Τον παλμό και τις ανάγκες της κοινωνίας επιχειρεί να αφουγκραστεί η κυβέρνηση μετά από ένα και πλέον χρόνο «συνύπαρξης» με τον κορονοϊό και επιβολής σκληρών μέτρων που προκάλεσαν ανοιχτές «πληγές» στην οικονομία και ανέτρεψαν την καθημερινότητα των πολιτών. Με το βλέμμα στο Πάσχα οι εκπεφρασμένες κυβερνητικές προθέσεις δείχνουν ότι επιχειρείται αυτή τη φορά να γιορτάσουμε ένα «κανονικό Πάσχα». Να επιτραπούν δηλαδή οι μετακινήσεις εκτός νομού, προκειμένου όσοι το επιθυμούν να γιορτάσουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους με τους δικούς τους ανθρώπους.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι ήταν αναγκαίο να δοθούν «ανάσες» στον πληθυσμό και αυτό φάνηκε από τις ελεύθερες διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα αλλά και από το λιανεμπόριο που άνοιξε ελεγχόμενα. Αντίστοιχες σκέψεις υπάρχουν και για τη μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας, ωστόσο οι κακοί επιδημιολογικοί δείκτες και η ανησυχητική αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες. Και το δίλημμα παραμένει: «Πάσχα στο χωριό» ή στο μπαλκόνι;
Οι κίνδυνοι
Το μεγαλύτερο όμως πεδίο ελευθερίας εγκυμονεί και κινδυνους υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Οι οικιακοί συγχρωτισμοί των τελευταίων μηνών που οδήγησαν σε ενδοοικογενειακή διασπορά μετατράπηκαν σε υπαίθριες συναθροίσεις έξω από καφέ και «κλειστά» μπαρ, όπου τα πράγματα είναι ανεξέλεγκτα χωρίς καμία τήρηση των μέτρων πρόληψης. Οι εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν χθες, μάλλον απομακρύνουν την προοπτική ενός «κανονικού Πάσχα» σε σχέση με αυτό του 2020. Γιατί μπορεί η κυβέρνηση να κρατά ανοικτό το σενάριο να επιτραπούν οι μετακινήσεις την περίοδο του Πάσχα, ποντάροντας στο εργαλείο των self test και της καλύτερης ιχνηλάτησης που μπορεί να προσφέρει, ωστόσο οι ειδικοί εμφανίζονται άκρως επιφυλακτικοί και εκτιμούν ότι είναι πρόωρη αυτή η προβληματική.
Αποφάσεις λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα
Η συζήτηση για οριστική άρση του lockdown στη χώρα, με δεδομένο ότι πλησιάζει και το άνοιγμα του τουρισμού στις 14 Μαΐου αναμένεται να ανοίξει λίγο πριν τη μεγάλη εβδομάδα, καθώς τότε θα εξεταστούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις και άλλοι περιορισμοί επί τη βάσει των επίκαιρων επιδημιολογικών δεδομένων, καθώς τότε θα υπάρξει πιο σαφής εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης. “Οι βαλβίδες αποσυμπίεσης περιλαμβάνουν σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων και όχι απότομο. Η κυβέρνηση προχώρησε σε τέτοιου είδους ανοίγματα με τη σύμφωνη γνώμη των ειδικών” επαναλαμβάνουν κυβερνητικά στελέχη.
Τα σενάρια
Δύο είναι τα βασικότερα ενδεχόμενα τα οποία φαίνεται πως υπάρχουν στο τραπέζι αυτή την ώρα.
- Να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού σε όσους μπορούν να αποδείξουν πως πηγαίνουν στα εξοχικά τους μέσω του Ε9.
- Να δοθεί το «πράσινο φως» για μετακίνηση σε άτομα που έχουν κάνει και τις 2 δόσεις του εμβολίου, διαθέτουν δηλαδή πιστοποιητικό εμβολιασμού
Μετά το Πάσχα η εστίαση
Η επαναλειτουργία της εστίασης προσδιορίζεται χρονικά μετά το Πάσχα και αρχικά μόνο σε εξωτερικούς χώρους, όπως έχει δηλώσει και ο πρωθυπουργός. Στο πλαίσιο αυτό στις αρχές Μαΐου, το αργότερο μέχρι τις 10 του μηνός, θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων προκειμένου να λάβουν οι επιχειρήσεις την ειδική ενίσχυση ίση με το 7% του τζίρου τους, για την επανεκκίνησή τους.