Σε νέα βήματα ανάκτησης της ελευθερίας των πολιτών προχωρά η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών, παρότι ο κορονοϊός συνεχίζει να σφυροκοπά τη χώρα, καθώς η απομείωση του επιδημιολογικού φορτίου κινείται σε βραδείς ρυθμούς.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η ανάγκη επανεκκίνησης της οικονομίας με «οδηγό» τον τουρισμό οδηγεί σε χαλάρωση των περιορισμών και άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων μέσα από το πρίσμα της ταχείας αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης.
Ωστόσο, κυβερνητικοί παράγοντες και λοιμωξιολόγοι διαμηνύουν σε όλους τους τόνους, ότι η κοινωνία δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει, διότι βρισκόμαστε σε μία μεταβατική φάση που απαιτεί ωριμότητα και απόλυτη τήρηση των υγειονομικών με σωστή χρήση μάσκας, αποφυγή συγχρωτισμού και εμβολιασμό.
Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων
Τις δραστηριότητες και τους χώρους που ανοίγουν τις επόμενες ημέρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς. Με ορόσημο το άνοιγμα του τουρισμού στις 15 Μαΐου, οπότε και θα απελευθερωθούν και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων έχει ως εξής:
-Σήμερα επαναλειτουργούν οι οργανωμένες παραλίες, μειώνεται το ποσοστό εμβαδού ανά πελάτη που αντιστοιχεί σε καταστήματα άνω των 500 τ.μ. σε 50 τ.μ. ανά άτομο.
-Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα γυμνάσια αλλά και τα διά ζώσης τμήματα φροντιστηρίων και κέντρων ξένων γλωσσών που σχετίζονται με τη διενέργεια εξετάσεων
-Στις 14 Μαΐου τα Μουσεία, βάσει υφιστάμενου υγειονομικού πρωτοκόλλου.
-Στις 17 Μαΐου τα ωδεία, οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί
-Στις 21 Μαΐου τα θερινά σινεμά με πληρότητα 75%. Τα σινεμά θα έχουν μόνο μία προβολή, καθώς από τις 11 το βράδυισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ωστόσο το μέτρο αναμένεται να αρθεί το προσεχές διάστημα
-Στις 28 Μαΐου Συναυλίες -Ζωντανό θέαμα – ακρόαμα σε υπαίθριους χώρους. Αφορά μόνο καθήμενους, όχι όρθιους με σταθερό ποσοστό πληρότητας 50% με συγκεκριμένη ταξιθεσία. Η πιθανότητα αύξησης της πληρότητας στο 75% θα επανεξεταστεί σε συνάρτηση με την συνεχή διαδικασία εμβολιασμού του πληθυσμού.
Η παράλληλη κυβερνητική ατζέντα
Πυρετώδεις είναι οι διεργασίες στο πρωθυπουργικό επιτελείο τους τελευταίους μήνες, καθώς ο κυβερνητικός σχεδιασμός κινείται σε δύο άξονες: α) διαχείριση της υγειονομικής κρίσης και β) στρατηγικές κινήσεις και δημιουργία νέων θεμελίων σε κρίσιμους τομείς, προκειμένου να διατηρηθεί η χώρα ζωντανή στην μεταπανδημική φάση. Οι οικονομικές πληγές που αφήνει πίσω της η πανδημία είναι ανοικτές και μεγάλες και για το λόγο αυτό απαιτείται έγκαιρος προγραμματισμός και στόχευση που θα οδηγήσουν στη γρήγορη επούλωσή τους και στη δημιουργία συνθηκών για οικονομική ανάκαμψη.
Για το λόγο αυτό ο πρωθυπουργός ποντάρει στις επενδύσεις, εκτιμώντας, ότι οι νέες θέσεις εργασίας δεν θα προέλθουν μόνο μέσω της κατανάλωσης. Κεντρικός στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να μετατραπεί σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό με κίνητρα και να αξιοποιηθούν στο ακέραιο οι πόροι που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Υπενθυμίζεται ότι η χώρα μας θα λάβει συνολικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 19 δισ. θα προέλθουν από άμεσες επιχορηγήσεις. Πολλά από αυτά τα χρήματα θα διατεθούν για καινοτόμες επενδύσεις, οι οποίες θα προάγουν την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Παράλληλα, ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων θα διοχετευθεί για την απόκτηση νέων δεξιοτήτων, την αναβάθμιση δεξιοτήτων και σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης.
«Στην Ελλάδα σκοπεύουμε να δαπανήσουμε περισσότερα από 3 δισ. ευρώ σε αυτές τις πολιτικές, ένα πολύ σημαντικό ποσό δεδομένου του μεγέθους της χώρας. Κάποιες από αυτές τις πολιτικές είναι οριζόντιες, όπως η αναβάθμιση ψηφιακών δεξιοτήτων, και μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα η συνεργασία με ηγέτες στην καινοτομία σε παγκόσμια κλίμακα και με τον ιδιωτικό τομέα για να υλοποιήσουμε τέτοιου είδους πολιτικές» επισήμανε σχετικά ο πρωθυπουργός στην παρέμβασή του στη θεματική συνεδρίαση της Άτυπης Συνόδου Κορυφής που διεξάγεται στο Πόρτο από την πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, υπεραμυνόμενος των κυβερνητικών επιλογών κατά τη διάρκεια της πανδημίας.