Να αποδομήσει τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης που ασκεί οξεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος του κορονοϊού και για τη στρατηγική του μαζικού εμβολιασμού θα επιχειρήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, ο οποίος στις 10:30 το πρωί θα ενημερώσει τη Βουλή, σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού, για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Μέσω της ενημέρωσης της εθνικής αντιπροσωπείας θα ενημερωθούν και οι πολίτες τόσο για την εξέλιξη της πανδημίας όσο και για την πορεία του εμβολιασμού επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι: «Θα υπάρξει -όπως γίνεται από την πρώτη στιγμή- συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, ανοιχτά κι όχι πίσω από κλειστές πόρτες. Περιμένουμε -πέρα από την όποια κριτική- συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις για το συλλογικό καλό».
Εν τω μεταξύ, 67 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν επίκαιρη ερώτηση για την υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη, εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση για «παντελή έλλειψη ενός ορθολογικού σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα η κατάσταση να έχει οδηγηθεί εκτός ελέγχου υγειονομικά και οικονομικά».
Η «ακτινογραφία» της ομιλίας Μητσοτάκη
Η συζήτηση στη Βουλή αποτελεί την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός θέλει να περάσει το μήνυμα στους πολίτες, ότι δεν έχει τίποτα να κρύψει, γι’ αυτό και αποφασίζει να εκτεθεί δημόσια, ενώπιον του ελληνικού λαού. Θα επαναλάβει ότι η κυβέρνηση μένει πιστή στις αρχές της διαφάνειας και της λογοδοσίας στο θέμα της διαχείρισης της πανδημίας και θα ζητήσει από τους πολιτικούς του αντιπάλους να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις, κοστολογημένες και ρεαλιστικές, επαναλαμβάνοντας ότι είναι ανοιχτός σε εποικοδομητική κριτική αλλά όχι σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.
Παράλληλα, για τις επικρίσεις που δέχεται για ελλιπή μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων θα απαντήσει με στοιχεία, υπογραμμίζοντας ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στη νομοθετική διάταξη που θα κατατεθεί τις επόμενες μέρες στη Βουλή, η οποία προβλέπει τη χορήγηση σημαντικών διευκολύνσεων για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.
Τέλος, στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και όλα τα κρίσιμα ζητήματα της επικαιρότητας, δηλαδή το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και η Αστυνομία των Πανεπιστημίων, αλλά και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με το βλέμμα στις διερευνητικές εντολές, θέματα για τα οποία επίσης η κυβέρνηση δέχεται σκληρές επικρίσεις.