Οι διπλωματικοί εκπρόσωποι Γεωργίας, Μολδαβίας και Ουκρανίας υπογράμμισαν τη συμβολή της ελληνικής προεδρίας στην υπογραφή των Συμφωνιών Σύνδεσης με την ΕΕ των τριών χωρών, στην εορταστική εκδήλωση που οργανώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, Πάνο Καρβούνη, παρουσία του υφυπουργού Εξωτερικών, Α. Γεροντόπουλου, του αντιπροέδρου της Βουλής, Ι. Τραγάκη, και των πρέσβεων πολλών χωρών.
Ο κ. Γεροντόπουλος συνεχάρη τις κυβερνήσεις των τριών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών για τις άοκνες προσπάθειες, που κατέβαλαν, προκειμένου να επιτύχουν αυτόν τον ιστορικό στόχο, πρόσθεσε ότι είχαν τη στήριξη της ελληνικής προεδρίας και των ευρωπαϊκών θεσμών και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει σε διμερές επίπεδο και τις τρεις χώρες με εργαλεία τα Μνημόνια Συνεργασίας, που έχουν υπογραφεί μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών.
Οι Συμφωνίες Σύνδεσης που υπογράφηκαν στις 27 Ιουνίου, στο περιθώριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με προεδρεύουσα την Ελλάδα, αποτελούν «αναγνώριση της σημαντικής προόδου που έκαναν οι τρεις χώρες τα τελευταία χρόνια, της ισχυρής πολιτικής τους βούλησης να πλησιάσουν την ΕΕ, ενώ για την ΕΕ αποτελούν ισχυρή δέσμευση προς τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία να τις στηρίξει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, για σταθερές και ευημερούσες δημοκρατίες» τόνισε ο κ. Καρβούνης.
Κλείνοντας, έκανε αναφορά τις σχέσεις των ανατολικοευρωπαίων γειτόνων με τη Ρωσία, λέγοντας ότι «η ΕΕ δεν αποσκοπεί σε μια αποκλειστική σχέση με τους τρεις εταίρους. Πιστεύουμε στις ανοιχτές κοινωνίες, τις ανοιχτές οικονομίες, τις ανοιχτές περιφέρειες».
Ο πρέσβης της Γεωργίας χαρακτήρισε «ιστορική» τη Συμφωνία Σύνδεσης της χώρας του με την ΕΕ, που θα ανεβάσει τα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά στάνταρ.
Για ευκαιρία εκσυγχρονισμού της Μολδαβίας, μίλησε ο πρέσβης της, ο οποίος έδωσε έμφαση στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, ενώ ο Ουκρανός πρέσβης ανέφερε ότι η Συμφωνία Σύνδεσης με την ΕΕ είναι ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή κείμενα στην ιστορία της Ουκρανίας, που βάζει τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του κράτους δικαίου και διεθνείς προδιαγραφές στα προϊόντα, το περιβάλλον, τις εργασιακές συνθήκες.