Έχοντας δίπλα του τον τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Ξανθό και την αναπληρώτρια τομεάρχη Δώρα Αυγέρη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στις 17:00 το απόγευμα σε διαδικτυακή εκδήλωση το σχέδιο του κόμματος για την αναμόρφωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μαζί του θα βρίσκονται επίσης επιστήμονες όπως η Αθηνά Λινού, ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Γρηγόρης Γεροτζιάφας.

Θυμίζουμε ότι ο αρχικός προγραμματισμός ήθελε τη συγκεκριμένη παρουσίαση να πραγματοποιείται λίγο πριν το τέλος του προηγούμενου έτους, αλλά όπως επεσήμαιναν πηγές από την Κουμουνδούρου ο μεγάλος φόρτος που δημιούργησαν τότε στο Κοινοβούλιο τα νομοσχέδια της κυβέρνησης δεν άφησαν το χρονικό περιθώριο για να γίνει η παρουσίαση έτσι όπως την φαντάζεται το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης.

Οπότε μετατέθηκε για αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αλλά και πάλι η πολιτική επικαιρότητα δεν κρίθηκε κατάλληλη για κάτι τέτοιο. Έτσι φθάσαμε αρχές Μαρτίου όπου πλέον όλα δείχνουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τους συνεργάτες τους θα παρουσιάσουν το επεξεργασμένο σχέδιο, ώστε να καταδείξουν τις διαφορές που έχουν οι δικές τους προτάσεις σε σχέση με την ασκούμενη πολιτική της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της δημόσιας υγείας αλλά και στον χειρισμό της πανδημίας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να προτείνει καταρχάς την αύξηση των δαπανών για την υγεία, ώστε να φτάσουν το συντομότερο δυνατό στο 7% του προϋπολογισμού (όσο είναι δηλαδή και ο μέρος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης) και τον πολλαπλασιασμό των προσλήψεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού με 15.000 γιατρούς και νοσηλευτές.

Παράλληλα θα προβλέπεται στο σχέδιο η αναμόρφωση του μισθολογίου των εργαζομένων στον χώρο της υγείας, η ενίσχυση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία 127 ΤΟΜΥ (Τοπικών Μονάδων Υγείας) σε ολόκληρη τη χώρα καθώς επίσης και η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου ολοκληρωμένης φροντίδας στο σπίτι.