Παρελθόν θα αποτελέσει σε πέντε ημέρες το lockdown, αφού το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου θα σημάνει την απελευθέρωση των μετακινήσεων σε όλη τη χώρα αλλά και το τέλος της υποχρέωσης αποστολής SMS στο 13033 για συγκεκριμένες δραστηριότητες.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μία ημέρα πριν αναμένεται να μπει τέλος και στο μοντέλο του click away και click inside για το λιανεμπόριο, ενώ η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μετατίθεται ολοένα και πιο αργά, με τους επαγγελματίες εστίασης να ζητούν σε πρώτη φάση να κλείνουν τα καταστήματά τους τα μεσάνυχτα. Για τη μουσική στην εστίαση ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης προέβλεψε ότι θα έρθει όταν θα γίνει και επέκταση του ωραρίου εξηγώντας: «Και στην πρώτη επανεκκίνηση η μουσική ήρθε σε δεύτερο χρόνο. Με την επέκτασή του ωραρίου θα έρθει και η μουσική. Έτσι ξεκινήσαμε και πέρυσι και σε ένα εύλογο διάστημα μπήκε και η μουσική». Παράλληλα, στο άνοιγμα των εσωτερικών χώρων αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ότι ανάλογα με την πορεία των εμβολιασμών αναμένεται να γίνει στις αρχές του Ιουνίου.
Εν τω μεταξύ, γρίφος παραμένει ακόμα τι θα γίνει με τα γυμναστήρια, θέμα που αναμένεται να συζητηθεί στην επιτροπή των ειδικών, δεδομένου ότι είναι ένας από τους κλάδους που έχει πληγεί σημαντικά από τον κορονοϊό. Άλλωστε, εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα των νέων ανοιγμάτων και της χαλάρωσης των περιορισμών, αφού προηγουμένως οι λοιμωξιολόγοι μελετήσουν την επιδημιολογική εικόνα, όπως αυτή διαμορφώνεται μετά και την επανεκκίνηση μιας σειράς νέων δραστηριοτήτων.
Ανοίγει η πλατφόρμα για τις επιδοτήσεις στην εστίαση
Εντός της ημέρας αναμένεται να ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων των επιχειρήσεων εστίασης, στο πρόγραμμα επιδότησής τους για κεφάλαια που αφορούν την αγορά πρώτων υλών για την επαναλειτουργία τους. Το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 330 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη αναμένεται να ενισχυθεί μία στις δύο (περίπου 34.000) επιχειρήσεις του κλάδου. Το μέγιστο ποσό ενίσχυσης έχει οριστεί στο 7% του συνολικού τζίρου του 2019, ενώ δεν θα μπορεί να ξεπερνάει τις 100.000 ευρώ και το συνολικό ποσό θα είναι μη επιστρεπτέο και ακατάσχετο.
Οι δικαιούχοι
Δικαίωμα ένταξης και χρηματοδότησης θα έχουν οι επιχειρήσεις που:
- Παρουσιάζουν μείωση ετήσιου τζίρου του 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.
- Είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.
- Συστάθηκαν εντός του 2019 και για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.
- Όσες επιχειρήσεις έκαναν έναρξη το 2019 αλλά δεν είχαν έσοδα μέσα στη χρονιά, θα μπαίνουν αυτόματα στη δράση, όπως και εκείνες που άνοιξαν το 2020.
Οι αιτήσεις θα υποβληθούν μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων στη διεύθυνση www.ependyseis.gr και θα γίνονται δεκτές μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021, με τις πρώτες εκταμιεύσεις να αναμένονται στα τέλη Μαΐου.