Η Ευρωπαϊκή Ένωση «παγώνει» τα σχέδια για κυρώσεις σε ανώτερα στελέχη της κρατικής Τουρκικής Εταιρείας Πετρελαίου (TPAO), αναφέρουν τέσσερις διπλωμάτες, σύμφωνα με αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters, στο οποίο τονίζεται ότι η διπλωματική «επίθεση» από την πλευρά της Άγκυρας αποδίδει καρπούς.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι ηγέτες της ΕΕ είχαν προτείνει, τον Δεκέμβριο, «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση εξόδου μετά τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεωτρήσεων» για φυσικό αέριο σε «αμφισβητούμενες θαλάσσιες ζώνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς όμως να προσδιορίζονται συγκεκριμένα άτομα.
Παράλληλα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε συμφωνήσει να εξετάσει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου, ενώ είχε προηγηθεί μια δύσκολη χρονιά στις σχέσεις της Ευρώπης με την Τουρκία, κατά την οποία ο Ταγίπ Ερντογάν είχε φτάσει να εκφράζει την ελπίδα ότι οι Γάλλοι διαδηλωτές θα «έριχναν» τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Ωστόσο το κλίμα φαίνεται να αλλάζει, όπως αναφέρει το Reuters, μετά τον πιο εποικοδομητικό τόνο από την πλευρά του Τούρκου προέδρου, την υποστήριξη από την γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ και την επανέναρξη των συνομιλιών με την Ελλάδα ύστερα από πέντε χρόνια.
Στο δημοσίευμα σημειώνεται ακόμα ότι η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν προέτρεψε τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια περίοδο που η Τουρκία «εμφανίζεται διατεθειμένη για έναν συμβιβασμό».
Διπλωμάτες αναφέρουν ότι μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ερντογάν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, αλλά και οι χωριστές προσωπικές συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ έφεραν αλλαγές στην τουρκική διπλωματία.
Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η ΕΕ είχε στη «μαύρη λίστα» δύο στελέχη της TPAO τον Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της, Μεχμέτ Φερούζ Αχαλίν.
Μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμενόταν να κυρώσει περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλίν, δήλωσε ο τέταρτος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Άγκυρα αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση και θεώρησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι μεροληπτικές και άδικες.
Αναφέρεται, ακόμα, ότι μια έκθεση για τις σχέσεις με την Τουρκία, η οποία ανατέθηκε από ηγέτες της ΕΕ, και η οποία αρχικά αναμενόταν να απαριθμήσει τις διαφωνίες για την ενέργεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση, θα είναι τώρα ουδέτερου τόνου, ανέφεραν.
Ωστόσο, η αλλαγή κλίματος δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί κάτι, ανέφεραν οι διπλωμάτες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτύχει τους απαιτούμενους στόχους για να σημειώσει πρόοδο στην μακρόχρονη προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ.