Εγκρίθηκε την Τετάρτη (17/2) κατά πλειοψηφία από την Oλομέλεια το νομοσχέδιο για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Από την ψηφοφορία είχε αποχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, «παρών» το Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25 καταψήφισαν επί της αρχής το νομοσχέδιο.

Αναφερόμενος στα ζητήματα της Οδηγίας που ενσωματώνεται και βρέθηκαν στην αιχμή της συζήτηση στη Βουλή, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Θοδωρής Λιβάνιος, τόνισε ότι το νομοσχέδιο ενσωματώνει μια Οδηγία που ρυθμίζει το σύγχρονο πεδίο των οπτικοακουστικών μέσων, δεδομένου ότι η «εισβολή», τα τελευταία χρόνια του διαδικτύου στον τομέα της ενημέρωσης και της ψυχαγωγίας, «είναι η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει συντελεστεί».

Μπαίνουν κανόνες στις πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο

Όπως επισήμανε, για πρώτη φορά μπαίνουν κανόνες στον τρόπο που πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο, προβάλλουν το περιεχόμενο τους, μπαίνουν κανόνες και στις διαφημίσεις που έχουν στόχο τα παιδιά ώστε να προστατεύονται από οτιδήποτε τα βλάπτει ηθικά, ψυχικά ή σωματικά.

«Ιδίως τα μικρότερα παιδιά, με ένα τάμπλετ, με ένα κινητό τηλέφωνο βλέπουν προγράμματα από πλατφόρμες διαμοιρασμού βίντεο και γι΄αυτό είναι σημαντικό να υπάρξει ρητή απαγόρευση στην εκμετάλλευση προσωπικών δεδομένων των παιδιών», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υπογράμμισε ότι, με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επιδιώκεται η προστασία από περιεχόμενο μηνυμάτων μίσους.

«Επαναλαμβάνω ότι αυτό έχει να κάνει με τους παρόχους και όχι με τους καλλιτέχνες», είπε ο κ. Λιβάνιος και αναφέρθηκε και στη, για πρώτη φορά, φορολόγηση στις πλατφόρμες περιεχομένου κατά παραγγελία που θα αποδίδεται στο ΕΚΟΜΕ, «το κατεξοχήν μέσο στήριξης της οπτικοακουαστικής παραγωγής».

Όσο για το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ο υφυπουργός είπε ότι σύντομα θα υπάρξει συνεκτική πολιτική για τον ελληνικό κινηματογράφο, πρόσθεσε δε ότι τα χρήματα που έχει δώσει αυτή η κυβέρνηση στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, τον τελευταίο χρόνο είναι περισσότερα από αυτά που είχε δώσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπει το νομοσχέδιο, για τη στήριξη των περιφερειακών μέσων, προκειμένου να ξεπεράσουν τις συνέπειες που είχε στα έσοδα τους η πανδημία.

Για εργαζόμενους σε τηλεόραση

Σε ό,τι αφορά τους τηλεοπτικούς σταθμούς πανελλήνιας εμβέλειας, ο υφυπουργός είπε ότι ο αριθμός των 400 εργαζομένων παραμένει, αλλά αυτό που αλλάζει είναι ότι ποσοστό 15% μπορεί να απασχολείται αποκλειστικά σε συνδεδεμένες εταιρείες. «Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και αυτή είναι η πραγματική κατάσταση στην τηλεόραση», είπε ο κ. Λιβάνιος και επανέλαβε ότι την 31.12.2022 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των περιφερειακών σταθμών και την 30.6.2023 θα ολοκληρωθεί η αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών.



Στο πλαίσιο αυτό, θα λυθούν και τεχνικά ζητήματα και στρεβλώσεις διότι υπάρχουν για παράδειγμα σταθμοί που σε άλλη περιφέρεια βρίσκονται και σε άλλη περιφέρεια εκπέμπουν καλύτερα.

