Κανένα περιθώριο για επαναπατρισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα δεν αφήνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, καθώς, μιλώντας σήμερα στην εφημερίδα «Τα Νέα» και τον ανταποκριτή Γιάννη Ανδριτσόπουλο, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου».
Παράλληλα ο κ. Τζόνσον δηλώνει ότι στόχος του είναι να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού.
Ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι τη χώρα μας, ενώ αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει σθεναρά» μια διευθέτηση που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια σειρά από λύσεις» -διατύπωση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Εκφράζει επίσης ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν στη σταθερότητα της περιοχής οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Αγκύρας.
Μετά τη μάχη που έδωσε ο ίδιος με τον κορονοϊό, ο 56χρονος πολιτικός δηλώνει «υπερήφανος» για την ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα του, η οποία, ωστόσο, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη.
Παράλληλα, υπεραμύνεται του Brexit, παρά τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι υπήρξε ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας Leave και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 χρεώνεται (ή πιστώνεται) και στον ίδιο.
Οι σχέσεις Ελλάδας-Βρετανίας μετά το Brexit
Στην ερώτηση «πώς η Ελλάδα και η Βρετανία θα ενισχύσουν τη σχέση τους στη μετά Brexit εποχή; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που είτε ζουν στη Βρετανία, είτε την επισκέπτονται κάθε χρόνο;», απαντάει χαρακτηριστικά:
«Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης με τους ευρωπαίους φίλους μας, η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή για να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν. Το 2021 είναι αναμφίβολα μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Είναι μια εξόχως συναρπαστική στιγμή για να αναζωογονήσουμε τη σχέση μας με τον ελληνικό λαό. Είμαι υπερήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πραγματικά διεθνής κοινωνία. Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Έλληνες και τους πολίτες άλλων κρατών που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν, κάνει τη Βρετανία και τον κόσμο μας καλύτερους. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των χιλιάδων βρετανών πολιτών που έχουν κάνει την Ελλάδα σπίτι τους» είπε.
Και συνέχισε:
«Οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μας είναι χτισμένη επάνω σε γερά θεμέλια. Οι κυβερνήσεις μας ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς. Αλλά είναι το μεγάλο εύρος της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας που την καθιστά τόσο σημαντική. Θέλω πολύ να διευρύνω αυτή τη σχέση σε τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός, η άμυνα και η κλιματική αλλαγή. Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου – Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν! Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα όπως το σουβλάκι και το αβγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων. Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα».
«Είμαι δεινός μελετητής της ελληνικής Ιστορίας»
Ακολούθως ερωτάται: «Ως άνθρωπος με έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική Ιστορία, υποθέτω ότι θα γνωρίζετε πως σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις τρεις χώρες που πολέμησαν και νίκησαν το Οθωμανικό Ναυτικό στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Πώς αξιολογείτε την ιστορική σημασία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και ποια είναι η άποψή σας για τον ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο;», για να απαντήσει:
«Είμαι, ασφαλώς, δεινός μελετητής της ελληνικής Ιστορίας, και γνωρίζω τον αποφασιστικό ρόλο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην επιτυχία του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας σε αυτή τη ναυμαχία. Οι Αρχαίοι Έλληνες ίδρυσαν τον δυτικό πολιτισμό και μας έδωσαν την επιστήμη, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, την κωμωδία, την τραγωδία, την ποίηση, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τη δημοκρατία – για να αναφέρω μόνο ορισμένα. Ωστόσο, η εμφάνιση της σύγχρονης Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ως ανεξάρτητου εθνικού κράτους είχε επίσης τεράστια σημασία για τον κόσμο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και σε μια καίριας σημασίας περιοχή που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή. Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα σας τα τελευταία 200 χρόνια, η Ελλάδα σήμερα είναι ένας διεθνής εταίρος στην οικογένεια των εθνών, ο οποίος κυβερνάται σωστά, ευημερεί, δημιουργεί, είναι φιλειρηνικός και έχει σημαντική συμβολή στην παγκόσμια σκηνή».
Και αμέσως μετά, υποβάλλεται η ερώτηση για τα Μάρμαρα του Παρθενώνα: «Πολλοί στη χώρα σας πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν στον γενέθλιο τόπο τους. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σάς έχει απευθύνει, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «The Observer», προσωπική έκκληση να επιτρέψετε την επανένωσή τους. Υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;».
Ο κ. Τζόνσον απαντά: «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού – και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη – για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους».