Ο εμβολιασμός κατά του κορονοϊού προχωρά ομαλά και βάσει του σχεδιασμού που έχει γίνει, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Από σήμερα, ανέφερε, «εκτός των νέων εμβολιασμών, ξεκίνησε και η χορήγηση της δεύτερης δόσης σε όσους εμβολιάστηκαν το προηγούμενο διάστημα». Υπογράμμισε πως σύντομα θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί να γίνονται και από τα Κέντρα Υγείας, καθώς, όπως είπε, «οι μονάδες πρωτοβάθμιας Υγείας, είναι λογικό πως θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος».

Εξήγησε ότι ήταν επιλογή «κατά την πρώτη φάση του εμβολιασμού, αυτός να γίνει εντός νοσοκομειακών μονάδων, προκειμένου να υπάρχει ένα ασφαλές περιβάλλον και να ομαλοποιούνται τυχόν προβλήματα μπορούσαν να δημιουργηθούν».

Σχετικά με τον εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων που αδυνατούν να προσέλθουν στα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε, πως «σίγουρα θα υπάρξει λύση και γι’ αυτούς. Τα εμβόλια είναι για όλο τον πληθυσμό. Δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας ο οποίος επιθυμεί να εμβολιαστεί, χωρίς εμβόλιο».

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Κοντοζαμάνης γνωστοποίησε ότι κατόπιν εισήγησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχει τροποποιηθεί η άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος του εμβολίου και το σχετικό φύλλο οδηγιών χρήσης και πλέον είναι εφικτή η χρήση της έκτης δόσης από τα φιαλίδια του εμβολίου (αντί για τις 5 δόσεις) υπό συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις, όπως είναι η χρήση συγκεκριμένης σύριγγας. Και από σήμερα το πρωί έχουν δοθεί οι οδηγίες στις υγειονομικές δομές της χώρας που εκτελούν τους εμβολιασμούς, να προβούν στη χρήση της έκτης δόσης από κάθε φιαλίδιο.

«Αυτό συσχετίζεται και με τη διαθεσιμότητα των ειδικών συριγγών τις οποίες έχουμε στη διάθεσή μας. Επομένως, η χώρα μας ξεκινάει τη χρήση της έκτης δόσης, αφού έτσι προβλέπεται άλλωστε πλέον και από την άδεια κυκλοφορίας του προϊόντος», είπε, για να προσθέσει ότι με την εξέλιξη αυτή, θα αυξηθεί ο ρυθμός του εμβολιασμού στη χώρα.

Απαντώντας στις παρατηρήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέα Ξανθού, γιατί δεν πιέζει η χώρα την Ευρωπαϊκή Ένωση για την απελευθέρωση της πατέντας, καθώς μόνο έτσι θα μπορέσουν να παραχθούν περισσότερα εμβόλια και να υπάρξει ανοσία του πληθυσμού, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θύμισε, πως «τον περασμένο Απρίλιο, η πρόταση υπήρξε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, σε άρθρο του σε γερμανική εφημερίδα και από τον καθηγητή Ηλία Μόσιαλο, προκειμένου να μπορέσει η Ευρώπη να οργανώσει καλύτερα τις παραγωγές και να διασφαλίσει επαρκή ποσότητα εμβολίων άμεσα και έγκαιρα στους Ευρωπαίους πολίτες».

Τότε, είπε, «η συζήτηση αυτή είχε νόημα να είχε υιοθετηθεί, όταν δηλαδή δεν είχαμε την παραγωγή ακόμα του εμβολίου». Σήμερα όμως, είπε, «η όποια πρόταση περί εθνικοποίησης, περί απόκτησης των πατεντών, είναι ανεδαφική. Θα οδηγήσει σε λιγότερα ή καθόλου εμβόλια, γιατί καμία βιομηχανία δεν θα αναλάβει το κόστος έρευνας και ανάπτυξης νέων εμβολίων, εάν γνωρίζει ότι θα εθνικοποιηθούν οι πατέντες τους.

Επίσης, υπάρχει και ένα άλλο θέμα, της παραγωγικής διαδικασίας και κυρίως της πρώτης ύλης. Εάν δεν υπάρχει πρώτη ύλη και την πατέντα να έχεις, τότε δεν θα μπορέσεις να παράξεις εμβόλια». Τα εμβόλια, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «ήδη παράγονται από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες και σε κάθε περίπτωση έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Είναι, όμως, άλλο πράγμα να αγοράσουμε τις πατέντες των προϊόντων, που θα ήταν και μια στήριξη προς τις βιομηχανίες, προκειμένου να συνεχίσουν περισσότερο την έρευνα και την ανάπτυξη νέων προϊόντων, και είναι άλλο πράγμα να εθνικοποιήσουμε τις πατέντες».

