«Για παλινωδίες, αντιφάσεις και πισωγυρίσματα μιας κυβέρνησης που επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη ανοιγοκλείνοντας την οικονομία» κάνει λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων και βουλευτής Μεσσηνία του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης. Μιλώντας στην εκπομπή «Ενώπιος Ενωπίω» του ΑΝΤ1 τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός μας διαβεβαίωνε, ήδη από τον προηγούμενο Μάιο, ότι όπως νίκησε στην υγεία, θα νικήσει και στην οικονομία. Μετά από ένα αποτυχημένο πεντάμηνο lockdown βιώνουμε την κορύφωση του υγειονομικού δράματος, με το ΕΣΥ σε κατάρρευση και την οικονομία, λόγω και της ελλιπούς στήριξης, πραγματικά να μην αντέχει άλλο».
Συνέχισε δε υποστηρίζοντας ότι «δεν μπορούμε να επανέλθουμε σε μια στοιχειώδη οικονομική κανονικότητα με το άνοιγμα ενός διακόπτη» και ξεκαθαρίζοντας ότι «απαιτούνται συγκεκριμένα υγειονομικά, κοινωνικά και οικονομικά μέτρα. Όχι μόνο οι φορείς της αγοράς αλλά και το 71,6% των ερωτηθέντων σε πρόσφατη έρευνα του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει ”ασπιρίνες” τα όποια μέτρα στήριξης, την ίδια ώρα που η χώρα μας έχασε 20 θέσεις σε έναν μήνα στην κατάταξη του Bloomberg ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας, κατρακυλώντας στην 40η θέση ανάμεσα σε 53 χώρες».
Ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε επίσης ότι «η κυβέρνηση επιμένει να αποποιείται τις ευθύνες της για την καταστροφή που ζούμε, δείχνοντας με το δάχτυλο τους επιστήμονες, τους πολίτες και βεβαίως τον ΣΥΡΙΖΑ», ενώ επανέλαβε το αίτημα «να δοθούν στην δημοσιότητα τα πρακτικά της επιστημονικής επιτροπής, προκειμένου να υπάρξει διαφάνεια για το πώς λαμβάνονται αποφάσεις. Δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να χρησιμοποιεί τους επιστήμονες ως άλλοθι και μετά να τους επιρρίπτει τις δικές του ευθύνες. Η κυβέρνηση επιμένει σε ένα προσβλητικό για την κοινωνία success story, ενώ οι πολίτες βιώνουν μια δυσβάσταχτη πραγματικότητα».
Χαρακτήρισε επίσης «βραχνά για την πραγματική οικονομία το ιδιωτικό χρέος της πανδημίας», επισημαίνοντας ότι «σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για αυτό το ζήτημα, στα πρότυπα της ρύθμισης που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις ασφαλιστικές εισφορές, με πολλές δόσεις και απομείωση του αρχικού κεφαλαίου. Η χώρα μας πρέπει να πρωταγωνιστήσει στην συζήτηση για το πώς θα προσαρμοστεί η Ευρώπη στην μετά-covid εποχή. Ειδικά για την ελληνική οικονομία, θα είναι καταστροφικό να επανέλθουμε στον στενό κορσέ των δημοσιονομικών περιορισμών».
Κατά τον ίδιο, «μετά από μια κρίση τέτοιου μεγέθους, θα έρθει με ονομαστικούς όρους μια μεγέθυνση στην οικονομίας. Το θέμα είναι πότε θα έρθει, αν είναι διατηρήσιμη και αν θα τους περιλαμβάνει όλους. Θα συνεχίσουμε με πολύ συγκεκριμένες προτάσεις για μια δίκαιη, βιώσιμη επανεκκίνηση της οικονομίας».