Aπό τον Άγιο Παντελεήμονα και με κεντρικό ζήτημα το μεταναστευτικό, ξεκίνησε σήμερα «μια πορεία προς τις γειτονιές της Αθήνας» ο Σταύρος Θεοδωράκης. «Ξεκινήσαμε» δήλωσε, «από τον Άγιο Παντελεήμονα, από μια περιοχή που κάποτε ήταν στολίδι της χώρας, στολίδι της Αθήνας. Και σήμερα έχει πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως οικονομικής εγκατάλειψης. Θα πάμε σε όλη την Αθήνα. Θα συνεχίσουμε, κάθε Κυριακή θα συναντάμε τους φίλους μας και θα συζητάμε τα προβλήματά τους».
Από την πλατεία του Αγίου Παντελεήμονα, όπου άκουσε τα προβλήματα των κατοίκων και απάντησε στις ερωτήσεις τους, ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε «κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου ώστε να δίνεται ευρωπαϊκό άσυλο και όχι ελληνικό, ιταλικό ή ισπανικό», ενώ τόνισε ότι πρέπει «να απαιτήσουμε, σε συμμαχία κυρίως με τους Ιταλούς, να φυλάσσονται τα σύνορα αποκλειστικά από τον Frontex».
Η Ελλάδα, ανέφερε, «και στη μετανάστευση κινείται ανάμεσα στο “δεξιό λάθος” και το “αριστερό λάθος” επισημαίνοντας ότι για το Ποτάμι δεν συνιστά λύση «ούτε η νομιμοποίηση όλων όσων καταφέρνουν να μπουν στη χώρα, ούτε τα ανοιχτά σύνορα».
Βέβαια, όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωράκης, «όσοι έχουν ανάγκη προστασίας, είναι δηλαδή πρόσφυγες και φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν τη ζωή τους, η Ευρώπη θα πρέπει να τους παρέχει καταφύγιο. Όχι όμως μόνο η Ελλάδα», ενώ με τη βοήθεια της ΕΕ θα πρέπει «να επιστρέφονται πίσω στις χώρες τους όσοι οικονομικοί μετανάστες μπαίνουν παράνομα στη χώρα».
Επικρίνοντας την κυβέρνηση ότι δεν διεκδίκησε «κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας αυτό που διεκδίκησαν και πήραν οι Ιταλοί για τη δική τους χώρα», σημείωσε ότι «θα εξοικονομούσαμε τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ» που η Ελλάδα «ξοδεύει για τη φύλαξη των συνόρων», χρήματα τα οποία «θα μπορούσαν να διατεθούν για να ανακουφιστούν περιοχές σαν τον Αγ. Παντελεήμονα».
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ενός συντονιστικού φορέα για τη Μετανάστευση που θα συντονίσει τις κρατικές υπηρεσίες και θα εξοικονομήσει χρήματα, και της ανάγκης πολιτικής κοινωνικής ένταξης μεταναστών και προσφύγων σε όλες τις πόλεις, ανάλογα με τον πληθυσμό, ενώ τόνισε την ανάγκη επιβολής κανόνων εκ μέρους της τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία πρέπει να ελέγχει το πόσοι μετανάστες μπορούν να ζουν σε μια περιοχή, πόσοι μένουν σε κάθε διαμέρισμα και υπό ποιες συνθήκες.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξήγησε επίσης και τους όρους υπό τους οποίους οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα μπορούν να μείνουν στην Ελλάδα: «Να μιλάνε τη γλώσσα μας και να αποδέχονται τις ευρωπαϊκές αξίες. Η ισότητα των γυναικών, η εκπαίδευση των παιδιών (αγοριών και κοριτσιών), είναι όροι απαράβατοι γι αυτούς που θέλουν να ζουν στην Ελλάδα», ενώ «προϋπόθεση για τη νομιμοποίηση και την παραμονή στη χώρα όλης της οικογένειας πρέπει να είναι «η φοίτηση των ενηλίκων σε δημόσιες μονάδες εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και η σχολική εκπαίδευση των παιδιών των μεταναστών».
Στη συγκέντρωση του Ποταμιού παραβρέθηκαν και οι δύο ευρωβουλευτές του κόμματος, Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος Κύρκος, όπως επίσης και ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αθηναίων και μέλος επιτροπής διαλόγου του Ποταμιού.