Επί ποδός όλο το 24ωρο βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που αφήνει πίσω της η κακοκαιρία «Μήδεια», η οποία «σφυροκόπησε» την Αττική, αφήνοντας χωρίς ρεύμα και νερό πολλές περιοχές και για πολλές ώρες.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι στα Βόρεια Προάστια, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 250.000 νοικοκυριά αντιμετωπίζουν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Οι ζημιές από τη σφοδρή χιονόπτωση και τις πτώσεις δέντρων είναι εκτεταμένες και σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΔΗΕ, Τάσο Μάνο η πλήρης αποκατάσταση χρειαστεί χρόνο, καθώς – όπως είπε – «γίνεται μία τιτάνια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι ζημιές στις γραμμές μέσης τάσης, όμως οι μικρές ζημιές σε όλους τους βοηθητικούς δρόμους, στις δευτερεύουσες γραμμές, θα πάρουν μέρες».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα ηλεκτροδότησης εντοπίζονται σε Κηφισιά, Διόνυσο, Εκάλη, Δροσιά, Σταμάτα, Γραμματικό, Πολύδροσο, Χαλάνδρι, Φιλοθέη, Νέο Ψυχικό, Καπανδρίτι, Κιούρκα, Άγιο Στέφανο, Μαρούσι, Βριλήσσια, Κάτω Κηφισιά, Μαρούσι, Νέα Ιωνία, Μεταμόρφωση, Καλογρέζα, Μενίδι, Νέο Ηράκλειο, Σκαραμαγκά, Σαλαμίνα και Αυλώνα.
Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση κινητοποίησε την Πολιτική Προστασία και τον Στρατό, για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας στα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ, ώστε το πρόβλημα να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό. Ήδη δέκα συνεργεία του Στρατού συνδράμουν, ενώ στις δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος που βρίσκονται σε πλήρη ανάπτυξη προστέθηκαν πέντε συνεργεία της 1ης ΕΜΑΚ, καθώς και πέντε συνεργεία από την 6η, 7η και 8η ΕΜΑΚ. Παράλληλα, Υπουργείο Υποδομών και Περιφέρεια Αττικής ρίχνουν στη μάχη μηχανήματα έργου για την άμεση υποβοήθηση του έργου αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης, ενώ τον γενικό συντονισμό των κλιμακίων ανέλαβε η Πολιτική Προστασία, λόγω της αδυναμίας του ΔΕΔΔΗΕ να αντεπεξέλθει στις πολύ αυξημένες ανάγκες.
Πρωινή σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία
Νέα τεχνική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε νωρίς το πρωί υπό τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας (κτίριο Φάρος), για την αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική και τον προγραμματισμό των επόμενων δράσεων για την πλήρη εξομάλυνση της κατάστασης.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, Γεώργιος Καραγιάννης, ο Διευθυντής Επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, Υποστράτηγος Ιωάννης Παπαναγνώστου, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ, Αναστάσιος Μάνος και ο Αναπληρωτήσ Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Αναστάσιος Τόσιος.
Έλαβαν μέρος, επίσης, ο Γενικός Διευθυντής Συντονισμού της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Φοίβος Θεοδώρου, ο Διευθυντής της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), Θεόδωρος Κολυδάς, καθώς και εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Διονύσου
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε η Πολιτική Προστασία τον Διόνυσο, εξαιτίας των τεράστιων προβλημάτων που έχει προκαλέσει η κακοκαιρία. Για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές χιονοπτώσεις) η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης των φαινομένων και για ένα μήνα, δηλαδή έως και 15 Μαρτίου 2021.
Ξεκινούν και πάλι οι εμβολιασμοί στην Αττική
Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει το σημερινό εμβολιαστικό πρόγραμμα για την Αττική, ενώ όσα ραντεβού είχαν κλειστεί από τις 08:00 το πρωί έως τις 12:00 το μεσημέρι αναμένεται να επαναπρογραμματιστούν, με τις ώρες και τις ημερομηνίες να γίνονται γνωστές με νεότερη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας. Σημειώνεται ότι λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, αναβλήθηκαν οι χθεσινοί εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα της Αττικής, για την αναπλήρωση των οποίων θα υπάρξει αντίστοιχη ενημέρωση.
Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα
Με τηλεκπαίδευση θα συνεχιστούν τα μαθήματα στα σχολεία που λόγω κακοκαιρίας θα παραμείνουν κλειστά, σύμφωνα με οδηγία του υπουργείου Παιδείας. Συγκεκριμένα , επισημαίνεται από το υπουργείο Παιδείας ότι σε όσες περιοχές και για όσες ημέρες κλείνουν οι σχολικές μονάδες με απόφαση του Δήμου λόγω καιρικών συνθηκών θα παρέχεται τηλεκπαίδευση από τις σχολικές μονάδες με βάση το πρόγραμμα και τις ώρες που ήδη ισχύουν (2:10 μ.μ. – 4:30μ.μ. για τα νηπιαγωγεία και 2:10 μ.μ. – 5:20 μ.μ. για τα δημοτικά).
Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, δεν θα προσμετρώνται οι απουσίες σε περίπτωση διακοπής ηλεκτροδότησης με αφορμή τα ερωτήματα που προέκυψαν, ύστερα από διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές της χώρας, όπου οι μαθητές παρακολουθούν μαθήματα με τηλεκπαίδευση.
Αδυναμία προσέλευσης στην εργασία λόγω κακοκαιρίας
Λόγω της κακοκαιρίας παρατείνονται με απόφαση του Υπουργείου Εργασίας μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου οι βεβαιώσεις μετακίνησης εργαζομένων, ωστόσο αρκετοί εργαζόμενοι ενδέχεται και σήμερα λόγω παγετού να μην καταφέρουν να πάνε στη δουλειά τους. Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την νομοθεσία, πιθανή διακοπή των συγκοινωνιών και επικινδυνότητα όλων των δρόμων, και όχι μόνο των κεντρικών οδικών αρτηριών, εξαιτίας της σφοδρής χιονόπτωσης και του παγετού, αλλά και της χαμηλής ορατότητας σε πολλές περιπτώσεις, αποτελούν τυπική περίπτωση σπουδαίου λόγου, που δικαιολογεί, σύμφωνα με την καλή πίστη, τη μη παροχή της εργασίας.
Εφόσον υπάρχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις, το δικαίωμα στις αποδοχές της ημέρας κακοκαιρίας θεμελιώνεται όταν η επιχείρηση λειτούργησε κανονικά και ο εργαζόμενος δεν κατόρθωσε, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, να μεταβεί στην εργασία του. Επίσης το δικαίωμα αυτό διατηρείται και όταν η επιχείρηση δεν λειτούργησε κανονικά επειδή ο εργοδότης διέκοψε τη λειτουργία της χωρίς να λάβει τα απαιτούμενα «μέτρα άκρας επιμέλειας και σύνεσης».