Ικανοποιημένοι είναι ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις και ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι από την «ποιότητα» των εθνικών σχεδίων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας που έχουν καταθέσει μέχρι στιγμής τα κράτη-μέλη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσαν μιλώντας σήμερα στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, ο Βλάντις Ντομπρόβσκις υπενθύμισε ότι η Επιτροπή έλαβε συνολικά 14 σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, από το Βέλγιο, τη Δανία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Αυστρία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία , τη Σλοβενία και την Πολωνία. «Το αποτέλεσμα είναι ικανοποιητικό», τόνισε, παρά το γεγονός ότι τα τέλη Απριλίου δεν ήταν «αυστηρή» προθεσμία. Η Επιτροπή είχε ζητήσει από τα κράτη-μέλη να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα στην ποιότητα των εθνικών τους σχεδίων και όχι στην ταχύτητα κατάθεσής τους. «Τα εθνικά σχέδια έχουν καλή ισορροπία σε μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις για να μπορέσουν οι οικονομίες να επιτύχουν την πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό», προσέθεσε.
Ο Β. Ντομπρόβσκις ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει ήδη ξεκινήσει την αξιολόγηση των εθνικών σχεδίων, βάσει 11 κριτηρίων. Η αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε δύο μήνες, ώστε η Κομισιόν να καταθέσει στο Συμβούλιο τις προτάσεις της το 2ο μισό του Ιουνίου και να ξεκινήσουν οι πρώτες πληρωμές εντός του καλοκαιριού. Πριν να γίνει αυτό, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί η απόφαση για τους ίδιους πόρους σε όλα τα κράτη-μέλη. Μέχρι σήμερα εκκρεμεί η έγκριση από 8 κράτη-μέλη, τόνισε.
Από την πλευρά του, ο Πάολο Τζεντιλόνι εξέφρασε και αυτός την ικανοποίησή του για τα εθνικά σχέδια που έχουν κατατεθεί. Όπως είπε, έχει ξεκινήσει η διαδικασία αξιολόγησής τους, από εμπειρογνώμονες της Επιτροπής. Τόνισε ότι θα πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις για το κλίμα και την ψηφιακή μετάβαση, για να εγκριθούν. Σε ό,τι αφορά τα δάνεια, ο Π. Τζεντιλόνι είπε ότι μια χώρα μπορεί να κάνει αίτηση ως τον Αύγουστο του 2023. Ορισμένες χώρες έχουν ήδη υποβάλει αιτήματα για δάνεια, ή σχεδιάζουν να το κάνουν, είπε.