Στη ληστεία μετά φόνου μιας 20χρονης γυναίκας, δίπλα στην κούνια του μωρού της, που σημειώθηκε τα ξημερώματα σε μεζονέτα στα Γλυκά Νερά, αναφέρθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά τη δεύτερη ημέρα του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε ειδεχθές το έγκλημα και σημείωσε πως τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, επισήμανε: «Είμαι συγκλονισμένος παρά την εμπειρία μου. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά ειδεχθές έγκλημα που διακρίθηκε για την αγριότητά του. Τέτοια βαρβαρότητα σπάνια συναντάμε στην Ελλάδα, στην ελληνική κοινωνία, ακόμη και στο έγκλημα. Ήδη η Ελληνική Αστυνομία έχει κινητοποιηθεί άμεσα. Έχουν δημιουργηθεί δύο ομάδες, οι οποίες εξετάζουν από κάθε άποψη, από κάθε πλευρά, τη διερεύνηση σε βάθος του εγκλήματος.
Πιστεύω στην ικανότητα της ΕΛ.ΑΣ. να φτάσει μέχρι το τέλος. Από την πρώτη στιγμή έφτασε η Αστυνομία εκεί. Υπάρχει μια διαρκής κινητοποίηση και διαρκής στήριξη, ψυχολογική, ιατρική και ανθρώπινη στην οικογένεια. Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου για τον τόσο άδικο χαμό μιας τόσο νέας γυναίκας».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το αίτημα της ασφάλειας διαφοροποιείται και διευρύνεται, υπογραμμίζοντας: «Απτά παραδείγματα είναι η μετανάστευση, η ασφάλεια των συνόρων, η διεθνοποίηση του οργανωμένου εγκλήματος, οι νέες μορφές βίας, και βεβαίως είναι το θέμα της υπεράσπισης και διεύρυνσης των δικαιωμάτων. Η 10χρονη κρίση μάς πήγε πολύ πίσω σε όλα αυτά τα θέματα, και τελικά, δυστυχώς, οι πολιτικές ασφάλειας δεν ήταν σε προτεραιότητα. Τώρα πιστεύω ότι κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος όχι για τον νόμο και την τάξη, γιατί αυτό είναι ένα ξεπερασμένο κλισέ, αλλά για την ελευθερία και ασφάλεια».
Ο υπουργός σημείωσε στη συνέχεια ότι έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο και η ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται αντιμέτωπη με καινούργια πράγματα, όπως, για παράδειγμα με την ενδοοικογενειακή βία, τη σχολική ή εξωσχολική βία, την ομοφοβία, την κακοποίηση ζώων και τον ρατσισμό. «Πριν από δεκαπέντε χρόνια αυτά όλα ήταν κάτω από το ραντάρ», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ασφάλεια συνόρων, μετανάστευση, οργανωμένο έγκλημα, εξωγενείς κρίσεις, όπως είναι οι περιβαλλοντικές. Υπάρχουν πράγματα που είναι καινούργια για μας. Η βία των ανηλίκων είναι τεράστιο ζήτημα και όχι μόνο αστυνομικό θέμα. Αντιλαμβάνεστε, ότι είναι πολύ κρίσιμος ο ρόλος της Αστυνομίας. Επίσης, τα ναρκωτικά, τα οποία πια υπάρχουν μέσα στον αστικό ιστό και η κάθε περιοχή έχει τη δική της πιάτσα. Παράλληλα, υπάρχει το μεγάλο ζήτημα του σεβασμού των δικαιωμάτων, της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας των πολιτών. Όλα αυτά, λοιπόν, αποτελούν ένα νέο τοπίο», πρόσθεσε.
Ειδική μνεία έκανε στις αλλαγές που υλοποιούνται στην ΕΛ.ΑΣ. για τις ανάγκες της κοινωνίας. «Αλλάζουμε την Αστυνομία όχι μόνο για να προσαρμοστεί στο σήμερα, αλλά κυρίως για να μπορεί δυναμικά να προσαρμόζεται και να υπηρετεί κάθε αλλαγή», τόνισε.
Και περιέγραψε: «Συγκεκριμένα, αλλάζουμε την εκπαίδευση, Θέλουμε μια δια βίου εκπαίδευση. Αναβαθμίζουμε το εκπαιδευτικό σύστημα της Αστυνομίας, δημιουργώντας την Αστυνομική Ακαδημία ως μια ξεχωριστή οντότητα, η οποία θα υπάγεται στο υπουργείο. Θα έλεγα ότι η εκπαίδευση είναι το αδικημένο παιδί της αστυνομικής δραστηριότητας. Και δυστυχώς με την κρίση και με την πανδημία όλα αυτά έχουν πάει πίσω.
