Σε επίκαιρη επερώτησή τους στη Βουλή, πενήντα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Παναγιώτη Κουρουμπλή, θίγουν το ζήτημα της υπογραφής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, εγκαλώντας την κυβέρνηση για αποφυγή ενημέρωσης του ελληνικού Κοινοβουλίου, αν και, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, διέθετε προνομιακή ενημέρωση για τις διαπραγματεύσεις.
Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επερώτησή του, αξιωματούχοι και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, παραδέχονται ότι κύριος στόχος της Συμφωνίας, «δεν είναι η μείωση των εμπορικών φραγμών μεταξύ των ΗΠΑ και της ΕΕ, που είναι ούτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλοί, αλλά η απάλειψη των λεγόμενων “ρυθμιστικών φραγμών”: Ρυθμίσεις, που διέπουν την προστασία του περιβάλλοντος, τα εργασιακά δικαιώματα, τη διατροφική ασφάλεια, τα μεταλλαγμένα, τη χρήση τοξικών χημικών, την προστασία προσωπικών δεδομένων, τον χρηματοπιστωτικό τομέα κ.ά.».
«Η υπογραφή της Συμφωνίας θα επιτρέψει στις αμερικανικές πολυεθνικές να ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα στο σύνολο των χωρών της ΕΕ με βάση τις αντίστοιχες προδιαγραφές της νομοθεσίας των ΗΠΑ, που αρνούνται να κυρώσουν τις διεθνείς συμβάσεις εργασίας για θεμελιώδη δικαιώματα όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, η ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και το δικαίωμα του συνδικαλίζεσθαι» σημειώνει στην επερώτησή του ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ιδιαίτερα ανησυχητικό και ενδεικτικό της προνομιακής μεταχείρισης που επιφυλάσσεται στα μεγάλα εταιρικά συμφέροντα έναντι των κυρίαρχων κρατών, είναι ότι οι υποθέσεις αυτές δεν θα εκδικάζονται σε τοπικά δικαστήρια από δικαστές- δημόσιους λειτουργούς, αλλά σε διεθνή, τριμελή διαιτητικά δικαστήρια που θα συστήνονται ad hoc, θα στελεχώνονται από εταιρικούς δικηγόρους που θα επιλέγονται από συγκεκριμένη ολιγομελή λίστα και θα συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών χωρίς το δικαίωμα έφεσης».
Δημοκρατική νομιμοποίηση της συμφωνίας δεν υφίσταται άλλη, πλην της τελικής επιλογής του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο, ούτως ή άλλως, δεν θα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στο κείμενό της. «Επικεφαλής των διαπραγματευτών από πλευράς της ΕΕ έχει οριστεί ο απερχόμενος επίτροπος Εμπορίου Κάρελ Ντε Χουχτ, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για φοροδιαφυγή και για συναλλαγές κατόπιν εσωτερικής πληροφόρησης πριν από την πτώχευση της τράπεζας Fortis- ενώ από πλευράς ΗΠΑ, επικεφαλής έχει οριστεί ο εκπρόσωπος Εμπορίου Μάικλ Φρόμαν, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του τραπεζικού ομίλου Citigroup και μέλος του “Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων των ΗΠΑ”. Οι διαπραγματεύσεις είναι μυστικές», λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο ίδιος ο Γερμανός αντικαγκελάριος, υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, με επιστολή του προς τον επίτροπο Εμπορίου στις 26/3/14 έχει ταχθεί κατηγορηματικά ενάντια στον μηχανισμό ISDS (σ.σ. Διακανονισμός Διαφορών μεταξύ Επενδυτή και Κράτους που αναμένεται να χρησιμοποιήσει η Συμφωνία), ενώ με δημόσιες δηλώσεις του έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτες τις μυστικές διαπραγματεύσεις», τονίζεται στην επερώτηση.
Είτε η Ελλάδα ακολουθήσει το φιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης που προτείνει η κυβέρνηση είτε το κεϊνσιανό που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η χώρα θα καταστεί ιδιαίτερα ευάλωτη σε κάθε είδους προσφυγές από θιγόμενες εταιρείες. Η Ελλάδα έχει εναχθεί ήδη για την ανταλλαγή ομολόγων του 2012 από τη μικρή τράπεζα Postova Banka της Σλοβακίας, στο πλαίσιο διμερούς επενδυτικής συμφωνίας. Είναι σαφές ότι η πιθανότητα προσφυγών θα αυξηθεί κατακόρυφα αν παραχωρηθεί το δικαίωμα αυτό και στους πολυεθνικούς κολοσσούς των ΗΠΑ και της ΕΕ», σημειώνεται στην επερώτηση.