Τις δυσμενείς διαπιστώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διαφθορά στην ΕΕ και τη διαφθορά στην Ελλάδα, χρειάστηκε να επαναλάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χαράλαμπος Αθανασίου, απόψε στη Βουλή κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου με το οποίο κυρώνεται η συμφωνία για την ίδρυση Διεθνούς Ακαδημίας κατά της Διαφθοράς ως Διεθνούς Οργανισμού.
Πρόκειται για ένα θεσμό που θα παρέχει εκπαίδευση και επαγγελματική επιμόρφωση για την καταπολέμηση της διαφθοράς, τεχνική βοήθεια στα μέρη που έχουν υπογράψει τη συμφωνία, θα αναλαμβάνει και θα διευκολύνει έρευνες, ενώ θα στηρίζει τη διεθνή συνεργασία και τη δικτύωση στον αγώνα κατά της διαφθοράς. Με βάση άρθρο του νομοσχεδίου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση θα είναι δυνατό να αποσπάται ένας υπάλληλος του υπουργείου Εξωτερικών ή του υπουργείου Δικαιοσύνης για την εξυπηρέτηση της Ακαδημίας.
Ετήσια δαπάνη 90.000 ευρώ
Η αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο. Υπέρ τάχθηκαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η ΔΗΜΑΡ και οι Ανεξάρτητοι Δημοκρατικοί Βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται ενώ «παρών» δήλωσε το ΚΚΕ. Ωστόσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που ψήφισαν υπέρ της σύμβασης και τα κόμματα που την καταψήφισαν, έσπευσαν να επισημάνουν ότι για την αντιμετώπιση της διαφθοράς το προέχον είναι η πολιτική βούληση και όχι μια Διεθνής Ακαδημία.
Επιφυλάξεις διατυπώθηκαν και για την πρόβλεψη ότι η Διεθνής Ακαδημία θα μπορεί να χρηματοδοτείται και από ιδιωτικά κεφάλαια, αλλά και για την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, σύμφωνα με την οποία για τη μετακίνηση του Έλληνα υπαλλήλου (εισιτήρια, διαμονή, επίδομα αλλοδαπής) θα δαπανηθούν τουλάχιστον 90.000 ευρώ ετησίως.
Η διαφθορά σε αριθμούς
Ο υπουργός Δικαιοσύνης έσπευσε να επισημάνει τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας σύμφωνα με τα οποία κάθε χρόνο χάνονται περίπου 40 δισ. δολάρια από τις αναπτυσσόμενες χώρες εξαιτίας της διαφθοράς, ενώ στην οικονομία της ΕΕ η διαφθορά στοιχίζει τουλάχιστον 120 δισ. ετησίως που ισοδυναμεί με τον ετήσιο προϋπολογισμό της ευρωζώνης.
Ο κ. Αθανασίου υπενθύμισε, εξάλλου, ότι σύμφωνα με την πρώτη έκθεση που δημοσιοποίησε τον Φεβρουάριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για το φαινόμενο αυτό στην Ευρώπη, το 99% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά αποτελεί διαδεδομένο πρόβλημα στη χώρα. Συγχρόνως το 63% των Ελλήνων πιστεύει ότι η διαφθορά επηρεάζει την καθημερινότητα, ποσοστό τριπλάσιο από αυτό στην ΕΕ, που είναι κοντά στο 26%.
Οι βασικές εστίες διαφθοράς που εντοπίζει η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ο τομέας της υγείας, οι δημόσιες συμβάσεις, οι περιπτώσεις που σχετίζονται με τις φορολογικές υποθέσεις, όπως υπενθύμισε ο κ. Αθανασίου.
Αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ
Στη σπουδαιότητα της Διεθνούς Ακαδημίας Κατά της Διαφθοράς αναφέρθηκε ο εισηγητής της ΝΔ, Γιώργος Αναγνωστόπουλος. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Κοντονής, κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς, παρέθεσε σειρά διατάξεων που ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση προκειμένου να λειτουργήσουν ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ και αναφέρθηκε στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας, Γιώργου Σούρλα, για την απώλεια δισ. από το λαθρεμπόριο καυσίμων και τσιγάρων.
Η φράση του βουλευτή ότι «η κυβέρνηση συγκροτεί το υλικό της διαφθοράς με το οποίο θα ασχοληθεί η Διεθνής Ακαδημία», προκάλεσε την αντίδραση του εισηγητή του ΠΑΣΟΚ, Κώστα Τριαντάφυλλου, που απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι είναι το κόμμα της διαπλοκής και του λαϊκισμού και ως τέτοιο πρέπει να απολογηθεί. Ο βουλευτής κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε τη διάταξη για την άρση του τραπεζικού απορρήτου και προέβλεψε πως δεν θα ψηφίσει ούτε και το πλαίσιο για το πολιτικό χρήμα.
Η Έλενα Κουντουρά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες εκτίμησε ότι δεν υπήρξε από την κυβέρνηση η πολιτική βούληση για την πάταξη της διαφθοράς διότι αν υπήρχε οι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα είχαν λειτουργήσει και θα είχαν αποδοθεί στα δημόσια ταμεία όλα τα χρήματα που χάνονται κάθε χρόνο από υποθέσεις όπως αυτή της «λίστας Λαγκάρντ» και της Ζήμενς.
Ο Γραμματέας της ΚΟ της ΔΗΜΑΡ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, είπε ότι το κόμμα του δεν θα μπορούσε να καταψηφίσει μια τέτοια σύμβαση, δεν παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει ότι θα αποτελεί υποκρισία και φαρισαϊσμό η θέση ότι θα χτυπηθεί η διαφθορά με τέτοιου είδους ακαδημίες.
Τη θέση ότι πολλές φορές υποθέσεις διαφθοράς αξιοποιούνται για να περάσουν ακόμη πιο αντιδραστικά και αντιλαϊκά μέτρα, διατύπωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρήστος Κατσώτης, φέροντας ως παράδειγμα τον τομέα της υγείας. Κατήγγειλε, επίσης, ότι με πρόσχημα τη διαφθορά επιχειρείται παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων.
«Πρέπει πρωτίστως να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη, απαλλαγμένη από κοντοχωριανούς και από πιέσεις και να λειτουργούν οι εποπτικές αρχές» δήλωσε η Θεοδώρα Τζάκρη από τους Ανεξάρτητους Δημοκρατικούς Βουλευτές.