Ότι πρέπει να υπάρχει αφορολόγητο στην πρώτη και τη δευτερεύουσα εξοχική κατοικία ανέφερε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε σημερινή συνέντευξη στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega». Επεσήμανε ότι «ο Έλληνας δούλεψε σκληρά, στην Ελλάδα υπάρχει ένας υψηλότατος βαθμός ιδιοκατοίκησης και, αν θέλετε, αυτή είναι η πίτα από την οποία θέλουν να πάρουν. Από κει και πέρα υπάρχει δυνατότητα φορολογίας της μεγάλης ακίνητης περιουσίας, που είναι πάρα πολύ μεγάλη».
Ερωτηθείς αν με αυτό τον τρόπο «ποινικοποιείται η μεγάλη ακίνητη περιουσία», είπε ότι «εμείς λέμε μια πραγματικότητα, σήμερα: η εργατική τάξη φορολογείται πολλαπλά, έχει γονατίσει και πρέπει να πάρει ανάσες. Στο πλαίσιο αυτού του συσχετισμού και αυτών των δυνατοτήτων βασική ανάσα είναι -και αυτό υπηρετεί και η πρόταση νόμου που έχουμε καταθέσει στη Βουλή- το αφορολόγητο στη πρώτη και δεύτερη κατοικία. Θέλετε να φορολογήσουμε τη βίλα στην Εκάλη που θεωρείται πρώτη κατοικία; Να τη φορολογήσουμε».
Ερωτηθείς τι θα κάνει το ΚΚΕ αν υπάρχει νωπή λαϊκή εντολή που θα αναδείξει τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα, αλλά χωρίς να σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο κ. Σοφιανός είπε «πριν πάμε στα σενάρια ας πάμε στη σκληρή πραγματικότητα που ζει η πλειοψηφία του λαού μας και το θέμα δεν είναι ότι έχουμε μια κυβέρνηση που πρέπει να τιμωρηθεί. Το θέμα είναι μετά τι; Σ’ αυτό πρέπει ν’ απαντήσουμε. Εμπιστεύεται αυτός ο κόσμος που έδωσε μάχες, που έδωσε αγώνες, έναν ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος λέει ότι θα οδηγήσω τη χώρα στον ίδιο μονόδρομο, αλλά επειδή είμαι καλός και ικανός, εγώ θα τα καταφέρω;».
Τόνισε ότι «η “αριστερή” πρόταση η οποία διαμορφώνεται στο έδαφος της ΕΕ, που αναγνωρίζει το χρέος, που λέει ότι το θέμα είναι το κούρεμα, δεν είναι φιλολαϊκή».
«Στην Ελλάδα το κρίσιμο ερώτημα είναι αν θα χάσουμε και άλλο χρόνο μέσα σ’ ένα μονόδρομο που μας έχει οδηγήσει εδώ ή θα δημιουργήσουμε όρους ανάσχεσης και αλλαγής σε μια κατεύθυνση, η οποία εγγυάται ο λαός να γίνει ιδιοκτήτης αυτού του πλούτου. Εμείς έχουμε πει ότι για να κυβερνήσεις σημαίνει ότι συμφωνείς στο πού πρέπει να πάει η χώρα. Η Ελλάδα πρέπει να φύγει από την ΕΕ, η Ελλάδα πρέπει να κοινωνικοποιήσει τον πλούτο που έχει, να αναπτυχθούν οι δυνατότητές της. Πώς θα αναπτυχθούν με το κεφάλαιο να κάνει κουμάντο; Με τον ΣΕΒ να δίνει οδηγίες και να θεωρείται κι αυτός αντιμνημονιακός;» αναρωτήθηκε ο κ. Σοφιανός.
«Η Ελλάδα για να μπορεί να προχωρήσει θα πρέπει να μην αναγνωρίσει το χρέος, το οποίο δημόσιο χρέος προέρχεται από νόμιμους τρόπους γι’ αυτό είναι και νόμιμο, με βάση τους σημερινούς ισχύοντες νόμους. Άρα διέξοδος μέσα σ’ αυτή τη στρούγκα δε μπορεί να υπάρξει και τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα όχι γιατί έχει κακές προθέσεις η νέα κυβέρνηση, είτε είναι του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ, αλλά γιατί αυτή η οικονομία έχει νόμους και οι νόμοι αυτής της οικονομίας είναι στυγνοί», προσέθεσε.
«Αυτά τα χρόνια αξιοποιήθηκε η κρίση για να γίνει πάμφθηνη η εργατική δύναμη: έχεις 800.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα που δουλεύουν και δεν πληρώνονται. Ποιος θα τον πληρώσει αυτό τον κόσμο; Σήμερα έχεις έναν τεράστιο πλούτο και μεγάλη φτώχεια, το θέμα είναι μόνο να ταΐσουμε τον κόσμο για να μην πεινάει, στον 21ο αιώνα; Γιατί αυτή είναι μια απ’ τις πρώτες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ. Τα λέμε αυτά ώστε να προβληματιστεί ένας κόσμος. Όχι γενικά στο ”περίμενε”, τώρα πρέπει να αντιδράσουν. Τώρα πρέπει να ηττηθεί η πολιτική της κυβέρνησης κομμάτι-κομμάτι παντού και ταυτόχρονα να ενισχυθεί και μια λογική που λέει: θα συνεχίσουμε σε μια απ’ τα ίδια, αλλάζοντας ο Μανωλιός τα ρούχα αλλιώς ή θα ακολουθήσουμε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης με το λαό κυρίαρχο και ιδιοκτήτη του πλούτου;» είπε ο κ. Σοφιανός.
Το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συνέχισε λέγοντας τα εξής: «Στο έδαφος αυτής της οικονομίας πού θα βρεις τα λεφτά; Είναι ρεαλιστικό ερώτημα, το οποίο όμως θεωρεί δεδομένο ότι θα πληρώσουμε 300 δισ. Εάν δεν πληρώσουμε 300 δισ., αν ο λαός κάνει κουμάντο σ’ ένα πλούτο που έχει, εάν 4 ναυπηγεία δεν σαπίζουν λόγω κοινοτικών οδηγιών, αλλά αν αξιοποιηθούν ώστε να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή πλοία, αν τα αγροτικά μας προϊόντα δεν θάβονται, αν δεν αλλάζουν καλλιέργειες, γιατί έτσι είναι η ΚΑΠ και αν δεν ακολουθούμε το ένα εμπάργκο μετά το άλλο, μπορούμε να διαμορφώσουμε όρους», κατέληξε ο κ. Σοφιανός.