Το άνοιγμα των Γυμνασίων και των Δημοτικών δεν θα γίνει πριν το Πάσχα, όπως είπε το πρωί της Πέμπτης (08/04) η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Αυτήν τη στιγμή έχουμε εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα των Λυκείων, εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς και το άνοιγμα των άλλων βαθμίδων. Αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει τέτοια εισήγηση», είπε η κ. Κεραμέως μέσω τοποθέτησής της στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
«Δύο εβδομάδες έμειναν μέχρι τις διακοπές του Πάσχα. Συνεχίζεται η τελεκπαίδευση για τις άλλες ηλικίες. Θυμίζω ότι τα Λύκεια έχουν μείνει για μεγαλύτερο διάστημα κλειστά και επίσης έχουμε τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που πλησιάζουν».
Επίσης, η υπουργός Παιδείας είπε ότι «πηγαίνουμε βήμα-βήμα, αφουγκραζόμενοι τις εισηγήσεις των ειδικών. Είναι μια δυναμική διαδικασία. Εξετάζουμε συστηματικά με τους ειδικούς το άνοιγμα και των άλλων βαθμίδων».
Επιστροφή στα θρανία των Λυκείων την Δευτέρα με δύο self tests την εβδομάδα για μαθητές – εκπαιδευτικούς
Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης στη διαχείριση του τρίτου σφοδρού κύματος της πανδημίας εξελίσσεται βήμα βήμα με επόμενο «σταθμό» τη Δευτέρα 12 Απριλίου το καθολικό άνοιγμα των λυκείων με self test και αυστηρά μέτρα προστασίας από καθηγητές και μαθητές.
Το συμπληρωματικό εργαλείο του τεστ αυτοδιάγνωσης εντός δέκα ημερών αναμένεται να διατεθεί και στον υπόλοιπο πληθυσμό, ενώ στο τραπέζι μπαίνει πλέον η άρση των διαδημοτικών μετακινήσεων και τις καθημερινές.
Οι πρώτες ημέρες του ανοίγματος του λιανεμπορίου κύλησαν ομαλά, ωστόσο μετά την πολύμηνη καραντίνα οι πολίτες προσαρμόζονται σταδιακά στην ψυχολογία του καταναλωτή και οι έμποροι προσπαθούν με προσφορές και εκπτώσεις να τους προσελκύσουν. Ως κεντρική στρατηγική το Μαξίμου επενδύει σε «ανάσες ελευθερίας», προκειμένου το άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας να προχωρήσει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από τους το πρωθυπουργικό επιτελείο, εφόσον το επιτρέπουν οι επιδημιολογικές συνθήκες.
Πώς θα ανοίξουν τα λύκεια
Τα Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν και πάλι την προσεχή Δευτέρα τα μαθήματα στην τάξη, με 2 υποχρεωτικά self test την εβδομάδα για μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ η προσέλευση στους χώρους του σχολείου θα γίνεται μόνο με αρνητικό τεστ και υπεύθυνη δήλωση από τον γονέα. Η διαδικασία που πρέπει να κάνουν γονείς και κηδεμόνες αφού γίνει το τεστ στο σπίτι είναι η εξής. Μπαίνουν στην σελίδα: www.self-testing.gov.gr. Εκεί αφού συμπληρώσουν το ονοματεπώνυμο του μαθητή και το ΑΜΚΑ, καταχωρούν το αποτέλεσμα του τεστ. Στην συνέχεια μέσω της εφαρμογής εκτυπώνουν την σχετική βεβαίωση την οποία θα πρέπει να έχει μαζί του ο μαθητής κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Παράλληλα υποχρεωτική είναι και η τήρηση των ήδη γνωστών μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού όπως:
- υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,
- διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,
- σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,
- χρήση αντισηπτικών,
- σχολαστικοί καθαρισμοί,
- τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,
- ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων.
Στη συνέχεια, μετά τους μαθητές, θα ακολουθήσουν για self test οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, με προτεραιότητα στους εξής κλάδους:
- λιανεμπορίου
- επισιτισμού
- τουρισμού
- μεταποίησης
- μεταφορών
Οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θα κληθούν να δηλώνουν εάν βγήκε θετικό ή αρνητικό το αποτέλεσμα self-test, σύμφωνα με οδηγίες όπως και στα σχολεία.
Πώς κάνουμε το self test στο σπίτι
Βίντεο με τον τρόπο που οι πολίτες θα κάνουν το self test έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας.
Στο βίντεο, η γιατρός του ΕΟΔΥ Αικατερίνη Στάρκα παρουσιάζει βήμα – βήμα την διαδικασία των self test από τους πολίτες.
Εστίαση μετά το Πάσχα σε εξωτερικούς χώρους
Μετά το Πάσχα θα επαναλειτουργήσει η εστίαση, αρχής γενομένης από τους εξωτερικούς χώρους σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, ενώ εντός του Μαΐου θα εκταμιευθούν οι πόροι του πακέτου για στήριξη της εστίασης. Στόχος είναι να έχει «τρέξει» εγκαίρως το πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ώστε οι επιχειρηματίες του κλάδου να αποκτήσουν ρευστότητα, προκειμένου να προμηθευτούν τις πρώτες ύλες και να μην έχουν ταμειακό πρόβλημα στη δύσκολη αυτή μετάβαση από την εποχή που είναι κλειστοί ή λειτουργούν -γιατί πολλές επιχειρήσεις λειτουργούν με take away και delivery- στη φάση όπου θα είναι πάλι ανοιχτοί και θα λειτουργούν κανονικά, να εξυπηρετούν τους πελάτες τους.
«Σπάει» το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών
«Φιλοδοξούμε σήμερα να σπάσουμε το φράγμα των 2 εκατ. εμβολιασμών», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας. Αναφορικά με την πορεία των εμβολιασμών στην Ελλάδα, το 12,53% του πληθυσμού έχει κάνει την πρώτη δόση και το 6,54% και τις δύο δόσεις του εμβολίου. «Όσο περισσότερα εμβόλια έρχονται τόσο περισσότερους εμβολιασμούς θα πραγματοποιούμε» επεσήμανε ο υπουργός. Ερωτηθείς για το πότε θα υπάρξει ανοσία ο πρωθυπουργός απάντησε: «Με βάση τις παραδόσεις των εμβολίων, θα έχουμε καταφέρει τον Ιούνιο να έχουμε εμβολιάσει με μία δόση ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Ελπίζουμε σε ένα “κανονικό” καλοκαίρι, και να έχει μειωθεί η πίεση στο σύστημα Υγείας. Περιμένουμε να ανοίξει η οικονομία και να μην ξανακλείσει».