«Είναι σημαντικό πλέον να ξέρουμε ποιοι έχουν την άδεια, να είναι ξεκάθαρες οι υποχρεώσεις τους και σύντομα θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, σε συνεργασία και με τους θεσμικούς φορείς της ενημέρωσης αλλά και με τα πολιτικά κόμματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα δούμε και το κομμάτι των θεματικών καναλιών πανελλήνιας εμβέλειας, να δούμε πόσα χρειάζονται, πόσα μπορούν να δημοπρατηθούν και πώς θα πάρουν και αυτά άδεια λειτουργίας», είπε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Για το ζήτημα της παραγραφής των κυρώσεων που μπορεί να επιβάλει το ΕΣΡ, ο υφυπουργός είπε ότι «τα 4 χρόνια είναι αρκετά ώστε και το ΕΣΡ να μπορεί να επιτελέσει τον ρόλο του και να φύγουμε από το παράδοξο να καλούνται σε ακρόαση κανάλια, για κάτι που έγινε πριν από 7 χρόνια». Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, όποιες ανάγκες έχει το ΕΣΡ, σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να τις καλύψει.

Για τις αποδοχές σε ΕΡΤ και ΑΠΕ

Απαντώντας στις επικρίσεις για τις αποδοχές σε ΕΡΤ και ΑΠΕ, ο υφυπουργός τόνισε ότι η ΕΡΤ είναι ένας φορέας ανταγωνιστικός που έχει τέσσερα κανάλια, ραδιόφωνα, περιφερειακά και πανελλήνιας κάλυψης, και ανάγκες που συνδέονται με το ανταγωνιστικό περιβάλλον.

«Αν θεωρούμε ότι με 1.100 ευρώ μπορούμε να βρούμε κεντρικό παρουσιαστή ειδήσεων, να το κοιτάξουμε. Από τη στιγμή που όλα τα μεγάλα κανάλια δίνουν τριπλάσιους, τετραπλάσιους και πενταπλάσιους μισθούς σε αυτό το κομμάτι. Αν θεωρούμε ότι ένας εμπορικός διευθυντής που θα φέρει διαφήμιση στο κανάλι και επομένως θα κάνει την ΕΡΤ και πιο κερδοφόρα, θα την κάνει αν χρειαστεί να μειώσουμε και το ανταποδοτικό τέλος -γιατί η επιτυχία της ΕΡΤ στη διαφημιστική αγορά, θα ελαφρύνει τους πολίτες από το ανταποδοτικό τέλος- θέλουμε έναν εμπορικό διευθυντή που θα είναι της αγοράς και θα αμείβεται ανάλογα», παρατήρησε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι κεντρικό ζητούμενο τις επόμενες εβδομάδες είναι να λυθεί το τεχνικό ζήτημα των ραδιοσυχνοτήτων προκειμένου «να συζητήσουμε πλέον για την αδειοδότηση των ραδιοφωνικών σταθμών». Όπως είπε θα πρέπει να γίνει μια σοβαρή και συστηματική δουλειά από την ΕΕΤΤ, καθώς πρέπει να κλείσει μια εκκρεμότητα η οποία κοντεύει τα 30 χρόνια.

«Εχθρός της κυβέρνησης τα προβλήματα του τόπου»

«Εχθρός αυτής της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα του τόπου. Σε αυτά πάνω δουλεύουμε και σε αυτά πάνω προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις και να είμαστε ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά», ανέφερε ο Θοδωρής Λιβάνιος, λίγα λεπτά προτού ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε και στη διαχείριση της κακοκαιρίας και για μια ακόμα αφορά απάντησε στις επικρίσεις που επεφύλασσαν στην κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Ήταν δυσάρεστο το γεγονός ότι υπήρξαν και άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους. Σε γενικές γραμμές λειτούργησαν σημαντικά και τα αντανακλαστικά του κρατικού μηχανισμού», είπε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Υπήρξαν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, είναι την επόμενη φορά να είμαστε ακόμα πιο προετοιμασμένοι. Να δούμε τι πήγε και τι δεν πήγε καλά και την επόμενη φορά, θα είμαστε ακόμα καλύτερα προετοιμασμένοι. Για έναν λόγο. Γιατί εχθρός αυτής της κυβέρνησης είναι τα προβλήματα του τόπου. Σε αυτά πάνω δουλεύουμε και σε αυτά πάνω προσπαθούμε βελτιώσουμε τις επιδόσεις και να είμαστε ακόμα καλύτερα την επόμενη φορά», είπε ο Θοδωρής Λιβάνιος.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων για το νομοσχέδιο

Η δημόσια τηλεόραση και η πολιτική της κυβέρνησης στον τομέα της ενημέρωσης, εν γένει, βρέθηκε στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των βουλευτών όλων των κομμάτων, κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου για τις οπτικοακουστικές υπηρεσίες και τις ρυθμίσεις για τη ραδιοτηλεοπτική αγορά.

