Πέντε άξονες, που αποτελούν τη στρατηγική του ΠΑΣΟΚ για την έξοδο της χώρας από την κρίση, παρουσίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 79η ΔΕΘ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απέφυγε να απαντήσει για τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας στο Ζάππειο και τις αποδοκιμασίες σε βάρος του, όταν ρωτήθηκε σχετικά. «Ο χώρος του ΠΑΣΟΚ έχει ακρωτηριαστεί για το εθνικό συμφέρον», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας πως «είμαι πρόεδρος ενός ΠΑΣΟΚ που τα χρόνια της μεταπολίτευσης προσέφερε πολλά, όμως έκανε και πολλά λάθη. Άνθρωποι του χώρου έχουν στιγματίσει και τραυματίσει το χώρο».
Ο κ. Βενιζέλος αναρωτήθηκε γιατί η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας ενώ έχει ευθύνες για την κρίση και δεν είναι το ΠΑΣΟΚ. «Δεχόμαστε ραπίσματα για τις επιλογές μας. Νιώθουμε άσχημα, αλλά θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει την επιλογή της καταστροφής της χώρας».
Όπως επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, το πραγματικό δίλημμα είναι εάν «όλα αυτά που κάνουμε θα πιάσουν τόπο ή αν θα τα θέσουμε υπό διακινδύνευση με κίνδυνο να οδηγηθούμε πολύ κάτω από το μηδέν».
Υπερασπίστηκε τις επιλογές του 2009 επί της κυβέρνησης Παπανδρέου αλλά είπε «κακώς σηκώσαμε το βάρος μόνοι μας. Έπρεπε όλοι να αναλάβουν την ευθύνη. Δεν καταλαβαίνω πώς η ΝΔ είναι κόμμα εξουσίας; Πώς είναι δυνατόν το ΠΑΣΟΚ να είναι ταπεινωμένο στη γωνία και το άλλο είναι κόμμα εξουσίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται ως άγουρο ΠΑΣΟΚ. Μαζεύει τυχοδιώκτες και δημαγωγούς. Όλοι θέλουν να ακούν την αλήθεια, αλλά ψηφίζουν το ψέμα».
Αναφερόμενος στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας τόνισε ότι «μπορεί να μην πετύχουμε το στόχο να εκλεγεί και να πάμε σε εκλογές». «Δεν υπάρχει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ που να μην ψηφίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Βουλή», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ σημείωσε ακόμη πως «δεν έχει σημασία η κομματική ταυτότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας».
«Η εθνική λεβεντιά μπορεί να μας ταπεινώσει», σημείωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
Παράλληλα, άσκησε κριτική για τον ΕΝΦΙΑ, επισημαίνοντας: «Ελπίζω κάποιοι να θυμούνται με νοσταλγία το ΕΤΗΔΕ… Γιατί πολλά ακούσαμε αλλά…». Μίλησε επίσης για 100 δόσεις για τις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις, μίλησε για «μεγάλη μείωση της έκτακτης εισφοράς» και «αισθητή μείωση του ΕΝΦΙΑ για τα ξενοίκιαστα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα».
Πέντε άξονες για την «επάνοδο της Ελλάδας»
Παράλληλα, στη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε πέντε άξονες για την «επάνοδο της Ελλάδας», όπως είπε. Υπογράμμισε ότι στην Ευρώπη είμαστε αντιμέτωποι με ακραία φαινόμενα και χρειαζόμαστε προοδευτική σταθερότητα.
- Απαλλαγή από το μνημόνιο. Εφαρμογή σχεδίου ανάκαμψης χωρίς μέτρα και χωρίς την τρόικα. Όπως είπε «βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας γιατί το κούρεμα του χρέους το έκανε το ΠΑΣΟΚ και αυτό κανείς δε θέλει να το πει».
- Πολιτική και θεσμική σταθερότητα. «Αυτό ξεκινάει από την εκλογή Προέδρου», επισήμανε.
- Συσπείρωση δημιουργικών δυνάμεων της χώρας. Βασικό κριτήριο είναι η απασχόληση. «Πρέπει να μπουν όλοι μέσα. Τα Επιμελητήρια, οι αγρότες, οι επιχειρήσεις, οι άνεργοι», ανέφερε.
- Στήριξη ευπαθών ομάδων.
- Η Ελλάδα μέσα στην Ευρώπη. «Ζούμε σε ένα κόσμο επισφαλή. Δείτε τι γίνεται γύρω μας. Ό,τι κάνουμε για όλα τα μεγάλα θέματα αντανακλούν τα εθνικά μας συμφέροντα», σημείωσε.
Συνάντηση με τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΘ
Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος υποσχέθηκε πολύπλευρη στήριξη στην αναπτυξιακή πορεία της ΔΕΘ-Helexpo, στη συνάντησή του με τα μέλη της διοίκησης της Έκθεσης, συνοδευόμενος από υπουργούς, υφυπουργούς και στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, Τάσος Τζήκας, τον ενημέρωσε για τη φυσιογνωμία της 79ης ΔΕΘ και τα θετικά αποτελέσματα της πορείας μετά την ενοποίηση των δύο εταιρειών, καθώς και για τους στόχους, μεταξύ των οποίων είναι και η διεθνοποίηση.
Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης στις θεματικές εκθέσεις και για τη Γενική Εκθεση τόνισε πως πρέπει να αποκτήσει πιο ξεκάθαρη ταυτότητα. Ανταποκρίθηκε θετικά στο αίτημα που του έθεσε η διοίκηση και θα εισηγηθεί στο υπουργείο Οικονομικών να οριστεί ειδική αντικειμενική αξία για το ακίνητο της ΔΕΘ, επειδή είναι ειδικού σκοπού, και να μην ισχύσει η εμπορική αξία στον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.
Τον κ. Βενιζέλο συνόδευαν οι υπουργοί Μεταφορών Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης και οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου και Εσωτερικών Γιώργος Ντόλιος.