«Είμαστε σε εγρήγορση, πάντα δρούμε προληπτικά για να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ερωτηθείς για τον κίνδυνο των μεταλλάξεων, εξηγώντας ότι δεν υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τον μεταλλαγμένο ιό, δεδομένου ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα έρευνες, δεν φαίνεται να μην αντιμετωπίζονται με τα τωρινά εμβόλια.

Παράλληλα, αναφερόμενος στην στρατηγική της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας ο Χρήστος Ταραντίλης εξήγησε ότι ακολουθούνται τα εξής βήματα: α) αναλύουμε το περιβάλλον β) κοιτάζουμε αν υπάρχουν αλλαγές στο περιβάλλον και γ) μετά την εισήγηση των ειδικών, αποφασίζουμε και προσαρμοζόμαστε στις νέες συνθήκες. «Το ίδιο μοντέλο θα ακολουθήσουμε σε όλες τις περιοχές της χώρας μας» είπε χαρακτηριστικά.

«Αυξήθηκαν οι απολαβές των ιδιωτικών υπαλλήλων»

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορονοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία. Όπως είπε: «Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους». Και αυτό συνέβη γιατί:

  • μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
  • αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα.
  • συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία.

Επισημαίνεται ότι την εβδομάδα που πέρασε, καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισ. ευρώ σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής το μισό της οποίας -όπως και στον προηγούμενο κύκλο- είναι μη επιστρεπτέο.

Έρχονται νέα μέτρα στήριξης στους πληττόμενους

Επίσης, στη Βουλή ψηφίζεται τις επόμενες μέρες νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, που ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει:

  • Πλήρη απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021.
  • Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος.
  • Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή).
  • Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.