Ο κ. Ξανθός επέμεινε ότι «η Ελλάδα είναι η ώρα να πάρει πρωτοβουλίες μαζί με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου ή με άλλες χώρες της Ευρώπης και να πιέσει την ηγεσία της ΕΕ να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση της απελευθέρωσης της πατέντας των εμβολίων σε ευρωπαϊκά πιστοποιημένα εργαστήρια παρασκευής εμβολίου ή σε οργανωμένες στον τομέα αυτό χώρες, όπως είναι η Ινδία και η Νότια Αφρική, ώστε με πιο γρήγορους ρυθμούς να προχωρήσει αυτό το πολύ σημαντικό βήμα που έχει γίνει».

Καθώς, όπως παρατήρησε, από τα στοιχεία του ΠΟΥ υπάρχει ένα σοβαρό έλλειμμα έγκαιρης πρόσβασης ευρύτερων πληθυσμών. Για την χώρα μας ειδικά, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, «από την αρχή αυτής της προσπάθειας του εμβολιασμού εμφανίσθηκαν προβλήματα και εξακολουθούν να υπάρχουν […] είναι λάθος η νοσοκομειοκεντρική οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων. Υπήρξαν προβλήματα και στη διαφάνεια και υπάρχουν ακόμα και στην προτεραιοποίηση» ανέφερε.

Επίσης, πρόσθεσε πως στην χώρα μας έχουν γίνει περίπου 80.000 εμβολιασμοί, που αντιστοιχούν στο 0,77% του πληθυσμού, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 1,19% και απέχουμε από άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι στο 6,3% ή των ΗΠΑ, που βρίσκονται στο 4,36% ή του Ισραήλ που έχει φτάσει στο 26% του πληθυσμού.

«Στήριξη στους υγειονομικούς – Οι οικονομικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι»

«Είναι χρέος της Πολιτείας να ανταμείψει με κάθε τρόπο τους υγειονομικούς, είτε αυτό θα γίνει με ένα επίδομα είτε με κάποιο άλλο τρόπο» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής, Ανδρέα Πουλά. Σημείωσε, όμως, ότι «οι οικονομικοί πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος που μας κάνει ιδιαιτέρως προσεκτικούς σε εξαγγελίες για παροχές και επιδόματα».

Είμαστε, πρόσθεσε, «αυτοί που προσπαθούμε και θέλουμε να βρούμε τρόπους», αλλά «είμαστε πολύ προσεκτικοί και ό,τι λέμε θέλουμε να είμαστε σε θέση να το υλοποιούμε στο ακέραιο. Εξαγγελίες και υποσχέσεις που δεν μπορούν να υλοποιηθούν δεν πρόκειται να ειπωθούν από αυτήν την κυβέρνηση, με όποιο κόστος. Γιατί πάνω απ’ όλα θέλουμε να κοιτάζουμε όλους τους συμπολίτες μας στα μάτια και στην προκειμένη περίπτωση θέλουμε να διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την ειλικρινή και καθαρή σχέση με το υγειονομικό προσωπικό της χώρας.

Επομένως, τα ζητήματα για την ενίσχυση και ειδικότερα την οικονομική ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού που στελεχώνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των θεμάτων που η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει, με τρόπους καθαρούς και ειλικρινείς απέναντι σε κάθε εργαζόμενο στο Εθνικό Σύστημα Υγείας».

Στην ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ σχετικά με την ένταξη του υγειονομικού προσωπικού του δημόσιου τομέα στα βαρέα και ανθυγιεινά» ο κ. Κοντοζαμάνης απάντησε πως «αποτελεί ένα δίκαιο αίτημα των εργαζομένων στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας και το εξετάζουμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία».

Όπως σημείωσε, «υπάρχει σχετική επιτροπή, το πόρισμα της οποίας αναμένουμε και αυτό δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς αλλά όλους τους κλάδους. Η επιτροπή αυτή έχει συσταθεί με απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, εργάζεται και πολύ σύντομα θα έχουμε τη σχετική εισήγηση. Εμείς, ως υπουργείο Υγείας, έχουμε κληθεί και έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας».

«Η δημοσιοποίηση των πρακτικών της επιτροπής, θα έπληττε την ευθυκρισία των μελών της»

Έντονη ήταν η αντιπαράθεση μεταξύ του Βασίλη Κοντοζαμάνη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου, σχετικά με την διαχείριση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη, η οποία σημειώθηκε κατά τη συζήτηση σχετικής επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας ανέφερε πως «μακάρι» το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «να ήσασταν σε θέση να μας υποβάλετε συγκεκριμένες προτάσεις, προκειμένου να βελτιώσουμε τις όποιες αστοχίες είχαμε και να βελτιώσουμε τον επιχειρησιακό μας σχεδιασμό, σε ό,τι αφορά ενδεχόμενη αντιμετώπιση τρίτου κύματος στην πανδημία».

