«Κοινές πρωτοβουλίες» για την αντιμετώπιση της απειλής κατά των χριστιανών στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, θα συζητήσει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, κατά τη σημερινή συνάντησή τους, στα γραφεία της αρχιεπισκοπής στο Μανχάταν.
Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον προκαθήμενο της ελληνορθόδοξης Εκκλησίας στην Αμερική, κατά την ομιλία του σε συγκέντρωση στελεχών της Ομογένειας στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι «με τον αρχιεπίσκοπο Δημήτριο, με τον οποίο διατηρούμε μια πολύ στενή σχέση, μια φιλία προσωπική, όπως και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο οποίος επισκέπτεται τις ημέρες αυτές τις Μητροπόλεις της Θράκης, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε ξανά για κοινές πρωτοβουλίες, οι οποίες μας φέρνουν πολύ πιο κοντά με άλλες χριστιανικές κοινότητες, γιατί έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μεγάλο θέμα, που είναι η απειλή κατά των χριστιανών, αλλά και άλλων εθνοτικών και θρησκευτικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».
Επίσης, εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά του «γιατί ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε σήμερα (χθες) στα θέματα αυτά, διατυπώνοντας θέσεις, οι οποίες είναι απολύτως ταυτόσημες με τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης».
Ο κ. Βενιζέλος, στο πλαίσιο των επαφών του στην 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει στη συνέχεια σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.
Μετά τη χθεσινή συνάντησή του με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, στην έδρα του διεθνούς Οργανισμού, είχε αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στηρίζουμε τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, θεωρούμε ότι ο διορισμός του νέου ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του κ. Άιντε είναι μια πολύ καλή επιλογή, που μπορεί να λειτουργήσει υποβοηθητικά, αλλά θέλουμε πάντα μια λύση, η οποία να κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, μια λύση, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη, μια λύση που να είναι σύμφωνη με το κοινοτικό κεκτημένο και, πρωτίστως, μια λύση, η οποία να μπορεί να γίνει δεκτή από τον κυπριακό λαό, από τις δύο κοινότητες, μέσω δημοψηφίσματος».
Για το Κυπριακό πρόσθεσε, επίσης, ότι «αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο κεκτημένο δημοκρατικής αυτοδιάθεσης και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία να κάνουμε δημιουργική χρήση αυτού του κεκτημένου υπέρ των εθνικών συμφερόντων, γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος- μέλος του ΟΗΕ και κράτος- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό το κεκτημένο της διεθνούς νομικής προσωπικότητας δεν μπορούμε να το θίξουμε. Οποιαδήποτε εξέλιξη πρέπει να τηρεί τις εγγυήσεις, που ανέφερα και εφόσον αυτό θα το κάνει δεκτό ο κυπριακός λαός, ο ίδιος, με την ψήφο του».
Το σημερινό πρόγραμμα του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και υπουργού Εξωτερικών περιλαμβάνει και συναντήσεις με τους ομολόγους του τού Κατάρ και της Παλαιστινιακής Αρχής, το δε απόγευμα (τοπική ώρα) θα έχει συνάντηση με εκπροσώπους αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων και θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee), με θέμα τον αντισημιτισμό στην Ευρώπη. Το βράδυ, θα παρακαθίσει σε δείπνο εργασίας για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Οικονομικές εξελίξεις
Κατά την ομιλία του στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας και αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Βενιζέλος κάλεσε την Ομογένεια να προβάλει «το σύγχρονο πρόσωπο μιας Ελλάδας που βγαίνει από την κρίση, μετά από πάρα πολύ δύσκολα χρόνια προσαρμογής, για την ακρίβεια μετά από επτά χρόνια ύφεσης, από το 2008», υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αλλά, χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, τις πολύ σκληρές, τώρα η Ελλάδα είναι έτοιμη να βγει από την κρίση και το Μνημόνιο, να αλλάξει κεφάλαιο, να ξαναγυρίσει στην κατάσταση της ισότιμης, αυτοδύναμης χώρας- μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης του ευρώ. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, διότι η επιλογή που κάναμε ήταν μια επιλογή δύσκολη, επώδυνη, με τεράστιο πολιτικό, κοινωνικό και συναισθηματικό κόστος».
Στη συνέχεια, ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε: «Διαλέξαμε τον δύσκολο δρόμο της παραμονής στην ευρωζώνη, γιατί αυτός ήταν ασφαλέστερος για τη χώρα και αυτός που προσέφερε τελικά στους Έλληνες και τις Ελληνίδες τη δυνατότητα να ελπίζουν ξανά πως πάρα πολύ γρήγορα η Ελλάδα, όχι απλά και μόνο θα βρει τη θέση που κατείχε, αλλά και μια πολύ πιο καλή, ανταγωνιστική θέση μέσα στην Ευρώπη και μέσα στην παγκόσμια οικονομία».
Επίσης, επισήμανε: «Δεν υπήρχε άλλη επιλογή. Ο μύθος ενός άλλου εναλλακτικού σχεδίου απεδείχθη επικίνδυνος και, όταν έχεις μπροστά σου το δίλημμα της ασύντακτης χρεοκοπίας της χώρας, που θα σήμαινε πως εξανεμίζονται περιουσίες, εισοδήματα και ευκαιρίες, ή την επιλογή των δύσκολων μέτρων προσαρμογής, είσαι υποχρεωμένος να διαλέξεις τα δύσκολα αυτά μέτρα. Όμως, όπως είχαμε την ευκαιρία να πούμε και άλλη φορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ιδίως ως υπουργός Εξωτερικών, ότι όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης δεν αλλοιώθηκε, ούτε κάμφθηκε στο παραμικρό η εθνική μας πολιτική. Δεν επηρεάστηκε η εξωτερική πολιτική της χώρας από την οικονομική κρίση, τον δανεισμό, από το γεγονός ότι είχαμε και έχουμε ανάγκη από την οικονομική στήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας. Ακόμη και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης να παίζει ένα ρόλο, που ως τώρα δεν είχε παίξει, γιατί ήταν στραμμένο στις χώρες τις αναπτυσσόμενες, κυρίως του Τρίτου Κόσμου. Οι θέσεις μας για όλα τα θέματα, όπως είχα την ευκαιρία να τις παρουσιάσω πριν από λίγη ώρα στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, είναι πολύ καθαρές».
Ο κ. Βενιζέλος θα συμμετάσχει αύριο στην εναρκτήρια τελετή της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα, την οποία συγκάλεσε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν. Επίσης, θα λάβει μέρος στην Υπουργική Διαβούλευση για την Ανθρωπιστική και Αναπτυξιακή Κατάσταση στη Συρία και στις γειτονικές χώρες, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιορδανία. Επίσης, θα παρακαθίσει σε γεύμα Υψηλού Επιπέδου στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής για το κλίμα και θα συμμετάσχει στη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αύριο το βράδυ, ο κ. Βενιζέλος θα παραβρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα και η σύζυγός του Μισέλ, στους επικεφαλής των αντιπροσωπειών στην 69η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.