«Δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς», διαμηνύει ο Αλέξης Τσίπρας στο Φώτη Κουβέλη, με επιστολή που απέστειλε στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ.
Στην απαντητική επιστολή, ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί για την εκκίνηση της διαδικασίας για την συγκρότηση μιας πλατιάς προοδευτικής, ριζοσπαστικής, αριστερής και δημοκρατικής συμμαχίας για την ανατροπή της σημερινής τάξης πραγμάτων».
«Η πρωτοβουλία αυτή αφορά τόσο την κοινωνία, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες της, όσο και τις πολιτικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη και δεσμεύονται να παλέψουν για την ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής της λιτότητας και του αυταρχισμού», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας υπογραμμίζει ότι οι δυνάμεις της κεντροαριστεράς, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, ανέχτηκαν, αποδέχτηκαν ή ακόμα και στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική. «Η σύγκλιση τους με τον νεοφιλελευθερισμό αποδείχτηκε στρατηγική. Είναι ακριβώς για αυτό το λόγο που επιδιώκουμε να συμμετέχουν στον διάλογο για τη συγκρότηση ενός νέου κοινωνικοπολιτικού συνασπισμού εξουσίας δυνάμεις που αντιλαμβάνονται ότι η λύση προς όφελος των ζωντανών δυνάμεων της κοινωνίας μπορεί να προέλθει μόνο από μια πλατειά συσπείρωση που θα αντιμάχεται τον νεοφιλελευθερισμό, τη λιτότητα και τη μνημονιακή πολιτική σε Ελλάδα και Ευρώπη. Με αυτή την έννοια αποσαφηνίζουμε ότι δεν μας αφορά ο σχετικός διάλογος που αναπτύσσεται για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς», εξηγεί.
Ακολούθως, ο Αλέξης Τσίπρας παραθέτει τις 9 προϋποθέσεις, κάτω από τις οποίες θα μπορούσε να ξεκινήσει ένας διάλογος για ένα πρόγραμμα αριστερής διεξόδου από την κρίση:
«1. Την πλήρη απεμπλοκή από το καθεστώς των μνημονίων και της λιτότητας, το καθεστώς των 400 νόμων και των χιλιάδων υπουργικών αποφάσεων που διαλύουν την κοινωνία και επιβάλλουν ένα νέο μοντέλο κεφαλαιακής συσσώρευσης πάνω στα συντρίμμια της εργασίας.
2. Την αναδιαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους με στόχο την διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του και ρήτρα ανάπτυξης για την αποπληρωμή του υπολοίπου.
3. Την εγκαθίδρυση ενός θεσμικού πλαισίου που θα κατοχυρώνει τα εργασιακά δικαιώματα και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις καθώς και την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 Ευρώ.
4. Την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους με την στήριξη παιδείας και υγείας και την αποτροπή της κατάρρευσης του ασφαλιστικού συστήματος.
5. Τον δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο του τραπεζικού συστήματος για την αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία και για την ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους με κοινωνικά κριτήρια.
6. Την αναδιανομή του εισοδήματος με την καθιέρωση ενός ριζοσπαστικού φορολογικού συστήματος ανακατανομής των βαρών και με την ταυτόχρονη καταπολέμηση της εκτεταμένης φοροδιαφυγής και φοροκλοπής του κεφαλαίου.
7. Την ενίσχυση της δημοκρατίας και την ριζική μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης με στόχο την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της διαφθοράς σε κάθε επίπεδο, την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, την πάταξη του πελατειακού κράτους και των κομματικών μηχανισμών.
8. Την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως πάγιο εκλογικό σύστημα για την δίκαιη εκπροσώπηση όλων των πολιτικών δυνάμεων σε κάθε αντιπροσωπευτικό δημοκρατικό θεσμό.
9. Τέλος την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας για την αντιμετώπιση της ανεργίας, με ενίσχυση του προγράμματος δημόσιων επενδύσεων καθώς και την στήριξη μορφών κοινωνικής οικονομίας ώστε η ανάπτυξη να στηριχτεί στην αξιοπρεπώς αμειβόμενη εργασία και όχι στα συντρίμμια θεσμών και εγγυήσεων».