Στην αναγκαιότητα μίας νέας συμφωνίας στην Ελλάδα και την Ευρώπη για ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που διασώζει την ανταγωνιστικότητα, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στη διεθνή συνδιάσκεψη σχετικά με τον κοινωνικό διάλογο και τις εργασιακές σχέσεις, η οποία πραγματοποιείται στο Ζάππειο, με διοργανωτή την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (ΟΚΕ).
Όσον αφορά την Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει πολιτική σταθερότητα, κοινωνική και αναπτυξιακή συμφωνία.
Τη δέσμευση του κόμματός του να καταργήσει τις «μνημονιακές αντεργατικές παρεμβάσεις» όπως τις χαρακτήρισε, ανέφερε, κατά την ομιλία του, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Βίτσας. Ο κ. Βίτσας, απαρίθμησε τις 16 σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που εφαρμόστηκαν από το 2010 και υποστήριξε ότι αυτές οι αλλαγές έχουν οδηγήσει στην κατάργηση κεκτημένων κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Την άποψη ότι ο κοινωνικός διάλογος έχει περιθωριοποιηθεί εξαιτίας των μνημονίων και οι κοινωνικοί εταίροι δεν εισακούονται, διατύπωσε, κατά την τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΟΚΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος. Ο κ. Πολυζωγόπουλος πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες για κοινωνική συνεννόηση απέτυχαν και καταλόγισε την ευθύνη στην κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, αντί να ενθαρρύνει τον διάλογο αγνόησε κάθε συμφωνία ή πρόταση των κοινωνικών εταίρων, ακόμη και «όταν ήταν ολοφάνερο ότι οι συνταγές ήταν λαθεμένες και το αποτέλεσμα, για την πραγματική οικονομία και την κοινωνία, καταστροφικό».
Για «απαξίωση του κοινωνικού διαλόγου εξαιτίας των μνημονίων» έκανε λόγο και ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς και τόνισε ότι είναι αναγκαία η σταδιακή επαναφορά των μισθών σε τέτοιο επίπεδο, όπου θα συμβάλουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας.
Οι εργασίες της συνδιάσκεψης στο Ζάππειο θα ολοκληρωθούν αύριο το απόγευμα.