Επίθεση στον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, για τον ρόλο του στην αντιμετώπιση της κρίσης, εξαπολύει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής. «Δυστυχώς, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, δεν στάθηκε στο ύψος του λειτουργήματός του», σημειώνει και τού θέτει σειρά ερωτημάτων.
Ο κ. Κουρουμπλής αναφέρει ότι με τις πρόσφατες δηλώσεις και τοποθετήσεις του, μόλις λίγες ημέρες μετά την απομάκρυνσή του, ο τέως διοικητής της ΤτΕ κ. Προβόπουλος επιχειρεί δύο στοχεύσεις. Αφενός να «αγιοποιήσει» τον εαυτό του, ισχυριζόμενος, ούτε λίγο ούτε πολύ, πως έσωσε την Ελλάδα και αφετέρου να εκπέμψει για ακόμη μια φορά τον φόβο στην ελληνική κοινωνία, στηρίζοντας έτσι τα ταπεινά σχέδια της συγκυβέρνησης.
Ωστόσο, επισημαίνει ο κ. Κουρουμπλής, όταν το 2008 ο κ. Προβόπουλος διαπίστωσε ότι η οικονομία βρίσκεται σε εκτροπή και τόσο το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών, όσο και το δημοσιονομικό έπαιρναν εκρηκτικές διαστάσεις, τι περισσότερο έπραξε από το να ενημερώσει απλώς τον τότε πρωθυπουργό; Μπροστά στη διάσταση απόψεων σε ένα τόσο σοβαρό θέμα για τη χώρα, ένας πραγματικός πατριώτης και υπεύθυνος κεντρικός τραπεζίτης, θα είχε παραιτηθεί, ώστε να βάλει την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να προλάβει τις τραγικές εξελίξεις, υποστηρίζει ο κ. Κουρουμπλής.
Συνεχίζοντας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τον κ. Προβόπουλο πως όταν άρχισε να φουντώνει η κρίση και οι πληροφορίες περί φυγής καταθέσεων στο εξωτερικό έβαιναν διαρκώς αυξανόμενες, ο ίδιος (σσ: ο κ. Κουρουμπλής) μαζί με άλλους βουλευτές (στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παρουσία του διοικητή της ΤτΕ) είχε επισημάνει τον μεγάλο κίνδυνο από αυτή την εξέλιξη.
Ο κ. Προβόπουλος, τονίζει ο κ. Κουρουμπλής, γνώριζε ότι οι καταθέσεις «έφευγαν» σε τράπεζες του εξωτερικού και ως εποπτεύουσα Αρχή, είχε την υποχρέωση, προκειμένου να προστατεύσει τη χώρα, να ζητήσει και να επιβάλει τη συνεργασία τραπεζών και φοροεισπρακτικού μηχανισμού, ώστε να γίνει έλεγχος για την προέλευση των χρημάτων καθώς και για την κατά νόμο φορολόγησή τους. Ούτε μια δήλωση, η οποία θα λειτουργούσε ανασταλτικά δεν έκανε στη δημοσιότητα, αντιθέτως άφησε την κατάσταση να εξελίσσεται με αποτέλεσμα να υπάρξουν διαρροές καταθέσεων ύψους 70 δισ. ευρώ, πρόσθεσε.
Έντονες είναι επίσης οι επικρίσεις του κ. Κουρουμπλή κατά του κ. Προβόπουλου για μη προστασία των μικροκαταταθετών, ενώ αντίθετα όταν «συντελούντο τα κακουργήματα των golden boys με τα μετοχοδάνεια, για τα οποία στην Επιτροπή Διαφάνειας αναφέρθηκε και ο εισαγγελέας κ. Νικολούδης, κάνοντας μάλιστα λόγο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, ποια ήταν η συμβολή της εποπτείας του;».
Επίσης ρωτά ο κ. Κουρουμπλής τον κ. Προβόπουλο:
«Όταν εγκληματούσε εις βάρος των αποθεματικών τού ιερού χρήματος των συντάξεων των ασφαλιστικών ταμείων, μετατρέποντάς τα παραμονές του PSI σε ομόλογα, χωρίς προηγουμένως να ερωτηθούν οι διοικήσεις των Ταμείων και γνωρίζοντας ότι εν συνεχεία θα κουρευτούν, τηρούσε τον νόμο; Όταν συντελέσθηκε το έγκλημα της «εκποίησης-δωρεάς» της ΠΑΝΓΑΙΑ -που έχει στην κατοχή της 249 ακίνητα- σε συγκεκριμένη αγοράστρια εταιρεία στην οποία ο κ. Τουρκολιάς χορήγησε δάνειο ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ με 2,5% επιτόκιο, τι έπραξε ο κ. Προβόπουλος; Όταν αποκλείσθηκαν οι συνεταιριστικές τράπεζες από την ανακεφαλαιοποίηση για να συντελεστεί αργότερα το όργιο εναντίον του ΤΤ και της Αγροτικής Τράπεζας υπέρ των συστημικών τραπεζών, τι έκανε ο κεντρικός τραπεζίτης;».