Ζήσαμε όλες αυτές τις ημέρες μια απίστευτη υποκρισία από το σύνολο των αστικών κομμάτων, είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται μια άκρως επικίνδυνη και αντιδραστική Οδηγία για τις λαϊκές ελευθερίες, που φιμώνει κάθε ριζοσπαστική σκέψη και έκφραση. «Η εφαρμογή του τρομονόμου μεταφέρεται και στην τέχνη», κατήγγειλε ο Μανώλης Συντυχάκης και τόνισε ότι με το νομοσχέδιο εμπλουτίζεται ο ευρωπαϊκός «τρομονόμος». Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατηγόρησε τα άλλα κόμματα για «στρουθοκαμηλισμό» την ώρα που ο τρομονόμος θα έχει εφαρμογή στην καλλιτεχνική δημιουργία και την έκφραση και αναφέρθηκε και στην αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι προτίμησε να αποχωρήσει «πετώντας την μπάλα στη κερκίδα».

Στο ζήτημα της άνισης εκπροσώπησης των κομμάτων στα κανάλια, σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, αναφέρθηκε η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Νάντια Γιαννακοπούλου η οποία αναγνώρισε ότι υπάρχουν στο νομοσχέδιο θετικές ρυθμίσεις όπως αυτές για την προστασία των ανηλίκων. Όπως σημείωσε ωστόσο και από άποψη ουσίας και από άποψη συμβολισμού είναι άκαιρες και άκυρες οι διατάξεις για τις αποδοχές της διοίκησης και των στελεχών της ΕΡΤ.

«Βεβαίως και χρειάζεται να υπάρχουν σε τέτοιους οργανισμούς μάνατζερ με μισθούς οι οποίοι θα αντιστοιχούν στις ευθύνες που αναλαμβάνουν. Όμως, ιδιαίτερα εν μέσω πανδημίας, όπου χιλιάδες άνθρωποι πιέζονται ασφυκτικά από την οικονομική κατάσταση που επικρατεί, κάτι τέτοιο είναι άκαιρο και άκυρο, τόσο από άποψη ουσίας όσο και από άποψη συμβολισμού. Γι’ αυτό ζητούμε από την κυβέρνηση να πάρει πίσω αυτήν τη ρύθμιση», είπε η κ. Γιαννακοπούλου η οποία επισήμανε εξάλλου ότι υπάρχει ασάφεια και στη ρύθμιση για την παράταση της θητείας μελών του ΕΣΡ και ότι απουσιάζουν στοχευμένες ενέργειες για την στήριξη του περιφερειακού τύπου και τη στήριξη στα τοπικά και περιφερειακά κανάλια.

Στην ανάγκη προσαρμογής της νομοθεσίας στα νέα δεδομένα της εκτεταμένης χρήσης των οπτικοακουστικών μέσων, αναφέρθηκε η βουλευτής της ΝΔ Μαρία Κεφάλα. «Δεν είναι μια τυπική διαδικασία μιας ενσωμάτωσης ευρωπαϊκής οδηγίας, αλλά μια ουσιαστική ανάγκη που φέρνει απαντήσεις σε καίρια θεσμικά ζητήματα των οπτικοακουστικών μέσων από τη μία, αλλά και την παροχή οξυγόνου στα παραδοσιακά μέσα που τόσο έχουν πληγεί, όπως οι περισσότεροι άλλωστε κλάδοι δραστηριοτήτων, από την άλλη», είπε η βουλευτής της ΝΔ και επισήμανε την ανάγκη να στηριχθούν όχι μόνο οι τηλεοπτική σταθμοί πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και τα περιφερειακά μέσα που λόγω της πανδημίας, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα. «Πιο έντονο παρατηρείται το πρόβλημα στα περιφερειακά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Είναι αυτά τα τοπικά κανάλια, τα ραδιόφωνα, τα sites, που πολλές φορές το έργο τους ξεπερνά τα στενά όρια της ενημέρωσης. Αποτελούν σημεία αναφοράς για τις περιοχές τους, ενημερώνουν τον κόσμο τόσο για θέματα γενικού και διεθνούς ενδιαφέροντος, όσο και για τοπικά ζητήματα, γεγονός που τα τοποθετεί ψηλά και στις προτιμήσεις των τηλεθεατών, αναγνωστών, ακροατών ή επισκεπτών αντίστοιχα. Τα έσοδά τους είναι περιορισμένα και σε κάθε περίπτωση αναντίστοιχα τους έργου τους», υπογράμμισε η βουλευτής της ΝΔ.