Η εκπαίδευση τώρα πια γίνεται διαδραστική, αποκτά νέα περιεχόμενα και κυρίως αυτό που έχει πολύ μεγάλη αξία είναι η διά βίου μάθηση. Ένας αστυνομικός αλλάζει έξι-επτά δραστηριότητες και δυστυχώς δεν εκπαιδεύεται. Επίσης, αλλάζουμε ριζικά και εκσυγχρονίζουμε τη δομή του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., το οποίο πλέον αποκτά τέτοια δομή που βοηθάει μαζί με την τεχνολογία να γίνουμε αποτελεσματικότεροι, πιο γρήγοροι, πιο χρήσιμοι και τελικά πιο ωφέλιμοι στην κοινωνία».
«Σε 1.600 ανέρχονται οι πορείες και συναθροίσεις έως τώρα το 2021»
Όσον αφορά τις πορείες και τις συναθροίσεις, ο κ. Χρυσοχοΐδης υπογράμμισε: «Το γεγονός ότι αυξήθηκαν οι πορείες σημαίνει ότι η δημοκρατική Ελλάδα επιτρέπει τις πορείες, εφαρμόζει το Σύνταγμα. Το ότι επιτρέπονται οι πορείες σημαίνει ότι οι πολίτες έχουν το απόλυτο δικαίωμα της έκφρασης, της συνάθροισης και της διαμαρτυρίας. Βεβαίως, υπήρξε η πανδημία και εν μέσω πανδημίας έγιναν, κακώς κατά τη γνώμη μου, πάρα πολλές συγκεντρώσεις που δεν τηρήθηκαν τα μέτρα και αυτό το πλήρωσαν αρκετοί άνθρωποι.
Αυτό που έχει σημασία είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένας νόμος, ο οποίος αλλάζει και την αντίληψη και τη νοοτροπία της Αστυνομίας. Δηλαδή, η ΕΛ.ΑΣ. με ήπιο τρόπο, με ήπιες δυνάμεις, αντιμετωπίζει τις συναθροίσεις. Δεν επιτρέπει στους προβοκάτορες να τορπιλίζουν, να υπονομεύουν και να διαλύουν τις συγκεντρώσεις. Ταυτόχρονα, δεν επιτρέπει ο νόμος και η Αστυνομία σήμερα -και είναι μια διαρκής προσπάθεια- προκειμένου να μην διαλύεται η κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης».
«Από τις 1.600 συναθροίσεις, πορείες και διαμαρτυρίες που έχουν γίνει έως τώρα το 2021, επειδή κατά την αντιπολίτευση δεν έχουμε δημοκρατία στη χώρα, μόνο στο 10% των περιπτώσεων έκλεισαν οι δρόμοι», γνωστοποίησε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
«Σε όλες τις άλλες περιπτώσεις δεν έκλεισαν οι δρόμοι και ταυτόχρονα μαζί με τους διαδηλωτές ήταν και τα αυτοκίνητα δίπλα. Δεν διαλύθηκε η πόλη. Και έτσι επιτελείται ο ρόλος αυτής της νομοθεσίας που είναι εξαιρετικά δημοκρατική. Πραγματικά, προστατεύει το δικαίωμα των διαδηλωτών και ταυτόχρονα επιτρέπει στους υπόλοιπους συμπολίτες μας, που δεν συμμετέχουν, να κινούνται ελεύθερα, να κάνουν τις δουλειές τους, να δουλεύουν τα μαγαζιά και να υπάρχει κανονική ζωή», πρόσθεσε.
Αναφερόμενος αμέσως μετά στους αστυνομικούς ελέγχους για την αποτροπή διάδοσης του κορονοϊού, τόνισε: «Όλο αυτό το χρονικό διάστημα η Αστυνομία, μετά τον Έβρο, όπου έδωσε, με τις Ένοπλες Δυνάμεις, με άριστο τρόπο μια μάχη για την προστασία των συνόρων, για ένα μήνα, αποκρούοντας τις επιθέσεις της τουρκικής ηγεσίας για να εισβάλλουν χιλιάδες στο έδαφός μας, στη συνέχεια πραγματοποίησε 14 εκατομμύρια ελέγχους για την πανδημία. Έτσι, για να είμαστε δίκαιοι, να μην κάνουμε την Αστυνομία “σάκο του μποξ”. Ένα έργο, το οποίο δεν είναι αστυνομικό.
