Χωρίς ριζικές μεταβολές, αφήνοντας ουσιαστικά άθικτο το βασικό κορμό της κυβέρνησης αλλά με μία νέα ανθρωπογεωγραφία στο κυβερνητικό σχήμα, ο ανασχηματισμός αποτυπώνει τις στρατηγικές επιλογές του πρωθυπουργού, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υγειονομική κρίση που προκαλεί οικονομικά πλήγματα στην κοινωνία και «τρύπες» στον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και την αντιμετώπιση των εθνικών θεμάτων με έμφαση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή
Κεντρικός άξονας της κυβέρνησης είναι η προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που οδηγούν σε ανάπτυξη, με το εν λόγω διακύβευμα να βρίσκει έκφραση στην πρόσθετη ενίσχυση του τομέα της υγείας αλλά και την διεύρυνση του κοινωνικού κράτους με το κύριο βάρος να δίνεται στην προστασία της οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που πλαισιώνεται και από την τόνωση του σύγχρονου πολιτισμού.
Δύο οι κύριες μεταβολές στο υπουργικό σχήμα
Ο ανασχηματισμός διακρίνεται από δύο βασικές μεταβολές.
1) Την αλλαγή ηγεσίας στο υπουργείο Εσωτερικών με το να βρεθεί εκτός κυβέρνησης ο Τάκης Θεοδωρικάκος και να αντικατασταθεί από τον Μάκη Βορίδη και στο υπουργείο Εργασίας με το να δει την πόρτα της εξόδου ο Γιάννης Βρούτσης και να πάρει τη σκυτάλη ο Κωστής Χατζηδάκης.
2) Ένα δεύτερο βασικό χαρακτηριστικό του νέου κυβερνητικού σχήματος είναι ότι μετέχουν συνολικά 13 νέα πρόσωπα, εκ των οποίων τα 11 προέρχονται από την Κ.Ο. της ΝΔ. Συνεπώς πρόκειται για έναν ανασχηματισμό που συνοδεύεται από ισχυρό πολιτικό πρόσημο, διευρυμένη αξιοποίηση μελών από την γαλάζια βάση και όχι αυτή τη φορά με είσοδο τεχνοκρατών.
Μεταρρυθμίσεις και προτεραιότητες
Εν τω μεταξύ, πίσω από την ανακατανομή ρόλων και προσώπων κρύβονται πολλαπλά μηνύματα. Τα δύο με τη μεγαλύτερη πολιτική χροιά είναι, αφενός η επιδιωκόμενη έμφαση στις μεταρρυθμίσεις και αφετέρου η εκλογική προοπτική την οποία στηρίζει το νέο σχήμα.
Παράλληλα, διαφαίνεται η προσπάθεια θωράκισης του επιτελικού κράτους, διατήρησης ισορροπιών, σταθερότητας σε ζητήματα πρώτης γραμμής και επιβράβευσης όσων κατά την πρωθυπουργική κρίση εμφανίστηκαν παραγωγικοί και πιστοί στον κυβερνητικό προγραμματισμό.
Ανοιχτά μέτωπα σε Υγεία και Παιδεία
Το πρώτο επίπεδο του ανασχηματισμού σχετίζεται με αυτό που συμβαίνει «τώρα», δηλαδή με τη διαχείριση των ανοικτών μετώπων, όπως είναι η πανδημία και η εξέλιξη του εθνικού σχεδίου μαζικού εμβολιασμού.
Στο Υπουργείο Υγείας, έτσι εξηγείται η διατήρηση του Βασίλη Κικίλια αλλά και η αναβάθμιση του υφυπουργού, Βασίλη Κοντοζαμάνη σε αναπληρωτή υπουργού, με το δεδομένο ότι θα λογοδοτεί απευθείας στο Μέγαρο Μαξίμου. Παράλληλα, στον τομέα της Παιδείας, η είσοδος του πανεπιστημιακού καθηγητή Άγγελου Συρίγου σηματοδοτεί μία μεγάλη μεταρρύθμιση που σχετίζεται με την ασφάλεια των ανωτάτων ιδρυμάτων και την πανεπιστημιακή αστυνομία.
Οι προτεραιότητες μετά την πανδημία
Το ακανθώδες ζήτημα που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση μετά το τέλος της πανδημίας είναι η απασχόληση.
Ο νέος υπουργός καλείται να διαχειριστεί τα μεγάλα κύματα ανεργίας που θα φέρουν τα αναπόφευκτα λουκέτα στην αγορά, την άμεση ανάγκη για στήριξη των ανθρώπων της εργασίας αλλά και τη βραδυφλεγή βόμβα που δεν είναι άλλη από το ασφαλιστικό.
Άλλωστε η έμφαση από τον ίδιο τον πρωθυπουργό που δόθηκε τελευταία στις εκκρεμείς συντάξεις δεν ήταν καθόλου τυχαία, ενώ και η στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους θεωρείται ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση.
Εκλογική χροιά
Η νέα εικόνα του υπουργείου Εσωτερικών με υπουργό τον Μάκη Βορίδη και αναπληρωτή υπουργό αρμόδιο για τα θέματα αυτοδιοίκησης, τον Στέλιο Πέτσα δίνει μία εκλογική προοπτική στην κυβέρνηση, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, από την εξέλιξη των πραγμάτον.
Σημειωτέον ότι ο τελευταίος θα αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό και θα έχει κεντρικό ρόλο στις συνεδριάσεις του υπουργικού συμβουλίου.
Παράλληλα, ο Θοδωρής Λιβάνιος «μετακομίζει» στο Μαξίμου και ουσιαστικά αναβαθμίζεται στο πλαίσιο του «επιτελικού κράτους».
Αν και νέος σε ηλικία, γνωρίζει σε βάθος τα εκλογικά σύστημα και το γεγονός ότι εντάσσεται στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού, σημαίνει ότι γίνεται πιο στενή η σχέση του με το Υπ. Εσωτερικών και το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που ενισχύει τα σενάρια για πιθανή εκλογική προετοιμασία εντός του 2021.