«Εισηγηθήκαμε με τροπολογία η διοίκηση της «ΕΡΤ Α.Ε.» να αναδεικνύεται με υπερκομματική πλειοψηφία των 4/5, ένα βήμα προς το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ένα βήμα προς τα εμπρός που διασφαλίζει τη λειτουργία της ΕΡΤ ως ειδησεογραφικού φορέα, αλλά και του μορφωτικού και ψυχαγωγικού στα πρότυπα της Ευρώπης», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Γιαννούλης και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση: «Γιατί δεν το κάνετε; Γιατί λέτε μισές αλήθειες ότι μέσω ΑΣΕΠ θα συμβεί το ίδιο αποτέλεσμα, ενώ ξέρετε ότι είναι ψέμα; Διότι με τον τρόπο που σκέφτεστε να εισαχθεί ως διαδικασία, θα υπάρχει πάλι η κυβερνητική πλειοψηφία των 3/5, με δύο γενικούς γραμματείς υπό τη σκέπη του ΑΣΕΠ προσχηματικά, με τον εκπρόσωπο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης που ορίζεται από την Κυβέρνηση και άλλα δύο μέλη».

«Τα φαινόμενα της μεροληπτικής κατάντιας της ΕΡΤ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ είχε αναδείξει τόσο εντός των κομματικών οργάνων, αλλά και δημοσίως και ο κ. Νίκος Φίλης και ο κ. Κούλογλου, αλλά βεβαίως και ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος έλεγε χαρακτηριστικά πως η κυβέρνηση δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της αντικειμενικότητας. Θέλουμε, έλεγε, μία Δημόσια Ραδιοτηλεόραση αντικειμενική και εκεί δεν τα πήγαμε καλά», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Θέμης Χειμάρας, οποίος αναφέρθηκε στο έργο των περιφερειακών μέσων: «τα επαρχιακά μέσα ασχολούνται με τοπικά θέματα, που δεν μπορεί κανένα κανάλι εθνικής εμβέλειας να καλύψει. Αυτά τα μέσα υπηρετούν την ενημέρωση, υπηρετούν τη δημοκρατία και απασχολούν πολλούς εργαζομένους, πολλά νέα παιδιά που τρέχουν από άκρη σε άκρη, κυνηγώντας το ρεπορτάζ με μεγάλες δυσκολίες. Οφείλουμε, λοιπόν, και πρέπει να τους στηρίξουμε μόνο τώρα αλλά και στο διηνεκές, για να μην στερήσουμε το δημοκρατικό δικαίωμα της πληροφόρησης από κανέναν συμπολίτη μας, όπου και αν αυτός μένει».

«Τα αποτελέσματα της διολίσθησης της ενημέρωσης σε μοντέλα λατινοαμερικανικού τύπου τα είδαμε δυστυχώς το τελευταίο διάστημα με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο στο θυροκολλημένο ραβασάκι της ΕΡΤ, με το οποίο έπεσε η γραμμή να θαφτεί κυριολεκτικά το ικαριώτικο κορονοπάρτι του πρωθυπουργού. Με το ίδιο χυδαίο ραβασάκι δόθηκε όμως και μια δεύτερη γραμμή, αυτή του να θαφτούν οι φωτογραφίες με τις αβρότητες ανάμεσα στον κ. Λιγνάδη, τον πρωθυπουργό και την κ. Μενδώνη», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα.

