Στα όπλα των εμβολίων, των μαζικών self-testing αλλά και τις βαλβίδες εκτόνωσης του πληθυσμού αναφέρεται ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας ότι με αυτά τα «εργαλεία» θα κερδηθεί η μεγάλη υγειονομική μάχη κατά της έξαρσης του κορονοϊού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στην εκτίμησή του ότι περνάμε τον τελευταίο κάβο της περιπέτειας, σημειώνει ότι το δημόσιο σύστημα υγείας ανταποκρίθηκε πλήρως στις απαιτήσεις της περιόδου και ακόμη ότι στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης γκρεμίστηκαν τα στερεότυπα περί «τεμπέλη» δημοσίου υπαλλήλου.

«Περνάμε τον τελευταίο δύσκολο κάβο της περιπέτειας… Είμαι αισιόδοξος ότι φτάνουμε στο τέλος του πολέμου με τον κορονοϊό και τελικά θα βγούμε νικητές» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσθέτει: «Μην ξεχνάμε ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα μας τα έχει καταφέρει συνολικά καλύτερα από ότι άλλες χώρες, με πιο οργανωμένα και καλά χρηματοδοτημένα συστήματα υγείας».

Αυστηρό μήνυμα στους ιδιώτες γιατρούς

Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής» απευθύνει αυστηρό μήνυμα προς τους ιδιώτες γιατρούς, οι οποίοι ακόμη δεν έχουν ανταποκριθεί στο προσκλητήριο του υπουργείου Υγείας να συνδράμουν το ΕΣΥ, σε αυτή τη δύσκολη μάχη.

«Προτιμούμε πάντα ως πρώτο βήμα τη συνεργασία. Διότι καταλαβαίνετε και εσείς ότι η επίταξη μπορεί να είναι μια έννοια νομικά ισχυρή, αλλά όταν ζητάμε από έναν γιατρό να παρέχει τις υπηρεσίες του, δεν αρκεί μόνο να τον υποχρεώνουμε. Πρέπει να τον εμπνεύσουμε και να το κάνει. Αν όμως χρειασθεί να χρησιμοποιήσω και το ύστατο συνταγματικό εργαλείο που έχω στη διάθεσή μου, αυτό της επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, θα το κάνω», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δριμεία επίθεση σε Τσίπρα

Ο πρωθυπουργός εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά του Αλέξη Τσίπρα, τονίζοντας ότι με την πρόταση του για μορατόριουμ, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει ότι «θέλει την δημοκρατία σε καραντίνα», ενώ κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στήριξή της στις διαδηλώσεις.

«Πρώτος ο κ. Τσίπρας έδωσε το σύνθημα των διαδηλώσεων… Πρόκειται για μια κυνική επιλογή που υποτάσσει τη δημόσια υγεία στο κομματικό συμφέρον. Για να υπάρξουν νέοι “αγανακτισμένοι” ας πολλαπλασιαστούν οι διασωληνωμένοι. Αυτό σημαίνει στην πράξη η πολιτική ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Κλιμακώνοντας την επίθεσή του, εναντίον του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αφορμή την συνεχιζόμενη κριτική του Αλέξη Τσίπρα για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει: «Την ώρα που η Ελλάδα εμβολιάζεται και χτίζει τείχος ανοσίας, εκείνος οικοδομεί το δικό του τείχος ανοησίας. Επιμένει να πολεμά όχι μόνο τον κλάδο του τουρισμού και τους εργαζόμενους αλλά και την εθνική οικονομία συνολικά. Πολεμά δηλαδή την ίδια του την πατρίδα».

Για την ανοχή στην αστυνομική βία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντικρούει την κριτική περί ανοχής στην αστυνομική βία:

«Δεν μπορεί να εξισώνει κανείς κάποια μεμονωμένα περιστατικά με την ανοχή στην οργανωμένη βία… Ούτε να εξισώνεται η αστυνομική βία με τον κουκουλοφόρο που ρίχνει τη μολότοφ… Δεν κουνώ το δάχτυλο αλλά ανοίγω τα αυτιά μου για να ακούσω τους νέους. Να υποδεχθώ τη γόνιμη αμφισβήτησή τους. Αλλά όχι την καταστροφή και την τυφλή βία».

Για τον Δημήτρη Κουφοντίνα

Υπεραμύνθηκε δε των κυβερνητικών χειρισμών στην υπόθεση της απεργίας πείνας του πολυϊσοβίτη καταδικασμένου για τρομοκρατία, Δημήτρη Κουφοντίνα. «Η Δημοκρατία δεν υποχώρησε στον εκβιασμό του. Διαφορετικά, θα είχαμε μια σημαντική έκπτωση στην ισονομία και στο Κράτος Δικαίου. Κάτι το οποίο προσωπικά δεν θα δεχόμουν να συμβεί ποτέ», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Για τα ελληνοτουρκικά

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισημαίνει ότι η κυβέρνηση κατάφερε να τις μετατρέψει σε ευρωτουρκικές, και τονίζει ότι στο προσφυγικό η Ελλάδα επέτρεψε στην Ευρώπη να διαπραγματεύεται με την Τουρκία από θέση ισχύος, κρατώντας τα σύνορά της στον Έβρο πριν από ένα χρόνο.

Όχι σε πρόωρες εκλογές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλείνει τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της κυβερνητικής θητείας» επαναλαμβάνει. Και προσθέτει:   «Στόχος είναι να κριθούμε για τη συνολική πολιτική μας και για τα συγκεκριμένα «παραδοτέα» που αφορούν στην ανάπτυξη της χώρας. Θέλω στην τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Και να θέσω το ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πορεία. Εάν θέλουν να τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με καλύτερα αποτελέσματα ή αν θα πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν».

«Άλματα προόδου»

Τέλος, ο πρωθυπουργός εκφράζει την βεβαιότητά του για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, ενώ ταυτόχρονα προσδιορίζει τον πήχη για την μετά-Covid εποχή ως εξής: «Η πρόκληση αμέσως μετά την πανδημία είναι να μη κάνουμε, απλά, μερικά βήματα βελτίωσης. Αλλά πολλά γενναία άλματα προόδου».