Το τελικό σχέδιο που θα κατατεθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς για την έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης θα βρεθεί στο επίκεντρο του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα συνεδριάσει στις 12.00 μέσω τηλεδιάσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να κάνει την αναλυτική παρουσίαση, εξηγώντας ποια είναι η στόχευση για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, καθώς στόχος είναι να διατεθούν σε μία σειρά μεταρρυθμίσεων και αναπτυξιακών παρεμβάσεων σε κρίσιμους τομείς, όπως η ψηφιακή μετάβαση, οι πράσινες μορφές ενέργειας, τα μεγάλα δημόσια έργα, οι ιδιωτικές επενδύσεις και η απασχόληση.
Εντός του 2021, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα εισρεύσουν τα πρώτα 5,5 δισεκατομμύρια (επιχορηγήσεις 4,2 δισ. και δάνεια 1,3 δισ. ευρώ) από τα συνολικά 32 δισεκατομμύρια που αναλογούν στη χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι να υπάρξει εμπροσθοβαρής χρηματοδότηση, με τα επενδυτικά έργα να αξιολογούνται με fast truck διαδικασίες μέσω του εθνικού και ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να βρει και συγχρηματοδοτήσεις μέσω εναλλακτικών χρηματοδοτικών εργαλείων, προκειμένου να συγκεντρώσει επιπρόσθετα κεφάλαια για τις επιλέξιμες ιδιωτικές επενδύσεις.
Μετά τη σημερινή έγκριση, το σχέδιο θα δημοσιοποιηθεί από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα συζητηθεί στη Βουλή. Η κατάθεσή του αναμένεται να γίνει στις αρχές Απριλίου στις Βρυξέλλες και θα ακολουθήσει διάστημα περίπου 100 ημερών μέχρι να αξιολογηθεί και να εγκριθεί από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές Αρχές. «Το καλοκαίρι, Ιούλιο με Αυγουστο αναμένουμε ποσό περίπου 4 δισεκατομμυρίων ευρώ» έχει δηλώσει ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, εξηγώντας ότι τα χρήματα αυτά αφορούν αποκλειστικά επενδύσεις και δεν επιτρέπουν προσλήψεις ή επαναλαμβανόμενες δαπάνες.
Η φιλόδοξη ελληνική πρόταση
Το ελληνικό σχέδιο περιγράφει περίπου 170 έργα και μεταρρυθμίσεις προς υλοποίηση μέχρι και το 2026, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 18 δισ. ευρώ. Οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. υπολογίζεται να διαρκέσουν περίπου τέσσερις μήνες και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η εκταμίευση των ποσών προς τα κράτη μέλη. Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που θα καταθέσει το σχέδιο, με την προσδοκία να είναι από τις πρώτες που θα αρχίσει να λαμβάνει την ενίσχυση.
«Το σχέδιο αυτό, υπηρετεί δύο κατευθύνσεις: απαντά στα τρέχοντα ζητούμενα της συγκυρίας με κυρίαρχη την προστασία και την τόνωση της απασχόλησης, αλλά ταυτόχρονα είναι και μία ευκαιρία για μια ριζική μεταστροφή της εθνικής οικονομίας προς ένα αναπτυξιακό μοντέλο εξωστρεφές, καινοτόμο, το οποίο θα σηματοδοτεί επί της ουσίας την Ελλάδα του μέλλοντος», είχε τονίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την κατάθεση του προσχεδίου στις Βρυξέλλες.
Στο «μενού» του υπουργικού:
Εκτός από την έγκριση Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθούν:
- Το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης για το υπαίθριο εμπόριο
- Εισήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών για τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την κρατική αρωγή
- Eισήγηση από τον αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη σχετικά με τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τα 40 χρόνια της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- Εισήγηση από τους υπουργούς Οικονομικών και Ναυτιλίας για τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής παρακολούθησης αξιοποίησης λιμένων
- Εισήγηση από την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού για τη σύσταση για τον συντονισμό της ανάδειξης και αξιοποίησης του πρώην Βασιλικού Κτήματος Τατοΐου
- Εισήγηση από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών σχετικά με τη σύσταση Κυβερνητικής Επιτροπής για την οδική ασφάλεια αλλά και την υπαγωγή αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ακινήτων για έργα γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας στη διαδικασία του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.