Η δεύτερη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ μέσα στους τελευταίους επτά μήνες, δεν θέτει μονάχα τις βάσεις για περαιτέρω συνεργασία των δύο χωρών σε πολιτικό, οικονομικό και διπλωματικό επίπεδο αλλά αναμένεται να συσφίξει τη συνεργασία και σε στρατιωτικό επίπεδο και δη εξοπλισμών.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα στοχεύει να προμηθευτεί εξοπλιστικά συστήματα ισραηλινής προέλευσης με σχετικά χαμηλό κόστος που θα συμβάλλουν όμως καταλυτικά στην άμυνα της χώρας μας. Ειδικότερα, σχεδιάζεται η αγορά του πυραυλικού συστήματος Spike NLOS, το οποίο θα μπορούσε να εξοπλίσει μονάδες του Έβρου και των νησιών του Αιγαίου. Τα συγκεκριμένα πυραυλικά συστήματα που μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε ελικόπτερα Apache, μπορούν να πλήξουν θωρακισμένους ή μη στόχους, σε βάθος 30 χιλιομέτρων, ακόμη και συστοιχίες πυραύλων S-400 που διαθέτει αυτή τη στιγμή η Τουρκία – κάτι που έχει δημιουργήσει πρόβλημα στις σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα στο επίκεντρο έχουν βρεθεί τα αντιαεροπορικά συστήματα Iron Dome που διαθέτει το Ισραήλ και σκεφτόμαστε να αγοράσουμε. Αυτά θα αποτελούσαν μια καλή απάντηση στα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που χρησιμοποιεί κατά κόρον τον τελευταίο καιρό (κατασκευάζονται στη γειτονική χώρα). Άλλωστε η ικανότητά των αντιαεροπορικών αυτών συστημάτων αποδείχθηκε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Μια εξίσου καλή περίπτωση είναι επίσης η ισραηλινή κατευθυνόμενη ρουκέτα RamPage, που έχει χαμηλό κόστος αλλά πολύ μεγάλες δυνατότητες. Μεταξύ άλλων έχει τη δυνατότητα να κουμπώσει στα μαχητικά αεροσκάφη F-16 και με εμβέλεια άνω των… 150 χιλιομέτρων να προσδώσει ένα τεράστιο πλεονέκτημα στην Πολεμική μας Αεροπορία.
Συν τοις άλλοις, εντός των επομένων μηνών αναμένεται να μεταφερθούν στην 135η Σμηναρχία Μάχης της Σκύρου τα ισραηλινά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, με τα στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας μας εκπαιδεύονται ήδη σε αυτά, ώστε να βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή δράση το καλοκαίρι.
Τέλος, μέσα σε όλα αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και την διακρατική συνεργασία Ελλάδας – Ισραήλ για τη δημιουργία διεθνούς κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Οι Ισραηλινοί θα αναλάβουν την εκπαίδευση των Ελλήνων Ικάρων για τα επόμενα 20 χρόνια έναντι 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ θα φέρουν μαζί τους και δέκα εκπαιδευτικά αεροσκάφη M-346 που θα αντικαταστήσουν τα απαρχαιωμένα T-2, ενώ εξετάζεται και η προσφορά της συμμάχου χώρας για το εθνικό τυφέκιο που θα αποκτήσουμε και θα αντικαταστήσει το επίσης παλιό G3.