Πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη στο γραφείο του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη Βουλή με αντικείμενο τον προϋπολογισμό και την επίσκεψή του στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ομιλία του πρωθυπουργού προς τους συνεργάτες του κινήθηκε σε τρεις άξονες:

1ον: Η Eurostat ανακοινώνει επίσημα και οριστικά το μέγεθος του ελλείμματος του 2009. Το μέγεθος του προβλήματος που άφησε πίσω της η Νέα Δημοκρατία. Με αυτό αποκαλύπτεται το βάρος που κληροδοτήθηκε στους πολίτες και η προσπάθεια που πρέπει να κάνει αυτή η χώρα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της, αλλά και η μεγάλη προσαρμογή που έχει ήδη επιτευχθεί μέσα στο 2010 ως αποτέλεσμα της προσπάθειας της Κυβέρνησης και όλων των πολιτών για τη διάσωση της οικονομίας μας. Η ανακοίνωση αυτή θα θυμίσει και σε όλους την αποφασιστικότητα που έχει πλέον η Ελλάδα και οι Έλληνες να αλλάξουν τη χώρα ώστε να βγει από τον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων, των χρεών και της ύφεσης. Σημειώνεται ότι το 2010 η χώρα έχοντας θέσει ως στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 5,5 μονάδες του ΑΕΠ όχι απλώς θα καταφέρει την επίτευξή του, αλλά όλα δείχνουν ότι θα τον ξεπεράσει κιόλας – επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή σε ένα έτος που έχει γίνει ποτέ στη χώρα και από τις μεγαλύτερες που έχουν σημειωθεί στην ιστορία της Ευρωζώνης.

2ον: Ο Πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Γαλλία και θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Νικολά Σαρκοζί, αλλά και με άλλους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στην οποία και θα προεδρεύσει. Στην ατζέντα των συζητήσεων θα βρεθούν οι πολύ σημαντικές και καθοριστικές αποφάσεις που πρέπει να πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα οι Ευρωζώνη. Η κατάσταση σε Ιρλανδία – Πορτογαλία δείχνει πόσο δίκιο είχαμε για την αναγκαιότητα δημιουργίας μηχανισμού στήριξης. Και για την Ελλάδα, αλλά και για όλη την ευρωζώνη. Αν δεν υπήρχε ο μηχανισμός στήριξης, σήμερα όλη η ΕΕ θα ήταν κυριολεκτικά στον αέρα. Η κατάσταση στην ΕΕ είναι μεν για όλους ανησυχητική αλλά εμείς διαθέτουμε πια ασπίδα προστασίας, την οποία εμείς με τον αγώνα μας δημιουργήσαμε από το μηδέν.

3ον: Η κυβέρνηση θα καταθέσει τον Προϋπολογισμό του 2011. Ο πρώτος Προϋπολογισμός που συντάσσεται μετά την ένταξη της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης. Με το Προϋπολογισμό του 2011 συνεχίζεται η προσπάθεια για την διάσωση και ανάταξη της χώρας μας. Συνεχίζεται και αρχίζει να αποδίδει το έργο που έγινε μέσα στο 2010. Είναι ρητή δέσμευση της Κυβέρνησης ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχθεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της υγείας και των ΔΕΚΟ, ώστε να πάψουν ο μόχθος και τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου να χρηματοδοτούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά. Στόχος μας η σπατάλη, όχι οι απολύσεις. Και η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμία περαιτέρω επιβάρυνση μισθωτών και συνταξιούχων και καμία αύξηση φορολογικών συντελεστών, πέραν όσων έχουμε δεσμευτεί.