Συνέχεια, στην κατ΄αρχήν αντίθεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για δημοψήφισμα σχετικά με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θέλει να δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις σημερινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε ο Αλέξης Τσίπρας, με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο, τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη και τον Πάρι Μουτσινά, πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των ανεξάρτητων βουλευτών.
Ο κ. Κουβέλης, ο κ. Καμμένος και ο κ. Μουτσινάς, ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση για την πραγματοποίηση συνάντησης αντιπροσωπειών των κομμάτων την προσεχή Δευτέρα, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του ΚΚΕ, που κατά την εκτίμηση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν θα παραβρεθεί στη συνάντηση. Σημειώνεται, ότι είναι η πρώτη επικοινωνία μεταξύ των κυρίων Τσίπρα και Κουτσούμπα, την οποία πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζουν ως «ευγενική και τυπική».
Όπως σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανακοίνωσή του, αντικείμενο της συζήτησης του κ. Τσίπρα με τους άλλους αρχηγούς, ήταν η διερεύνηση της δυνατότητας κατάθεσης πρότασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στον νόμο για την κατάτμηση και το ξεπούλημα της ΔΕΗ, σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφο 2 του Συντάγματος. Από τις συνομιλίες καταγράφηκε η αντίθεση όλων στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη μικρή ΔΕΗ και η κατ΄αρχήν η θετική τους στάση στη προοπτική διεξαγωγής δημοψηφίσματος.
Ο γγ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ωστόσο, διευκρίνισε, ότι το δημοψήφισμα θα πρέπει να αφορά και στο σύνολο των προηγούμενων νόμων που σχετίζονται με την απελευθέρωση της ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει αντίρρηση στη πρόταση του ΚΚΕ να συμπεριλαμβάνονται και προηγούμενοι νόμοι που σχετίζονται με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, καθώς και ότι η κοινή πρόταση αποτελεί ευκαιρία, προκειμένου να διερευνηθεί το πεδίο συμφωνίας για μια εναλλακτική εθνική στρατηγική στα θέματα ενέργειας.
Ως εκ τούτου, πρότεινε το εύρος των νόμων που θα περιλαμβάνονται σε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα να είναι αντικείμενο συνεννόησης όλων των δυνάμεων που συμφωνούν με τη διεξαγωγή του, δεδομένου, ότι η ενεργοποίηση του άρθρου 44, απαιτεί τη συγκέντρωση 120 βουλευτών.