Συνεχίζεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση, σε β’ ανάγνωση, του δασικού νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος, η οποία θα ολοκληρωθεί σήμερα.
Με την έναρξη της συνεδρίασης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, κατέθεσε τροπολογία σύμφωνα με την οποία «απλοποιούνται και εκσυγχρονίζονται οι διαδικασίες αδειοδότησης και δόμησης των κτιριακών εγκαταστάσεων εντός μεταλλευτικών και λατομικών χώρων».
Παράλληλα, παρέχονται οι απαιτούμενες εξουσιοδοτήσεις για τον καθορισμό της διαδικασίας και του τρόπου διεξαγωγής των εξετάσεων, των ελάχιστων προδιαγραφών και προϋποθέσεων που πρέπει να πληρούν οι φορείς εκπαίδευσης, τα προσόντα των εκπαιδευτών, το κόστος του προγράμματος και η διδακτέα ύλη.
Μέχρι την έκδοση των αποφάσεων, διατηρείται σε ισχύ η υφιστάμενη εκπαιδευτική και εξεταστική διαδικασία των Ενεργειακών Επιθεωρητών.
Πάντως, στην τροπολογία διευκρινίζεται ότι «οι μνημονευόμενες τουριστικές εγκαταστάσεις, εξαιρούνται από την απαγόρευση υπαγωγής στις περιπτώσεις αυθαιρέτων κτιρίων, κατασκευών εν γένει και αλλαγής χρήσης κτισμάτων και αυθαιρέτων υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις».
Επίσης, «επανακαθορίζεται η διαδικασία αδειοδότησης, δόμησης κτιριακών εγκαταστάσεων σε μεταλλεία και λατομεία για τις οριζόμενες χρήσεις. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται ότι για την κατασκευή πρόχειρων ή κινητών καταλυμάτων στους ανωτέρω χώρους, δεν απαιτείται ούτε έγκριση δόμησης ούτε άδεια δόμησης, παρά μόνο υπεύθυνη δήλωση του αρμοδίου μηχανικού για την στατική επάρκεια αυτών, ενώ αρμόδιοι για τη διενέργεια των σχετικών ελέγχων αρμόδιοι είναι οι Ελεγκτές Δόμησης».
Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται ακόμα ότι «με υπουργική απόφαση παρέχεται η δυνατότητα καθ΄ ύψους υπέρβασης για την ανέγερση ιερών ναών εκτός ρυθμιστικού σχεδίου πόλεων και των υφιστάμενων προ του έτους 1923 οικισμών».
Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της εισηγήτριας του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη, που κατηγόρησε την κυβέρνηση για «φωτογραφική» εξυπηρέτηση συμφερόντων.