Εμείς, είπε, «είμαστε ανοιχτοί και δεκτικοί σε συγκεκριμένες και ουσιαστικές προτάσεις» αλλά είναι «πλέον ξεκάθαρη η στάση που έχετε επιλέξει να κρατήσετε. Είναι μία στάση άρνησης, συνεχούς, αδιέξοδης κριτικής, που έχει ως στόχο τον μηδενισμό και την ακύρωση της γιγαντιαίας προσπάθειας που κατέβαλε το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και του υγειονομικού προσωπικού, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτήν την πανδημία. Είναι άδικο, όμως, κυρίως, προς το σύνολο του ανθρώπινου δυναμικού που στελεχώνει τις δομές υγείας, που έδωσαν αυτή τη μάχη και μετά προς τους άλλους οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που εμπλέκονται στη διαχείριση της πανδημίας».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, απ’ τη δική του πλευρά, επέκρινε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, για «εγκληματικά λάθη στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης», για «υποτίμηση του προβλήματος», αγνόηση της επιστημονικής επιτροπής. Προτιμήσατε είπε, «να κρυφτείτε», «να ρίξετε σε άλλους τις ευθύνες. Όμως, αποδείχθηκε τελικά, κάτι που είπε και ο υπουργός σας κ. Γεωργιάδης, ότι γνωρίζατε και ότι είχατε τις απαραίτητες εισηγήσεις».

Υποστήριξε επίσης, πως «οι καμπάνες είχαν χτυπήσει πολλές φορές για το κακό που ερχόταν. Όμως εσείς επιμένατε να μην λαμβάνετε μέτρα» είπε και πρόσθεσε «δεν φτάνει απλά το ‘πέσαμε έξω’. Αποτελεί ύβρι για έναν υπουργό του ελληνικού Κοινοβουλίου, που διαχειρίζεται θέματα εμπιστευτικά και ζωής, να λέει στην αντιπολίτευση ‘εσύ τι θα έκανες;’, όταν δεν μας έχετε δώσει πρόσβαση στα πρακτικά της επιτροπής επιδημιολόγων, ούτε καν εμπιστευτική. Τα διαχειρίζεστε κατά το δοκούν…».

Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό, ο κ. Φάμελος τον κατηγόρησε πως «διαχειρίζεται με πολιτική υστεροβουλία και κομματική εκμετάλλευση τα πρακτικά της επιτροπής, όπως τον συμφέρει και είναι απόδειξη ενοχής το ότι δεν ανακοινώνει τα πρακτικά […] Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο πρύτανης του ΑΠΘ και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής, και όλοι οι αυτοδιοικητικοί, είχαν ζητήσει μέτρα στη Θεσσαλονίκη […] Άρα, δεν έχουμε μόνο παλινωδίες, δεν έχουμε μόνο παραλείψεις. Έχουμε επιλογή της κυβέρνησης να αγνοήσει αυτές τις προτάσεις» παρατήρησε.

«Τις ευθύνες μας ως κυβέρνηση τις γνωρίζουμε καλά, τις αναλάβαμε, τις αντιληφθήκαμε και δεν τις αρνηθήκαμε ποτέ» δήλωσε ο αν. υπουργός Υγείας. «Αυτός είναι και ο λόγος που μιλήσαμε για τα λάθη μας, τα οποία λάθη δεν πρέπει να επαναληφθούν. Κανείς, άλλωστε, δεν είναι αλάνθαστος. Λάθη γίνονται».

Ειδικά για την διαχείριση της πανδημίας στην Θεσσαλονίκη και την κριτική που ασκεί σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κοντοζαμάνης επεσήμανε ότι πράττει αντιπολίτευση εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, καθώς τότε «δεν έλεγε και δεν πρότεινε τίποτα». Συμφώνησε πως «τα περιοριστικά μέτρα έπρεπε να είναι αυστηρότερα», αλλά παρατήρησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «όποτε αυτά λαμβάνονται τα επικρίνει».

Επίσης, υπογράμμισε ότι «τα προγνωστικά μοντέλα που έχεις στη διάθεσή σου, κάνουν εκτιμήσεις και δεν έχεις σίγουρες προβλέψεις και απαντήσεις».

Σχετικά με την απότομη αύξηση των κρουσμάτων στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Κοντοζαμάνης είπε ότι «δεν υπήρχε κάποια εισήγηση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, και όταν αυτή συνέβη, η κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα, και το Σύστημα Υγείας ανταποκρίθηκε, στάθηκε, τα έβγαλε εις πέρας. Σε ελάχιστες ημέρες λειτούργησαν νέες μονάδες εντατικής θεραπείας. Συμπολίτες μας οι οποίοι χρειάστηκαν να διακομισθούν σε άλλες περιοχές διακομίσθηκαν και το σύνολο των δομών της Θεσσαλονίκης και της ευρύτερης περιοχής ανταποκρίθηκε πλήρως στις ανάγκες οι οποίες υπήρξαν την περίοδο εκείνη».

Τέλος, σχετικά με την παρατήρηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση αρνείται να δώσει τα πρακτικά της επιτροπής λοιμοξιολόγων στα κόμματα, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας απάντησε ότι η δημοσιοποίηση των πρακτικών, θα έπληττε «την ανεξαρτησία και ευθυκρισία των μελών της Επιτροπής».