Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται το τρίτο κύμα της πανδημίας της χώρας μας, καθώς ο κρίσιμος δείκτης θετικότητας υποχωρεί σταδιακά τις τελευταίες ημέρες, γεγονός που αποτελεί θετική ένδειξη, παρότι η πίεση στα δημόσια νοσοκομεία παραμένει και ο αριθμός των διασωληνωμένων ασθενών κινείται σε υψηλά επίπεδα. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο κυρίαρχο ζήτημα αποτελεί η χαλάρωση των μέτρων και η επιστροφή των πολιτών σε κανονικότητα. Και για να γίνει αυτό με ασφάλεια, καταρτίζεται σχέδιο για νέα άρση των μέτρων του lockdown συντεταγμένα και με κανόνες που στόχο έχουν να αναχαιτίσουν τη διασπορά του φονικού ιού.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Οι ημερομηνίες – «κλειδιά»
Σήμερα συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, προκειμένου να επεξεργαστεί τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα, όπως αυτά διαμορφώνονται μετά το άνοιγμα του λιανεμπορίου, την άρση του απαγορευτικού στις διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα και την επιστροφή των μαθητών λυκείου στα θρανία. Πρόθεση της κυβέρνησης είναι την προσεχή Δευτέρα στις 19 Απριλίου να ανοίξουν τα εμπορικά κέντρα, τα κέντρα αισθητικής και τα φροντιστήρια, καθώς το «εργαλείο» των self tests και η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμού δημιουργούν τις συνθήκες για το άνοιγμα κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
Επόμενη άρση αναμένεται στις 24 Απριλίου με την κατάργηση του click away και του click in shop στο λιανεμπόριο. Έτσι οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν τα ψώνια τους χωρίς να έχει προηγηθεί ραντεβού, γεγονός που λειτουργεί πολλές φορές αποτρεπτικά, γιατί η αγορά του εκάστοτε προϊόντος είναι προκαθορισμένη και «χάνεται» η ανέμελη βόλτα στις βιτρίνες.
Επόμενος «σταθμός» είναι το άνοιγμα της εστίασης, το οποίο τοποθετείται μετά το Πάσχα (2 Μαΐου). Οι καλές καιρικές συνθήκες βοηθούν σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό γιατί σε πρώτη φάση θα επιτραπεί να ανοίξουν καταστήματα που θα έχουν τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους. Και αυτό θα γίνει με πολύ αυστηρά μέτρα, περιορισμένο ωράριο και μόνο σε ανοικτούς χώρους.
Η αλλαγής στρατηγικής
Με δεδομένη την κόπωση των πολιτών το κυβερνητικό επιτελείο αλλάζει στρατηγική και λαμβάνει αποφάσεις όχι πλέον με γνώμονα της μείωση της κινητικότητας των πολιτών αλλά την αναχαίτιση της μεταδοτικότητας και τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια αποτελεσματικής αντιμετώπισης της υγειονομικής κρίσης. Άλλωστε τα τεστ αυτοδιάγνωσης αποτελούν πλέον τα «όπλα» σε συνδυασμό με τις μοριακές και τις rapid εξετάσεις, οι οποίες διεξάγονται στον πληθυσμό.
Σενάριο για ελεύθερες μετακινήσεις το Πάσχα
Την ίδια ώρα, το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα εξετάζει η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει αποσυμπίεση για τους πολίτες και να μπορέσουν να επανασυνδεθούν με τους δικούς τους ανθρώπους που διαμένουν στην περιφέρεια.
Προϋπόθεση για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι να υπάρξει σημαντική βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ενώ συζητείται η χρήση των self test για μετακινήσεις με μεγαλύτερη ασφάλεια τις ημέρες των εορτών.
Οι πολίτες θα μπορούσαν να δηλώνουν το αρνητικό αποτέλεσμα στην πλατφόρμα των αυτοδιαγνωστικών τεστ, να λαμβάνουν τη σχετική βεβαίωση την οποία θα επιδεικνύουν σε περίπτωση δειγματοληπτικού ελέγχου από τις αρμόδιες αρχές. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο ελεύθερης μετακίνησης για τους πολίτες που έχουν κάνει και τις δύο δόσεις του εμβολίου κατά του κορονοϊού. Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να «κλειδώσουν» την προσεχή εβδομάδα και μετά την εισήγηση των ειδικών και οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός της Μεγάλης Εβδομάδας για να κάνουν τα νοικοκυριά τον προγραμματισμό τους.