Προτεραιότητα αποτελεί για την κυβέρνηση το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ αναμένεται αύριο η θετική εισήγηση από τους ειδικούς για να υποδεχθούν τα καταστήματα και πάλι πελάτες την προσεχή Δευτέρα με δύο μεθόδους:
α) click in shop για την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμήματα και
β) με click away για όλους τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου, εκτός ίσως για τις περιοχές που έχουν τεθεί σε αυστηρή επιτήρηση, καθώς υπάρχει ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων. Ζητούμενο είναι τι θα αποφασιστεί για τα εμπορικά κέντρα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υιοθετηθεί και εκεί το click in shop, με ηλεκτρονικό – τηλεφωνικό ραντεβού δηλαδή των πολιτών εντός του καταστήματος και με περιορισμούς στα άτομα ανά τετραγωνικά για να τηρούνται οι κανόνες προστασίας από τον κορονοϊό. «Υπάρχει σχέδιο για άνοιγμα των καταστημάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων, με την προτεραιότητα να δίνεται στη στήριξη των κλάδων ένδυσης και υπόδυσης» δήλωσε από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, ενισχύοντας τα σενάρια.
Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τη Δευτέρα αναμένεται να επαναλειτουργήσουν και τα κομμωτήρια, τα βιβλιοπωλεία και τα κέντρα αισθητικής, που έκλεισαν μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων.
Της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Αγώνας αντοχής για τις επιχειρήσεις
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η αγορά δεν αντέχει άλλο, με τον εμπορικό κόσμο να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για «βροχή» λουκέτων, εάν παραμείνουν οι επιχειρήσεις με κατεβασμένα ρολά. Σύμφωνα με στοιχεία του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, μόνο 1 στις 5 εταιρίες δούλεψε με τη μέθοδο του click away, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία για την επόμενη ημέρα, καθώς εκτιμάται ότι η ανεργία θα χτυπήσει κόκκινο.
Οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου βρίσκονται στα όριά τους, διότι προαγοράζουν τα εμπορεύματα και πληρώνουν με μετρητά ή επιταγές, γι’ αυτό και επισημαίνουν ότι το μοντέλο ακορντεόν είναι για εκείνους καταστροφικό.
Νέα μέτρα αν η Αττική πλησιάσει στο κόκκινο
Την ίδια ώρα, οι ειδικοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και για το εάν πρέπει το λιανεμπόριο να ανοίξει οριζόντια, δηλαδή και για τις περιοχές που εμφανίζουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο. Στη λογική αυτή, είναι πιθανό να μην ανοίξει το λιανεμπόριο στις “κόκκινες” περιοχές, εκεί δηλαδή που είναι αυστηρότερο το lockdown.
«Σε περιοχές με μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο δεν μπορούμε να έχουμε κινητικότητα πληθυσμού, που σημαίνει διασπορά, δηλαδή πίεση στο ΕΣΥ» δήλωσε σχετικά ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας Νίκος Σύψας και πρόσθεσε «Κάνουμε εκτίμηση κινδύνου αναλόγως των οφελών και των κινδύνων». Εν τω μεταξύ, η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων έχει βάλει στο μικροσκόπιο τον κεντρικό τομέα της Αθήνας, καθώς παρουσιάζει μεγάλο αριθμό ενεργών κρουσμάτων, μεγάλη αυξητική τάση και η κάλυψη των ΜΕΘ υπερβαίνει το 60%. Ήδη βρίσκεται στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων, εάν η Αττική πλησιάσει στο «κόκκινο».