Σκεπτικισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τις εικόνες συνωστισμού σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους, παρότι σε γενικές γραμμές η χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους τηρείται από τους περισσότερους πολίτες.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Η χρονική διάρκεια δύο ωρών που δίνεται στους καταναλωτές για να κάνουν τα ψώνια τους αποδεικνύεται στην πράξη μικρή, οδηγώντας τους σε καταστρατήγηση του μέτρου.
Για το λόγο αυτό, κυβερνητικά στελέχη εξετάζουν εναλλακτικά σενάρια, προκειμένου να μπει φρένο στην απειθαρχία των πολιτών που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού και ένα καταστροφικό πισωγύρισμα για το λιανεμπόριο.
Στο τραπέζι μπαίνει εφαρμογή μέσω της οποίας οι καταναλωτές θα κάνουν τα ψώνια σε μαγαζιά με το χρονόμετρο, παράλληλα με τη μετακίνηση μέσω κωδικού sms στο 13033. Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, επιβεβαίωσε τις αναφορές ότι η κυβέρνηση μελετά σχέδιο για χρονικό περιορισμό στους πολίτες για να κάνουν τις αγορές τους, ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός, στο πλαίσιο των μέτρων για τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού.
Προκειμένου λοιπόν να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κλείσει το λιανεμπόριο, σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο μοντέλο που περιλαμβάνει εφαρμογή στο κινητό, sms, αλλά και έγγραφη βεβαίωση για τους ηλικιωμένους.
Η εφαρμογή e-katanalotis
Σύμφωνα με πληροφορίες οι καταναλωτές θα μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μία φορά την ημέρα και θα πρέπει μέσα στο χρονικό περιθώριο των δύο ωρών να προβούν όλες τις αγορές τους.
Ο καταναλωτής είτε θα «κατεβάζει» από το κινητό του την εφαρμογή e-katanalotis, η οποία θα έχει το σχετικό χρονόμετρο είτε θα μπορεί να στέλνει SMS με τον κωδικό 2 στο 13033 και να του αποστέλλεται link με το χρονόμετρο. Το χρονόμετρο θα ενεργοποιείται με το πάτημα του link και θα μετρά αντίστροφα τις δύο ώρες ενώ θα επιτρέπεται μία φορά την ημέρα η ενεργοποίησή του.
«Όχι» σε κόφτη στα SMS
Tα περί… κόφτη στα SMS διέψευσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι είναι αδύνατον να μπει στα γραπτά μηνύματα, γιατί το σύστημα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι ισοδύναμο του χαρτιού. «Εκ των πραγμάτων ένα ποσοστό της περιφέρειας χρησιμοποιεί χαρτί, ενώ εξαρχής υπήρχαν συγκεκριμένες διατυπώσεις στις συμφωνίες που είχαμε με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους για το πώς δουλεύει αυτό το σύστημα, συνεπώς κόφτης δε θα μπει», επισήμανε.
Νέα μαύρη πρωτιά της Αττικής
Εν τω μεταξύ, για άλλη μία μέρα «βράζει» η Αττική με υψηλό αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού καθώς στο Λεκανοπέδιο εντοπίστηκαν 207 από τις συνολικά 436 ημερήσιες μολύνσεις. Μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο εντοπίζεται στις περιοχές του Βόρειου Τομέα Αθηνών, όπου βρέθηκαν 65 νέα κρούσματα.
Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη Περιφέρεια ανήκουν οι παρακάτω Δήμοι: Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Λυκόβρυσης-Πεύκης, Μεταμορφώσεως, Νέας Ιωνίας, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Φιλοθέης-Ψυχικού, Χαλανδρίου και Διονύσου. Πάντως, ο υψηλός αριθμός κρουσμάτων στις περιοχές αυτές συνδέεται και με τους 40 ηλικιωμένους που βρέθηκαν θετικοί στον ιό σε γηροκομείο στο Μαρούσι.
Τεστ και ιχνηλάτηση
Επισημαίνεται ότι το τελευταίο 24ωρο διενεργήθηκαν συνολικά 9.394 τεστ. Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορονοϊό και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων, έχουν συνολικά εξεταστεί 3.034.059 κλινικά δείγματα, ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid έχουν εξεταστεί 948.835 δείγματα.