Εν αρχή ην η… έκτακτη εισφορά! Για την κυβέρνηση, η οποία χθες καθόρισε σε ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και των υπουργών που εμπλέκονται με την τρόικα, τις προτεραιότητές της εν όψει του κρίσιμου γύρου διαπραγμάτευσης που ξεκινά την Τρίτη στο Παρίσι, η γενναία μείωση της έκτακτης εισφοράς αποτελεί τον πρώτο στόχο.
Η πρόταση που θα καταθέσει στο «τραπέζι» της διαπραγμάτευσης θα είναι η μείωση αυτή να φτάνει στο 50%, εφόσον οι δανειστές επιθυμούν την επέκταση του μέτρου και το 2015.
Η κίνηση αυτή, εφόσον γίνει πράξη, θα σηματοδοτήσει -όπως πιστεύουν ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι- την αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα και θα επιβεβαιώσει περίτρανα ότι τα δύσκολα πέρασαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Έθνους.
Το θέμα έχει ήδη τεθεί ανεπίσημα και στους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ σύμφωνα με ορισμένες πηγές συζητήθηκε κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχε ο Ν. Δένδιας με τον Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο. Τα μηνύματα δεν φαίνονται να είναι αρνητικά, όπως δεν είναι αρνητικός και ο γερμανός υπουργός Οικονομικών όταν άκουσε το ελληνικό αίτημα.
Η ατζέντα της Αθήνας περιλαμβάνει ακόμα δύο σημαντικά ζητήματα, τα οποία η τρόικα δείχνει να ακούει:
-Την αύξηση των δόσεων σε 48 για την κάλυψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα ασφαλιστικά Ταμεία και στις εφορίες.
-Τη μείωση του ειδικού φόρου για το πετρέλαιο θέρμανσης.
Η ειδική εισφορά ελληλεγγύης επιβλήθηκε για πρώτη φορά με τον νόμο 3986 τον Ιούλιο του 2011 στα εισοδήματα φυσικών προσώπων της περιόδου 2010-2014 που ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ. Την εισφορά με συντελεστές 1-4% ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος πληρώνουν μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, καταθέτες και εσοδηματίες και αποδίδει στα δημόσια ταμεία ετησίως 1,376 δισ. ευρώ.