«Η πρόταση Τσίπρα για πρόσβαση στις πατέντες κερδίζει καθημερινά έδαφος στην Ευρώπη και ανοίγει μία ουσιαστική συζήτηση για το δημόσιο αγαθό της υγείας. Ο κ. Μητσοτάκης γιατί αρνείται εμμονικά να την υιοθετήσει;» αναρωτιέται η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη. «Ειδικά μετά το φιάσκο του εμβολιασμού σε Ελλάδα και Ευρώπη θα περίμενε κανείς να είναι πιο διεκδικητικός προς αυτή τη θετική πρόταση, ασπαζόμενος την κοινή λογική ή έστω την ευρωπαϊκή τάση που γεννιέται για την πρόσβαση στις πατέντες με στόχο τη μαζική παραγωγή εμβολίων. Το εμβόλιο δεν αποτελεί συνηθισμένο φάρμακο αλλά δημόσιο αγαθό στο οποίο πρέπει να υπάρξει μαζική πρόσβαση. Αν εμβολιάσεις το σπίτι σου δεν αρκεί. Ύψιστη ανάγκη να εμβολιαστεί μαζικά ο πληθυσμός σε παγκόσμιο επίπεδο» επισημαίνει μιλώντας στο Kontra Channel.
Όπως επισημαίνει η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «η Ευρώπη κινήθηκε με τρόπο κατώτερο των περιστάσεων. Συναλλάχθηκε με τρόπο αδιαφανή με τις εταιρείες. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η διαδικασία του εμβολιασμού να φαίνεται πως μπορεί να πάει μέχρι το 2022 με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική κρίση που επέρχεται και την τεράστια διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής.
Αναφορικά με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, εκτιμά ότι πρόκειται για μια πρόταση επιστημονικά ισχνή. Όπως τονίζει επί λέξει, «η πρόταση Μητσοτάκη για πιστοποιητικό εμβολιασμού δεν είναι πρόταση επιστημονικά τεκμηριωμένη. Ο εμβολιασμένος δε νοσεί μεν, είναι όμως φορέας του ιού; Δεν έχει απαντηθεί αυτό από την επιστημονική κοινότητα. Πώς είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης, παρά το γεγονός ότι έχει δεχθεί ήδη την πρώτη αρνητική αντίδραση και από το Συμβούλιο της Ευρώπης και από τον Π.Ο.Υ. να υπερασπίζεται τέτοια πρόταση;».
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε επίσης ότι την άφησε άφωνη «η δήλωση του κ. Μητσοτάκη ότι θα ανταμείψει τους ήρωες υγειονομικούς μετά το πέρας της πανδημίας. Οι ήρωες που ο κ. Μητσοτάκης θα ανταμείψει αργότερα σήμερα έχουν γονατίσει. Έχει αναρωτηθεί μήπως αν οι κλίνες -δωρεά ιδρύματος στο κράτος- τις οποίες εγκαινίασε λειτουργούν από μόνες τους; Συμπλήρωσε επίσης -ένα χρόνο μετά την έναρξη της πανδημίας- ότι θα ενισχύσει το σύστημα υγείας».
Ερωτηθείσα για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και το συνεχές άνοιγμα και κλείσιμο, υπογράμμισε ότι «δεν αποτελεί πολιτική το να ανοίγεις και να κλείνεις τη χώρα με βάση το πόσες μονάδες εντατικής θεραπείας είναι διαθέσιμες. Η χώρα πηγαινοέρχεται από το άνοιγμα στο κλείσιμο σαν μπαλάκι του τένις. Όταν δε λαμβάνονται μέτρα ενδιάμεσα το lockdown μετακυλίουν το πρόβλημα το οποίο συνεχώς διογκώνεται. Και εδώ δεν υπήρξαν μέτρα ούτε υγειονομικής προστασίας και πρόληψης (βλ. μαζικούς χώρους) ούτε ενίσχυσης νοσοκομείων, ούτε ανάσχεσης των οικονομικών συνεπειών».
Κατά την ίδια, «η πανδημία είναι μια πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε με ρεαλιστικές προτάσεις και εφικτά σχέδια. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία πρότεινε εξ αρχής την εμπροσθοβαρή στήριξη της οικονομίας στη λογική πως ό,τι σταματήσει πολύ δύσκολα ξεκινά ξανά ιδιαίτερα μέσα στις σκληρές συνθήκες της πανδημίας. Επιμέναμε λοιπόν στις μη επιστρεπτέες ενισχύσεις. Η κυβέρνηση πάλι επιμένει στην μετάθεση των χρεών. Η Ευρώπη έχει άρει τους περιορισμούς ώστε η κάθε χώρα να αντιμετωπίσει τα οικονομικά της προβλήματα. και η κυβέρνηση παρουσιάζεται σαν να μην ακούει τίποτα απ’ όλα αυτά. Κλείνει τα αυτιά της στην κοινή λογική σφραγίζοντας παράλληλα τις ζωές μικρομεσαίων επιχειρηματιών και εργαζομένων».