«Πονοκέφαλο» προκαλεί σε κυβέρνηση και ειδικούς το μίγμα των μέτρων που πρέπει να υιοθετηθεί ενόψει Πάσχα, προκειμένου και οι πολίτες να «ανασάνουν» μετά από μήνες περιορισμών και η διασπορά του κορονοϊού να μην «εκτροχιαστεί», δεδομένου ότι η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει ασφυκτική. Οι εικόνες συνωστισμού στις πλατείες και τα πάρκα, τα οργανωμένα κορονοπάρτι και η εξάπλωση του φονικού ιού στην κοινότητα προβληματίζουν το Μαξίμου, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν πώς εάν είχε ανοίξει η εστίαση, τότε ο κόσμος θα διοχετεύονταν στα καταστήματα, τηρώντας τις αποστάσεις και τους υγειονομικούς κανόνες και δεν δημιουργούνταν τόσες εστίες υπερμετάδοσης του ιού, όπως τώρα που επικρατεί αταξία.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μεγάλο ζητούμενο παραμένει το ενδεχόμενο της άρσης της απαγόρευσης στις μετακινήσεις εκτός νομού και αυτό γιατί οι προβλέψεις των λοιμωξιολόγων είναι δυσοίωνες, δεδομένου ότι τα κρούσματα δεν λένε να κοπάσουν. Η κυβέρνηση συνυπολογίζει στις αποφάσεις της τον παράγοντα ψυχολογική κόπωση και ανάγκη για εκτόνωση και για το λόγο αυτό επιχειρείται η μερική αποσυμπίεση, χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι αν χαλαρώσουμε το Πάσχα, τότε είναι πιθανό το στοίχημα του ανοίγματος του τουρισμού να χαθεί. Και αυτό γιατί αν βγει εκτός ελέγχου η διαχείριση της πανδημίας, τότε δύσκολα θα μπορέσει να αναταχθεί η κατάσταση και να μπει τέλος στην πολύμηνη αυτή υγειονομική κρίση.
Για το λόγο αυτό, το βάρος πέφτει στην επίσπευση του προγράμματος εμβολιασμού αλλά και στα οφέλη που μπορεί να προσφέρουν τα self tests, τα οποία θα αποτελέσουν πλέον το συμπληρωματικό «εργαλείο» ελέγχου της διασποράς, καθώς αποτελούν το μέσο για τον εντοπισμό των ασυμπτωματικών φορέων, καθιστώντας αποδοτικότερη την ιχνηλάτηση.
Δύσκολο το Πάσχα στο χωριό
Το σίγουρο πάντως είναι ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, προκειμένου οι πολίτες να γνωρίζουν εάν τελικά θα γιορτάσουν το «Πάσχα στο χωριό» ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους. «Μετά το Πάσχα ελπίζουμε να ανοίξουμε για τα καλά, μέχρι το καλοκαιράκι» δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την περιοδεία του στην Κόρινθο, δίνοντας το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης. Πάντως, με βάση τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, δείχνει πολύ δύσκολο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια απλή απελευθέρωση πασχαλινής εξόδου, λόγω του μεγάλου κινδύνου μεταφοράς κρουσμάτων, επιδημιολογικής φόρτισης αλλά και της δυσκολίας αντιμετώπισης ασθενών στα νοσοκομεία της περιφέρειας.
Πώς θα λειτουργήσουν το Πάσχα οι εκκλησίες
Για τον εορτασμό του φετινού Πάσχα, η Εκκλησία προτείνει υπαίθριες Ακολουθίες, Ανάσταση σε πλατείες και αύλειους χώρους εκκλησιών και μεγαλύτερο αριθμό πιστών εντός των ναών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν προτάσεις στο τραπέζι της επιτροπής που θα εξεταστούν την Παρασκευή, προκειμένου να ληφθεί – όπως λένε οι ειδικοί – μία πιο ασφαλής, συγκροτημένη αλλά και κοντά στην εκκλησία απόφαση. Ένα σενάριο, που εξετάζεται είναι να επιτραπεί ο εκκλησιασμός σε όλες τις εκκλησίες της χώρας, υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Self test σε ιερείς και πιστούς
- Ένας πιστός ανά 25 τετραγωνικά μέτρα
- Έως 50 άτομα για τους καθεδρικούς και τους μεγάλους ναούς
Πάντως, οι ειδικοί φέρονται να είναι προβληματισμένοι, όσον αφορά τις λιτανείες και τις περιφορές, ενώ η Εκκλησία διευκρινίζει ότι περιφορές όπως του Επιταφίου θα γίνουν λιτά και εντός των ναών προκειμένου να μην παρατηρηθεί συγχρωτισμός.
Ψάχνουν εναλλακτικές εντός νομού
Με βάση τα δεδομένα αυτά και την ανάγκη των πολιτών για εκτόνωση και εναλλαγή παραστάσεων, παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στις κρατήσεις για το Πάσχα εντός νομού. Και αυτό γιατί δίνεται η δυνατότητα για κράτηση χωρίς προκαταβολή μέσω ιστοσελίδων βραχυχρόνιας μίσθωσης με τη δυνατότητα δωρεάν ακύρωσης. Έτσι, πολλοί κλείνουν διακοπές εντός Αττικής για το Πάσχα, είτε σε ξενοδοχεία είτε σε Airbnb.