Η εύθραυστη εικόνα της αργής αποκλιμάκωσης των κρουσμάτων ανησυχεί την κυβέρνηση, καθώς οι μεγάλες «ανάσες» ελευθερίας ενέχουν κινδύνους, ειδικά εάν δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού (αποστάσεις, μάσκες, όριο πελατών) τόσο από τους επαγγελματίες όσο και από τους ίδιους του πολίτες. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, ότι ο φονικός ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας και οποιαδήποτε χαλάρωση, μπορεί να αποβεί μοιραία, τη στιγμή που η κοινωνία έχει μπει σταδιακά σε ράγες κανονικότητας. Άλλωστε, η επανεκκίνηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας – του τουρισμού– για να στεφθεί από επιτυχία, πρέπει να τηρούνται τα μέτρα αυτοπροστασίας και να υπάρξει επιτάχυνση και διεύρυνση του μαζικού προγράμματος εμβολιασμού.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ενδεικτικό της μη συμμόρφωσης στα μέτρα είναι ότι το Σαββατοκύριακο – το πρώτο της άρσης του lockdown– καταγράφηκαν υψηλά ποσοστά καταστρατήγησης των μέτρων λειτουργίας στην εστίαση, καθώς ούτε στο ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας υπάκουσαν (κλείνοντας το κατάστημά τους πριν τις 00.30), ούτε το όριο των επιτρεπόμενων πελατών τηρούσαν. Έτσι σύμφωνα με τους ελεγκτές της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 151.400 ευρώ, λουκέτα 15 ημερών σε 8 επιχειρήσεις, ενώ συνελήφθησαν πέντε υπεύθυνοι επιχειρήσεων. Για το λόγο αυτό, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι με επίκεντρο τις περιοχές και τις επιχειρήσεις που δεν τηρούν τους ειδικούς όρους λειτουργίας, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και δυναμιτίζοντας τη συλλογική προσπάθεια για τη σταδιακή επανεκκίνηση όλων των οικονομικών δραστηριοτήτων.
Εστίαση: Πρόστιμα 151.400 ευρώ, λουκέτα και συλλήψεις στην εστίαση
Η «γεωγραφία» της παραβατικότητας
Οι πιο «απείθαρχοι» επαγγελματίες εστίασης που πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των ελεγκτών ήταν στην Αττική και συγκεκριμένα στη Γλυφάδα, στο Κολωνάκι, στο Χαλάνδρι, στο Παγκράτι και στου Ψυρρή, ενώ τα μέτρα αψήφησαν και στις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Ηπείρου.
Ενδεικτικά αναφέρεται: Λουκέτο σε 6 μαγαζιά στην Αττική και πρόστιμο 3.000 ευρώ ανά κατάστημα, γιατί οι πελάτες βρίσκονταν παράνομα σε εσωτερικούς χώρους, ενώ επιτρέπεται η εστίαση μόνο σε εξωτερικούς, ενώ πρόστιμα 500 ευρώ επιβλήθηκαν και σε πελάτες. Στη Στερεά Ελλάδα ένας ιδιοκτήτης μεζεδοπωλείου είχε βάλει μουσική, παρότι απαγορεύεται, συνελήφθη και θα πληρώσει και πρόστιμο 2.000 ευρώ. Στην Ήπειρο ιδιοκτήτης θα κλείσει για 15 μέρες το μεζεδοπωλείο του και θα πληρώσει και 3.000 ευρώ γιατί σέρβιρε κόσμο μέσα στο κατάστημα.
Διευρύνεται ο μαζικός εμβολιασμός
Νέες ανακοινώσεις για το πρόγραμμα εμβολιασμού αναμένονται σήμερα κατά την τακτική ενημέρωση από την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους. Αυτή την περίοδο εμβολιάζονται όλοι οι πολίτες άνω των 30 ετών, καθώς και πολίτες με υποκείμενα νοσήματα υψηλού και αυξημένου κινδύνου, εργαζόμενοι στον τομέα υγείας και εκπαιδευτικοί γενικής κατεύθυνσης.
Παράλληλα, από τα τέλη Μαΐου οι ηλικιακές ομάδες 30 έως 44 ετών θα αποκτήσουν πρόσβαση σε όλα τα εμβόλια, καθώς μέχρι σήμερα στις ηλικίες αυτές χορηγείται μόνο το σκεύασμα της AstraZeneca. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου θα ξεκινήσει η πρόσβαση σε όλα και θα γίνει σταδιακά ξεκινώντας από την ηλικιακή ομάδα 40-44 ετών, ενώ θα ακολουθήσουν οι 35-39 ετών και οι 30-34 ετών.
Εντός του Ιουνίου είναι πιθανό να ανοίξουν τα ραντεβού εμβολιασμών και για τους πολίτες ηλικίας 18-29 ετών, ανάλογα με την πορεία των ραντεβού των προηγούμενων ηλικιακών ομάδων και με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων από τις εταιρίες. Ο εμβολιασμός και αυτής της ηλικιακής ομάδας θα γίνει σε δύο φάσεις, καθώς πρώτα θα ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ομάδα 25-29 ετών και εν συνεχεία για την ομάδα 18-24 ετών.