να βλέπω μια μασκοφορεμένη Βουλή. Και είμαι βέβαιος ότι κανείς δεν φιλοδοξούσε κάτι τέτοιο αλλά όλα αυτά με σεβασμό σε όλους σας -και ιδιαιτέρως στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης-, δεν είναι ζητήματα Δημοκρατίας, είναι ζητήματα αυτοπροστασίας, είναι ζητήματα παραδείγματος, είναι ζητήματα αγωνιώδους προσπάθειας να περάσουμε μέσα από αυτή τη δαιμονική κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο αλώβητοι μέχρι την οριστική έξοδο από την κρίση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Βουλής.

«Θα συνεχίσω να προασπίζω την υγείας σας και την ζωής σας η οποία είναι ένα από τα πρώτα αγαθά της Δημοκρατίας» τόνισε και λέγοντας πως «εγώ είμαι ο υπεύθυνος λειτουργίας της Βουλής και όχι ο κ. Μητσοτάκης» σημείωσε «διαχειριζόμαστε την λειτουργία της Βουλής κάθε εβδομάδα , βήμα- βήμα, με αγωνία στη Διάσκεψη των Προέδρων».

«Η Βουλή ήδη έχει ανοίξει, ανοίγει σιγά- σιγά, αλλά ανοίγει προσεκτικά με βάση την υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό» προσέθεσε:

Ο πρόεδρος της Βουλής διάβασε χθεσινή εισήγηση της υγειονομικής υπηρεσίας της Βουλής όπου συστήνει να παραμείνει ο ίδιος ο αριθμός των παρόντων βουλευτών στην Ολομέλεια για μια ή δύο ακόμα εβδομάδες, οπότε θα γίνει νέα εκτίμηση. Υπογράμμισε όμως ότι αυτός ο περιορισμός δεν περιστέλλει τον κοινοβουλευτικό διάλογο, λέγοντας ότι το παρόν νομοσχέδιο συζητείται επί 2 ημέρες καθώς ζήτησαν να μιλήσουν 70 βουλευτές. Εάν είχαν εγγραφεί και οι 300 η συζήτηση θα ήταν πενθήμερη, είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Απαντώντας στην επίκριση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης γιατί «εάν το πρόβλημα είναι οι μη εμβολιασμένοι βουλευτές, δεν έγινε ένα εμβολιαστικό κέντρο ώστε να λυθεί το πρόβλημα», ο πρόεδρος της Βουλής είπε: «Σε καμία χώρα στην Ευρώπη ή στον κόσμο οι βουλευτές δεν μπήκαν σε καμία ειδική λίστα προτεραιότητας έναντι άλλων κατηγοριών πολιτών» και συμπλήρωσε: «Έχουμε φτάσει σε υψηλό βαθμό εμβολιασμένων βουλευτών, χωρίς καμία προτεραιότητα. Οι βουλευτές εμβολιάστηκαν ως πολίτες και μέσα στο Ιούνιο το ποσοστό θα είναι ακόμα υψηλότερο»​.

Ανέφερε ότι εντός του Κοινοβουλίου από τις αρχές της πανδημίας νόσησαν ή ήταν θετική στον ιό 107 άτομα. Ο Μάρτιος παρουσιάζει τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων καθώς υπήρξαν 26 κρούσματα, 22 υπήρξαν τον Απρίλιο και 14 το πρώτο εικοσαήμερο του Μαΐου, οπότε και έχει σημειωθεί αύξηση του ποσοστού της φυσικής παρουσίας των υπαλλήλων στην Βουλή.

H θέση του Αλέξη Τσίπρα

Ακολούθως παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τόνισε χαρακτηριστικά πως εκτός από το εμβόλιο για τον κορονοϊό, θα πρέπει «να βρεθεί και ένα κατά της υποκρισίας. Είναι πρόσχημά σας η πανδημία, προκειμένου να διατηρήσετε σε καταστολή την κοινοβουλευτική διαδικασία και να λειτουργεί με τη συμμετοχή ελάχιστων βουλευτών. Η απόφαση της κυβέρνησης ήταν να επιβάλλει lockdown 200 κρούσματα και να ανοίξει τα πάντα με 3.500 κρούσματα. Τα πάντα, εκτός από τη Βουλή. Ίσως τελικά να πρέπει να φέρουμε τουρίστες και στη Βουλή για να μπορέσει να λειτουργήσει και πάλι πλήρως».

Απευθυνόμενος μάλιστα προσωπικά στον κ. Τασούλα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Το να ψηφίσουν αυτοπρόσωπα οι βουλευτές, αποτελεί υγειονομική βόμβα; Ή όπως μιλάει ο βουλευτής εξ αποστάσεως στις συνεδριάσεις μέσω Webex, δεν μπορεί να ψηφίζει και μέσω Webex; Αυτό είναι υγειονομική βόμβα; Την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που έχω ζητήσει εδώ και έξι μήνες, γιατί δεν την κάνετε, επειδή είναι υγειονομική βόμβα; Προφανώς και όχι. Απλώς βρήκατε την ευκαιρία να περιστείλετε τις δημοκρατικές διαδικασίες και αυτό θα είναι ένα στίγμα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και πολύ φοβάμαι και για εσάς τον ίδιο».