Η ΕΛ.ΑΣ., όμως, είναι ο μόνος ελεγκτικός φορέας στη χώρα. Βάλαμε δυνάμεις που κυνηγούν κάθε μέρα το έγκλημα, να κόβουν κλήσεις. Αυτό οδήγησε πολλές φορές σε μια αντιπάθεια στο πρόσωπο της Αστυνομίας σε συνδυασμό με τον θυμό που είχαν οι πολίτες για το θέμα των περιορισμών. Και είχαμε πέντε, έξι, δέκα περιπτώσεις αυθαιρεσίας, κακής συμπεριφοράς, που πραγματικά όχι μόνο είναι καταδικαστέες, αλλά αντιμετωπίζονται με μεγάλη αυστηρότητα με ένα νομοθετικό πλαίσιο που είναι πολύ αποτελεσματικό».
«Η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι βίαιη, όπως θέλουν να υποστηρίζουν ορισμένοι», πρόσθεσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. «Και υπάρχουν στοιχεία από επιστήμονες που το αποδεικνύουν. Φτιάξαμε πολλά πράγματα από την ημέρα που ήρθαμε στο υπουργείο. Δώσαμε στον Συνήγορο του Πολίτη ένα τεράστιο πλαίσιο. Να μπορεί αυτός, αντί της ίδιας της ΕΛ.ΑΣ., να κάνει την ΕΔΕ, να ασκεί προανακριτικά καθήκοντα, να εξετάζει το περιστατικό με τους δικός του νόμους, κανόνες και αντικειμενικότητα. Έτσι η Αστυνομία βγήκε από τη μέση», πρόσθεσε ο υπουργός σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Και συνέχισε: «Αυτήν τη στιγμή ο Συνήγορος του Πολίτη έχει στα χέρια του όλες τις κρίσιμες υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινή γνώμη. Δεν πάει πάνω από οκτώ μήνες για να βγει το αποτέλεσμα της κάθε ΕΔΕ. Κάθε μήνα η ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώνει που βρίσκεται η κάθε ΕΔΕ. Σε ποιο στάδιο είναι, ποιος την κάνει και όλα τα στοιχεία. Ο πολίτης μπορεί να ξέρει που βρίσκεται η κάθε υπόθεση και μπορεί να ζητήσει όλα τα στοιχεία που χρειάζεται. Δεν είναι κανόνας η αστυνομική αυθαιρεσία. Είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι υποθέσεις αυθαιρεσίας. Παλεύουμε να γίνουμε καλύτεροι. Προτεραιότητά μας είναι ο σεβασμός των δικαιωμάτων του πολίτη».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ακόμη -μεταξύ άλλων:
- Επαγγελματισμός υπάρχει στην ΕΛΑΣ. Λείπει η διαρκής εκπαίδευση.
- Το κάθε νέο αστυνομικό Σώμα κάνει την δουλειά του. Για παράδειγμα, η ΟΔΟΣ, που αποτελείται κυρίως από άοπλες γυναίκες, είναι ένα νέο Σώμα ήπιας αστυνόμευσης. Εφαρμόζει το νόμο για τις συναθροίσεις.
- Υπάρχουν Ομάδες που περιπολούν στο κέντρο της Αθήνας για να αντιμετωπίσουν το έγκλημα και τα ναρκωτικά. Προστατεύουν τους πολίτες και είναι σε κρίσιμες πλατείες όπου κάποτε δεν μπορούσε να περπατήσει άνθρωπος, όπως τα Εξάρχεια, ο Κολωνός, ο Άγιος Παντελεήμονας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν ένστολες δυνάμεις, οι άνθρωποι νιώθουν ασφαλείς και παίζουν τα παιδιά τους στις παιδικές χαρές.
- Το όραμά μου είναι η βιωσιμότητα και η διαρκής προσπάθεια για εκσυγχρονισμό. Και στο παρελθόν έγιναν αλλαγές που καταστράφηκαν μετά την ανάληψη μιας άλλης κυβέρνησης. Αυτό είναι καταστροφικό για τη χώρα, την δημοκρατία, την ΕΛΑΣ και τελικά για τους πολίτες.