Ιδιαίτερα ευδιάθετος για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις εμφανίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο εντευκτήριο της Βουλής αλλά και το γραφείο του ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος σε «πηγαδάκι» με βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας υποστήριξε πως «φαίνεται να συγκεντρώνουμε τους 180 βουλευτές για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα δεν πάμε σε εκλογές».
«Είμαι αισιόδοξος και δεν το λέω τυχαία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να περάσει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ενότητας τόσο προς τους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού, ο οποίος κλονίστηκε τις τελευταίες ημέρες από τις παραφωνίες με αφορμή την αξιολόγηση, όσο και προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά για το μέτωπο της οικονομίας, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας «η οικονομία θα πάει καλύτερα, η σταθερότητα στην Ελλάδα είναι πολυσήμαντη, μια που γύρω μας υπάρχουν τόσο μεγάλες εστίες αναταράξεων, ο τουρισμός σήμερα -που θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια, δηλαδή δύο τουρίστες για κάθε Έλληνα- θα δώσει μια ρευστότητα στην οικονομία και θα καλυτερεύσουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα ». Με αυτόν τον τρόπο ο πρωθυπουργός επιχείρησε να στείλει ένα μήνυμα ενόψει του μαραθωνίου των δύο ερχόμενων μηνών, μέχρι τη νέα έλευση της τρόικας και την τελική αξιολόγηση που θα σημάνει την εκταμίευση της υπόλοιπης υπο-δόσης, αλλά και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ωστόσο, πέρα από την αισιοδοξία που βγήκε προς τα έξω, ο πρωθυπουργός και το οικονομικό επιτελείο έχουν να υπερπηδήσουν έναν ακόμα σκόπελο, αυτόν των αφόρητων πιέσεων βουλευτών της συγκυβέρνησης και ιδιαιτέρως της περιφέρειας για φοροελαφρύνσεις. Η επίδειξη δύναμης που επιχειρήθηκε την Πέμπτη από έξι «καραμανλικούς» με ερώτηση προς τον Γκίκα Χαρδούβελη δεν αφήνει αδιάφορο το Μαξίμου και είναι ενδεικτική της πολιτικής κόπωσης που έχει αρχίσει να φαίνεται στους βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού. Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε ότι η ερώτηση αυτή δεν ήταν σε γνώση του Μεγάρου Μαξίμου.
Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Γιώργος Βλάχος, Αλέξανδρος Κοντός, Ανδρέα Λυκουρέντζος, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Δάνης Τζαμτζής και Κώστας Τσιάρας που υπογράφουν την ερώτηση: «Η φορολογική πολιτική πλήττει καίρια τα ελληνικά νοικοκυριά, των οποίων η φοροδοτική ικανότητα εξαντλείται. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αδυνατούν να αντέξουν τα φορολογικά βάρη και τις εισφορές».
Οι βουλευτές επισήμαναν τον κίνδυνο αποτυχίας επίτευξης των εισπρακτικών στόχων τους οποίους έχει θεσπίσει η κυβέρνηση μέσω του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.
Αυτό που ζητούν είναι να μάθουν τις προθέσεις του υπουργού Οικονομικών αναφορικά με το τέλος επιτηδεύματος, το ποσοστό προκαταβολής φόρου από το υπέρογκο 55%, το ύψος των τεκμηρίων διαβίωσης, τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στα καύσιμα και τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων.