Στις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ, το ζήτημα του χρέους, το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, αλλά και το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σοφία Βούλτεψη, μιλώντας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Παραπολιτικά FM και Αθήνα 9.84.
«Η τροπολογία που κατατέθηκε είναι βελτιωμένη, σε σχέση με την προηγούμενη, και είναι σε πλαίσιο προϋπολογισμού. Ήταν βούληση της κυβέρνησης να συμπεριληφθεί η ρύθμιση σχετικά με τα μη ηλεκτροδοτούμενα κενά ακίνητα. Ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη δεν είπε “θα”. Είπε ό,τι είναι δυνατόν να γίνει, θα γίνει τώρα. Ο προϋπολογισμός μας είναι συγκεκριμένος. Οι διορθώσεις έπρεπε να γίνουν και μάλιστα πολύ γρήγορα, διότι πρέπει ν’ αρχίσει η καταβολή των δόσεων», σημείωσε η κ. Βούλτεψη, αναφερόμενη στον ΕΝΦΙΑ και πρόσθεσε:
«Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι η κατεύθυνσή μας είναι να προχωρήσουμε σε φοροελαφρύνσεις και όχι μόνο στον ΕΝΦΙΑ. Αυτό θα γίνει σταδιακά, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική μας κατάσταση και χωρίς να επανέλθουμε στον φαύλο κύκλο των ελλειμμάτων».
Ως προς το ζήτημα του χρέους και την απεμπλοκή από το ΔΝΤ, η κυβερνητική εκπρόσωπος παρατήρησε πως «το πρόγραμμα τελειώνει. Η χώρα στέκεται στα πόδια της. Όλα τα στοιχεία είναι θετικά. Η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως προβλέπεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, θα ξεκινήσει και θεωρώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο ώστε να κηρυχτεί το χρέος μας επίσημα βιώσιμο. Μία χώρα, η οποία κατάφερε μετά από τέτοια περιπέτεια και με τόση ύφεση, να δανείζεται ξανά, να μην έχει τα spread που είχε, είναι μία χώρα που ξεκινά να συζητήσει το χρέος της».
«Όποιος προκαλέσει εκλογές, σε μια χώρα που μόλις έχει σταθεί στα πόδια της, και η οποία έχει αναγνωριστεί πλέον επίσημα διεθνώς ότι έχει σωθεί, όποιος προκαλέσει εκλογές, πολιτική αναστάτωση και οικονομική βέβαια αναστάτωση – διότι η οικονομία είναι ψυχολογία θα φέρει και την ευθύνη», συνέχισε η κ. Βούλτεψη.
Αναφερόμενη στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε: «Περιμένετε το Σάββατο να καταγράψετε τα “θα”. Με όλους και όλα συμφωνούν. Είναι έτοιμοι για όλα. Σ’ όποιον ζητάει κάτι, του λένε “ναι”. Μόνο που δεν λένε από πού θα τα βρουν τα χρήματα. Είμαστε μια χώρα που κάθε μήνα με το κλειδί στο χέρι πρέπει να πληρώνει 5 δις ευρώ σε μισθούς του Δημοσίου και σε συντάξεις. Δηλαδή 60 δις ευρώ το χρόνο! Κάτι που είναι πάνω από το 1/3 του ΑΕΠ».
Τέλος, για το πλαφόν στις διαγνωστικές εξετάσεις, η κυβερνητική εκπρόσωπος σχολίασε πως «όταν σ’ ένα μήνα έχεις 10 εκατομμύρια αξονικές σημαίνει ότι κάτι συμβαίνει. Και αντί να ξεκινήσουμε την συζήτηση από εκεί, την ξεκινάμε για το πότε πρέπει να γίνει το τεστ ΠΑΠ. Το τεστ ΠΑΠ δεν πρέπει να γίνεται από 15 χρονών. Η μαστογραφία δεν πρέπει να γίνεται κάθε τόσο. Το στραβό διορθώνεται μόνο όταν περιοριστούν οι εξετάσεις. Δεν χρειάζονται αυτές οι εξετάσεις. 10 εκατομμύρια αξονικές το μήνα σημαίνει ότι αρρωστήσαμε όλοι… Αυτό το πράγμα, να δεχόμαστε, δηλαδή, να θησαυρίζουν όλοι αυτοί, να είναι δισεκατομμυριούχοι, να έχουν σκάφη, ν’ αγοράζουν σπίτια, να έχουν λογαριασμούς στο εξωτερικό και εμείς σαν ηλίθιοι να νομίζουμε ότι έτσι προστατεύουμε την υγεία μας, ότι προστατεύεται, δηλαδή, η υγεία κάποιου αν κάνει μαστογραφία κάθε έξι μήνες… Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν είναι υπερβολή. Είναι εθνική προδοσία… Πώς γίνονται τόσες δαπάνες για την υγεία; Είμαστε ο πιο άρρωστος λαός;».