«Αυτό που βλέπουμε εδώ και 10ετίες είναι πως τα ΜΜΕ, είναι το κομμάτι του τριγώνου της ολιγαρχικής αμαρτίας, εργολάβοι, τραπεζίτες, μιντιάρχες», είπε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 Αγγελική Αδαμοπούλου και πρόσθεσε ότι η δημόσια ραδιοτηλεόραση ελέγχεται από την εκάστοτε κυβέρνηση. «Όποιος τίμησε το περιβόητο όχι στο δημοψήφισμα, δαιμονοποιήθηκε με αυτόματο μηχανισμό από τα πτωχευμένα ΜΜΕ γιατί έτσι ξεπληρώνουν τα γραμμάτια τους στους πτωχευμένους τραπεζίτες», είπε. Η βουλευτής του ΜέΡΑ25 επανέλαβε τη θέση του κόμματος της για θέσπιση διαβουλευτικού συμβουλίου κληρωτών και εκλεγμένων πολιτών ΜΜΕ που θα επαναξιολογούν τα κριτήρια για την απόκτηση της τηλεοπτικής άδειας, στη βάση ποιοτικών κριτηρίων και την κοινωνικοποίηση της ΕΡΤ, η οποία για να αποκτήσει πραγματικά δημόσιο χαρακτήρα θα πρέπει να διοικείται από συμβούλιο που θα εκλέγεται από τα συμβούλια εκλεγμένων και κληρωτών πολιτών, επίσης την μετατροπή του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείο σε αυτοτελή δημόσιο φορέα. Επίσης, η Αγγελική Αδαμοπούλου κάλεσε την κυβέρνηση, αντί να κάνει δωράκια σε ιδιώτες, να αποδεχθεί την τροπολογία του ΜέΡΑ25, για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά των ταχυμεταφορέων και ταχυδιανομέων γιατί είναι επάγγελμα αυξημένου κινδύνου και δεν διασφαλίζεται από τους εργοδότες.

Η κακοκαιρία

«Η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπειθε σήμερα αν μας έλεγε σε ποια κατάσταση κληροδότησε τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ, το 2019. Με ποια αξία παρέλαβε και σε ποια αξία παρέδωσε αυτόν τον οργανισμό. Ούτε στο 1/4 της αξίας της δεν ήταν τότε η ΔΕΗ», σχολίασε τις επικρίσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος. «Όταν δεν έχει κάνεις τίποτα, δεν μπορεί να κουνάς το δάχτυλο. Βεβαίως όλες οι εταιρείες χρειάζονται καλύτερο συντονισμό και να είναι πλήρης η αποκατάσταση, αλλά όταν στο ζήτημα της ΔΕΗ, του ΔΕΔΔΗΕ, στο ζήτημα της υπογειοποίησης, δεν έχεις να δείξεις έργο, ας είναι η κριτική περισσότερο τεκμηριωμένη, ας είναι η κριτική περισσότερο δίκαιη», είπε ο βουλευτής της ΝΔ και τόνισε ότι σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, στις οποίες επί 48 ώρες επιχειρούν τα συνεργεία και του ΔΕΔΔΗΕ, τα ζητήματα και τα προβλήματα δεν προσφέρονται για εύκολη αντιπολίτευση αλλά απαιτούν σχεδιασμό.

Στη διαχείριση της κακοκαιρίας αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κινήματος Αλλαγής Κώστας Σκανδαλίδης. «Επί δύο μέρες κ. Υπουργέ, η πολιτική προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει. Έκλεισαν την Εθνική Οδό και νόμιζαν ότι έκαναν το καθήκον τους. Έμειναν χιλιάδες νοικοκυριά χωρίς ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για 36 ώρες και πολλές χιλιάδες σπίτια χωρίς νερό για 12 ώρες. Αυτό λέγεται αποτυχία για κάτι που περιμένατε και δεν ετοιμαστήκατε. Και κανείς, κανένα μέσο μαζικής ενημέρωσης, καμία επικοινωνιακή καταιγίδα δε μπορεί να τη δικαιολογήσει.

Το επιτελικό κράτος απογυμνώθηκε! Σας το είπα και χθες, ίσως με πιο σκληρά λόγια. Απογυμνώθηκε γιατί κυβερνά με ένα τρόπο που δεν ταιριάζει ούτε στην εποχή, ούτε στις ανάγκες αυτής της χώρας», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης.