Στο θέμα των αλλαγών στον χώρο της εργασίας τις οποίες φέρνει το νέο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης μέσω τηλεοπτικής του παρέμβασης. Μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα των υπερωριών, αλλά και της άδειας χωρίς αποδοχές.

Όπως είπε ο yπουργός Εργασίας μέσω της εκπομπής «Καλημέρα Ελλάδα», η βάση για τις διατάξεις του σχεδίου νόμου «είναι το 8ώρο. Επανακατοχυρώνονται το 8ώρο, το πενθήμερο, οι 40 ώρες δουλειάς την εβδομάδα. Με βάση το 8ώρο, υπάρχουν οι υπερωρίες που συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι».

«Η άλλη δυνατότητα, είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που υπάρχει εδώ και δεκαετίες στην Ελλάδα, σε πολλές επιχειρήσεις, ακόμη και στην κλαδική σύμβαση που ισχύει τώρα στον Τουρισμό.

Αφορά σε ενσωμάτωση οδηγίας που πέρασε ομόφωνα από τις χώρες της ΕΕ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, για τις εργασιακές σχέσεις εργαζόμενων γονέων, που μπορούν να ζητούν ευέλικτες μορφές απασχόλησης», συμπλήρωσε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η οικονομία έχει ισορροπίες. Μπορεί κάποιος να κάνει τον φιλεργατικό, αλλά μπορεί να κάνει κακό (στην οικονομία)».

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηδάκης, «οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης μπορούν να υιοθετηθούν μόνο με αίτημα του εργαζόμενου, εάν υπάρξει πίεση από τους εργοδότες και απόλυση εν τέλει του εργαζόμενου που αρνηθεί, αυτή η απόλυση θα θεωρηθεί άκυρη». Μάλιστα, υπογράμμισε ότι σε περιπτώσεις απολύσεων οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι μέχρι και τριπλάσιες.

Ο υπουργός Εργασίας επισήμανε ακόμη ότι υπάρχουν πολλοί εργοδότες που αντιτίθεται στις διατάξεις αυτές, καθώς όπως του αναφέρουν δεν διευκολύνουν την παραγωγή έργου στις εταιρείες τους.

Αναφορικά με τις υπερωρίες, ο κ. Χατζηδάκης είπε «ο αριθμός τους αυξάνει σε 150 ώρες, φτάνοντας στον ευρωπαϊκό μέσο όρο», ενώ υπάρχει πρόβλεψη και για την υπερεργασία.

Όπως σημείωσε, απαντώντας στην κριτική ότι δεν ενισχύεται η πρόσληψη επιπλέον προσωπικού, «παντού στον κόσμο, οι επιχειρήσεις σε περίπτωση περιοδικής αύξησης του όγκου εργασίας, απευθύνονται στους πεπειραμένους εργαζόμενους τους για να βγει η δουλειά, οι οποίοι προφανώς κουράζονται παραπάνω, αλλά βάζουν και περισσότερα χρήματα στην τσέπη τους».

Για την άδεια άνευ αποδοχών, σημείωσε: «Αυτό υπήρχε, δεν είναι καινούργια ρύθμιση. Μπορούμε να ελέγχουμε τα πράγματα καλύτερα από το σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ”. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας είναι μια επανάσταση, μας το είχε ζητήσει η ΓΣΕΕ και θα είναι μια εγγύηση ότι τηρούνται όσα πρέπει».

Όσον αφορά τις γονικές άδειες, είπε πως θα είναι πληρωμένες τόσο για τη μητέρα όσο και για τον πατέρα, ενώ έκανε λόγο για ένα «σύγχρονο» νομοσχέδιο πάνω στα εργασιακά ζητήματα.