Το αίτημα της πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά, να διεξαχθεί αύριο στην ολομέλεια της Βουλής, μια διευρυμένη συζήτηση μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τα φαινόμενα της βίας και να μην περιοριστεί η συζήτηση αυτή μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Κώστας Σκανδαλίδης κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών.
Ο κ. Σκανδαλίδης ανέφερε πως «αύριο θα είναι ένας ακόμα γύρος στο ρινγκ της πόλωσης και του διχασμού. Οι εκκλήσεις μας δεν έχουν πια νόημα, είναι εις ώτα μη ακουόντων». Σήμερα, είπε «την τιμητική τους στο δημόσιο διάλογο έχουν οι λεγόμενοι ‘ισαποστάκηδες’, μια κατηγορία εναντίον αυτών που δεν διαλέγουν στρατόπεδο». Σε όλη την πορεία του ΠΑΣΟΚ δώσαμε μάχη γι’ αυτά τα δικαιώματα, ανέφερε, και θα δώσουμε και τώρα και στο μέλλον. Είναι σε απόσταση από έναν διχασμό και μια πόλωση, που στον καιρό της πανδημίας γίνεται πιο επικίνδυνη από ποτέ.
Σχετικά με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ ανέφερε πως «η ευθύνη αναλογικά βαραίνει κυρίως την κυβέρνηση» λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να κυβερνά με διαγγέλματα» και σε όποιο πρόβλημα υπάρχει, ο πρωθυπουργός να βγαίνει να μιλά «ως σωτήρας».
Αναφορικά με τις οικονομικές επιπτώσεις από την πανδημία, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ είπε πως βρισκόμαστε σε μια πραγματικά πολύ κρίσιμη περίοδο για την πορεία, όχι μόνο των ελληνικών, αλλά και των ευρωπαϊκών πραγμάτων. Η ταχύτητα με την οποία κινείται η Ευρώπη είναι εκτός τόπου και χρόνου. Οι διαδικασίες που δρομολογούνται δεν συμβαδίζουν χρονικά με τις τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται αυτήν την εποχή. Οι προοδευτικές δυνάμεις, είπε, έχουν χρέος να δώσουν μια μεγάλη μάχη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να θέσουν τα θέματα στη σωστή τους διάσταση. Ζήτησε η εθνική διεκδίκηση της αύξησης των ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάθε στιγμή, κάθε χρόνο, να έχει μόνιμο και μαχητικό χαρακτήρα. Αναφερόμενος στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης που η κυβέρνηση έθεσε σε διαβούλευση, είπε πως είναι ένα κείμενο χωρίς ποσοτικούς στόχους, χρονοδιαγράμματα και πραγματικές κατανομές ποσών, και με ελάχιστη εξειδίκευση.
Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, και ποιος φταίει για την κατάσταση στην οποία περιήλθε η οικονομία και το τραπεζικό σύστημα, ανέφερε πως υπάρχει μια πρόταση εδώ και χρόνια της Φώφης Γεννηματά, να γίνει μια εξεταστική επιτροπή της Βουλής ώστε να τελειώνουμε με αυτήν τη συζήτηση, που να ξεκινάει από την είσοδο της χώρας και τους όρους που μπήκε στην ΟΝΕ και στο ευρώ, μέχρι σήμερα, και να κατανεμηθούν οι πολιτικές ευθύνες.