Μαίνεται η πολιτική αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ με σφοδρά πυρά εκατέρωθεν για επιχείρηση διχασμού και πολωτικό κλίμα με αφορμή τα άγρια επεισόδια στη Νέα Σμύρνη που οδήγησαν στον σοβαρό τραυματισμό ενός αστυνομικού.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Ένα 24ωρο πριν από τη συζήτηση στη Βουλή, με την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σε επίκαιρη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την αστυνομική βία, κυβερνητικά στελέχη κατηγορούν ευθέως την αξιωματική αντιπολίτευση και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προσωπικά, για πολιτικές συμπεριφορές που δίνουν πολιτική κάλυψη σε διχαστικά φαινόμενα.

Την ίδια στιγμή οι έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, προχωρώντας σε συλλήψεις μεταξύ άλλων και του διαδηλωτή που φέρεται να γκρέμισε τον εν λόγω αστυνομικό από το δίκυκλό του. Παράλληλα, για βαρύτατα αδικήματα κατηγορούνται οι 16 συλληφθέντες για τα επεισόδια της Νέας Σμύρνης, ενώ ο ένας από αυτούς κατηγορείται και για απόπειρα ανθρωποκτονίας.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη επιτέθηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι υποδαυλίζει την κοινωνική ένταση πατώντας στην ψυχολογική κόπωση, την οργή αλλά και την κούραση που υπάρχει για τα περιοριστικά μέτρα. Πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριφέρεται σαν κόμμα του 3% και ότι τα συνθήματά του, θυμίζουν τις καταστάσεις του 2008 και του 2011. Απέδωσε μάλιστα αυτή την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στην απουσία αντιπολιτευτικού αφηγήματος, ένα κενό το οποίο επιχειρεί– όπως λέει- να καλύψει καταφεύγοντας στην εκμετάλλευση της δυσαρέσκειας των πολιτών. Από την πλευρά του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε μεταξύ άλλων: «Πιστεύω βαθιά ότι ο μόνος τρόπος για να ξεπερνάμε τις δυσκολίες είναι η ενότητα και η κοινωνική ομοψυχία. Σ

τη Δημοκρατία, εγγυητής αυτής της ενότητας είναι ο πρωθυπουργός, που οφείλει πάντα να ενεργεί με γνώμονα τη διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης», σχολιάζοντας ότι «δυστυχώς όμως, ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στην αποστολή του».

Η διπλή στόχευση της κυβέρνησης κατά του ΣΥΡΙΖΑ

Η κυβέρνηση επιχειρεί να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ και να θέσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προ των ευθυνών του, κινούμενη σε δύο άξονες: α) κάνοντας λόγο για πολιτική κάλυψη στη δράση των ομάδων που δημιουργούν τα επεισόδια και επιτίθενται στους αστυνομικούς και β) αναφερόμενη στο προσκλητήριο για συμμετοχή σε διαδηλώσεις εν μέσω του τρίτου σφοδρού κύματος της πανδημίας. Δηλαδή, ο πρωθυπουργός κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι την στιγμή που οι πολίτες δίνουν σκληρή μάχη και το Σύστημα Υγείας υφίσταται πίεση, «επενδύουν στις πλατείες των «νεοαγανακτισμένων» κι από την άλλη κραυγάζουν ότι «η Ελλάδα θα γίνει Μπέργκαμο».

«Όταν γίνεται κάλεσμα σε συγκέντρωση υπάρχει και πολιτική ευθύνη» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «H επίσημη πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ για συμμετοχή των πολιτών σε διαδηλώσεις εν μέσω έξαρσης της πανδημίας συνιστά πράξη μέγιστης ανευθυνότητας» τόνισε. Και διερωτήθηκε: «Επιμένει, άραγε, ακόμη και τώρα ο κ. Τσίπρας, να «δέχεται το ρίσκο» για τη δημόσια υγεία; Τον καλούμε να αναλογιστεί το βάρος των ολέθριων επιλογών του».

Γαλάζια οργή για το βίντεο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ

Εν τω μεταξύ, τη σφοδρή αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας προκάλεσε βίντεο της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ. «Η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ σε σημερινό βίντεο της δεν είδε πουθενά τα λυμένα χέρια εκείνων που έκαναν δολοφονική επίθεση εναντίον του αστυνομικού, αφήνοντάς τον αιμόφυρτο στο δρόμο», ανέφερε σε σχόλιό της η Πειραιώς και πρόσθεσε: «Τόσο πολύ καταδικάζουν την επίθεση! Ντροπή για ένα κοινοβουλευτικό κόμμα».

Σημειώνεται ότι η νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ανάρτησε βίντεο με τον τίτλο «Λυμένα χέρια-Δεμένη Δημοκρατία-Λέμε όχι στην Αστυνομοκρατία», με στιγμιότυπα από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας στη Νέα Σμύρνη μετά την πορεία.