«Υπάρχει ένα νομοθετικό πλαίσιο το οποίο θα πρέπει να εφαρμοστεί. Δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση για οποιονδήποτε κρατούμενο» τονίζει ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας αναφορικά με την υπόθεση που αφορά τον απεργό πείνας και καταδικασμένο μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Νοέμβρη», Δημήτρη Κουφοντίνα.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το μέλος της κυβέρνησης τόνισε ότι «το μείζον αυτή τη στιγμή είναι ότι η τήρηση του νόμου περνάει από τους αρμόδιους φορείς. Δεν αντιλαμβάνομαι λοιπόν για ποιο λόγο αυτή τη στιγμή γίνεται αυτή η προσπάθεια μιας κατ’ εξαίρεση διαδικασίας. Από την άλλη είδα με πολλή προσοχή και την ανακοίνωση των συγγενών των θυμάτων από εγκληματικές πράξεις οι οποίοι αναφέρουν και αυτοί ρητά ότι το ορθό είναι να πάψει η απεργία πείνας του συγκεκριμένου κρατουμένου, να τηρηθούν οι διαδικασίες και αν τυχόν κρίνει ο ίδιος ότι υπάρχει παραβίαση δικαιωμάτων του να κριθεί από τα αρμόδια όργανα».
Ο κ. Κώτσηρας επεσήμανε ότι δεν μπορεί να γίνει εξαίρεση, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση «αύριο – μεθαύριο, μπορεί να έρθει κάποιος άλλος κρατούμενος που θα έχει κάποιο άλλο ζήτημα που κρίνει ότι παραβιάζει τα δικαιώματα του δεν θα προσφύγει στη δικαιοσύνη δεν θα πάει διοικητικές αρχές και θα ζητάει κάτι αντίστοιχο. Έτσι δεν μπορεί να προχωρήσει ένα κράτος δικαίου συντεταγμένα».
Ερωτηθείς σχετικά, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, επεσήμανε ότι η σωφρονιστική πολιτική δεν ανήκει πλέον στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, εδώ και περίπου δύο χρόνια.
«Η αρμόδια Γενική Γραμματεία έχει μεταφερθεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Εγώ διάβασα με πολύ λεπτομέρεια την ανακοίνωση της γενικής γραμματέας αντεγκληματικής πολιτικής, της κυρίας Νικολάου, η οποία θέτει πολύ συγκεκριμένα τα ζητήματα πως τηρήθηκε η διαδικασία, πως τηρήθηκε ο νόμος μέχρι στιγμής. Γνωρίζετε ότι σε ένα κράτος δικαίου αρμόδιοι φορείς για να αξιολογήσουν τέτοια ζητήματα υπάρχουν. Είναι η ελληνική Δικαιοσύνη, είναι οι αρμόδιες διοικητικές αρχές» κατέληξε.