Οι αλλαγές στις πανελλαδικές εξετάσεις καθώς και η ίδρυση σώματος για τη φύλαξη των Πανεπιστημίων είναι δύο από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα συζητηθούν σε λίγη ώρα (στις 11.00) στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του 2020. Η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με τη σύμφωνη γνώμη των πρυτάνεων θα εισηγηθεί τη διπλή κατάθεση μηχανογραφικού δελτίου, τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε Πανεπιστημιακό Τμήμα αλλά και φύλαξη και ελεγχόμενη είσοδο στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.
Αναλυτικότερα, η πρόταση της υπουργού περιλαμβάνει τη θεσμοθέτηση ελάχιστης βάσης εισαγωγής από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα ως ποσοστό του μέσου όρου των μέσων επιδόσεων όλων των υποψηφίων στο σύνολο των μαθημάτων (Μ1, Μ2, Μ3, Μ4) του επιστημονικού πεδίου στο οποίο αντιστοιχεί το Τμήμα.
Δεν προκρίνεται ως βάση το 10
Το προβλήματα που δημιούργησε η βάση του 10 ως μέτρο για την εισαγωγή σε ορισμένα ΑΕΙ επιχειρεί να λύσει το υπουργείο Παιδείας, καθώς δίνοντας τη δυνατότητα στη διοίκηση των πανεπιστημίων να ορίσει τη βαθμολογία εισαγωγής τους δίνει μεγαλύτερη αυτονομία.
Μηχανογραφικά σε δύο φάσεις
Η εισήγηση αφορά τις δύο φάσεις κατάθεσης μηχανογραφικού από τους υποψήφιους στις πανελλαδικές εξετάσεις. Η πρώτη θα αφορά μία ομάδα Σχολών που επιθυμούν και στη δεύτερη φάση όσες θέσεις μένουν κενές θα μπορούν να διεκδικήσουν όσοι υποψήφιοι δεν μπήκαν στην Α ομάδα σπουδών που επέλεξαν. Η στόχευση για τη συγκεκριμένη πρόταση είναι διπλή: α) οι υποψήφιοι να εισάγονται σε σχολές που πραγματικά επιθυμούν και β) να περιοριστούν οι μετεγγραφές.
Προτάσεις σχετικά με την ασφάλεια στα ΑΕΙ
Σε συνέχεια της ψήφισης στη Βουλή, τον Αύγουστο 2019, της αποκατάστασης του ασύλου στην πραγματική του έννοια, προτάθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της ασφάλειας των Πανεπιστημίων με τα ακόλουθα μέτρα:
· Σύσταση ειδικής Ομάδας Προστασίας Πανεπιστημιακού Ιδρύματος, η οποία θα αποτελείται από αξιωματικούς και ειδικούς φρουρούς της Ελληνικής Αστυνομίας
· Σύσταση δομών και διεύρυνση μέτρων ασφαλείας στον χώρο του Πανεπιστημίου, όπως συστήματα ελεγχόμενης εισόδου, ενίσχυση διατάξεων πειθαρχικού και ποινικού δικαίου, και θέσπιση ολοκληρωμένου πλαισίου, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στόχος: Η βελτίωση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, ενός χώρου ελεύθερης διακίνησης ιδεών, απρόσκοπτης διεξαγωγής έρευνας και διδασκαλίας.