Θολό είναι το τοπίο ακόμη και στο εσωτερικό της κυβέρνησης σχετικά με το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών. Συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου, παρότι διαβεβαιώνουν σε όλους τους τόνους ότι ο πρωθυπουργός ό,τι λέει το εννοεί και δεν μπλοφάρει με το δίλημμα των εκλογών, επιχειρούν τις τελευταίες ώρες να «μαζέψουν» την έντονη φημολογία που κυκλοφορεί από νωρίς χθες το βράδυ και λέει πως οι εκλογές θα προκηρυχθούν από τον ίδιο τον κ. Παπανδρέου το βράδυ της Κυριακής και ότι είναι έτοιμες ακόμη και οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου με τις οποίες οι κάλπες θα στηθούν στις 12 Δεκεμβρίου, ταυτόχρονα με το β’ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, ώστε να εκτονωθεί η οργή των ψηφοφόρων στην αυτοδιοικητική κάλπη.

Ο λόγος για την τακτική αυτή φαίνεται να είναι προφανής: το Μαξίμου δεν θέλει να «τρομάξει» τους ψηφοφόρους, από φόβο μήπως αντιδράσουν αρνητικά την Κυριακή. Ταυτόχρονα, όμως, δεν κάνουν πίσω από το δίλημμα που έχει θέσει ο πρωθυπουργός και την «ψήφο ευθύνης» που έχει ζητήσει.

Την ίδια στιγμή, έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως και ο κομματικός μηχανισμός της Ιπποκράτους είναι στο πόδι, καθώς κορυφαία κομματικά στελέχη εκτιμούν ότι οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί από τον πρωθυπουργό και είναι θέμα χρόνου πότε -μετά, πάντως, την Κυριακή – θα ανακοινωθούν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε πως τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν ειδοποιηθεί να είναι έτοιμα για εθνικές εκλογές στις αρχές Δεκεμβρίου.

Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και κυβερνητικά ή κομματικά στελέχη που επιλέγουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις να ρίξουν τους τόνους και εκφράζουν τη βεβαιότητα πως εκλογές δεν θα προκηρυχθούν. Αφενός διότι εκτιμούν πως το δίλημμα του πρωθυπουργού έπιασε τόπο και οι πολίτες έχουν πεισθεί για την «ψήφο ευθύνης» την Κυριακή. Αφετέρου διότι κάποιοι εξ αυτών πιστεύουν ότι η προσφυγή στις κάλπες δεν θα ήταν και η καλύτερη κίνηση, σε μια τέτοια κρίσιμη περίοδο. Τονίζουν, ωστόσο, με νόημα πως ο κ. Παπανδρέου και μόνο γνωρίζει τι θα πράξει.

Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι ένα ακόμη γεγονός: Κάποιοι ερμηνεύουν την απόφαση του πρωθυπουργού να προσφύγει σε εκλογές – την οποία θεωρούν ειλημμένη – ως κίνηση για να «καθαρίσει» με το «βαθύ ΠΑΣΟΚ» και με κομματικά στελέχη που αντιδρούν έντονα και λέγεται ότι περιμένουν στη… γωνία τη Δευτέρα, εάν το αποτέλεσμα της αυτοδιοικητικής κάλπης είναι κακό για την κυβέρνηση. Άλλωστε, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και στελέχη της «Αριστερής Πρωτοβουλίας» έχουν μιλήσει ανοιχτά και έχουν προαναγγείλει δυναμική παρέμβασή τους μετά την 7η Νοεμβρίου.

Τα ίδια στελέχη που εμφανίζονται υπέρμαχοι των εκλογών υπενθυμίζουν, εξάλλου, με νόημα ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν με λίστα και όχι με σταυρό – άρα, η σύνθεση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας θα είναι στο χέρι του κ. Παπανδρέου.

Επέμεινε στο εκλογικό δίλημμα ο Γιώργος Παπανδρέου απο την Πάτρα, επαναλαμβάνοντας τα περί ψήφου ευθύνης την Κυριακή, ώστε να προχωρήσουν, όπως είπε, απρόσκοπτα οι μεταρρυθμίσεις. Ο πρωθυπουργός ζήτησε παράλληλα μαζική συμμετοχή απο τους πολίτες στην ψηφοφορία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, με σκοπό να σταλεί ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για τις κρίσιμες αλλαγές που απαιτούνται για τη βελτίωση της οικονομίας και γενικότερα την πρόοδο της χώρας.

Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στα κόμματα της Αριστεράς, μιλώντας για δυνάμεις της συντήρησης που θέλουν να μην παει μπροστά ο τόπος και γι’ αυτό αντιστέκονται στις αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση για το καλό όλων των Ελλήνων, όπως είπε.